120 tinédzser került kórházba, 3 meghalt a Pfizer 15–17 éveseknek szánt vakcina bevezetése után Vietnamban

A vietnami Thanh Hoa tartomány felfüggesztette a Pfizer COVID-oltóanyagának egy tételét, miután több mint 120 tinédzser került kórházba az oltás után. Hírek szerint három vietnami tinédzser meghalt, miután megkapták a Pfizer vakcinát.

Megan Redshaw

A vietnami Thanh Hoa tartomány felfüggesztette a Pfizer-BioNTech COVID-oltóanyagának egy tételét, miután több mint 120 tinédzser került kórházba az oltás után.

A vietnami Thanh Hoa tartomány felfüggesztette a Pfizer-BioNTech COVID-oltóanyagának egy tételét, miután több mint 120 tinédzser került kórházba az oltás után.

A tartományi Betegségellenőrzési Központ (CDC) szerint a tinédzsereket az émelygéstől és a magas láztól a légzési nehézségekig terjedő tünetek miatt kórházba szállították – 17 gyermeknél súlyos reakciók jelentkeztek.

VN Express International jelentése szerint a Thanh Hoa hatóságok még nem erősítették meg, hogy a Pfizer COVID-oltása okozta-e a tizenévesek tüneteit .

Vu Van Chinh, a Ha Trung District General Hospital igazgatója elmondta, hogy az oltást követő mellékhatások normálisak, de nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gyermekeknél, mint felnőtteknél.

Luong Ngoc Truong, a CDC igazgatója azt mondta, bár a tartomány felhagyott a jelenlegi vakcinatétel használatával , “még mindig vannak más tételeink, a Pfizer vakcináiból is, ezért folytatni fogjuk a gyermekek oltását.”

A felfüggesztett tételt raktárba helyezték, és később más csoportok, például felnőttek számára is felhasználhatták – tette hozzá Truong.

A múlt héten Thanh Hoa Kim Viet Shoe gyárában négy dolgozó halt meg – szintén „túlreagálás” miatt –, miután megkapták a Vero Cell COVID vakcinát, amelyet májusban engedélyezett az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi használatra.

Három vietnami gyerek halt meg a Pfizer vakcina után

Vietnam november 30-án bevezette a COVID oltási programját 15 és 17 év közötti gyermekek számára a Pfizer vakcinával. Azóta három gyermek meghalt, miután megkapták az első adagot. A halál oka „túlzott reakció az oltásra”.

A Vietnamban bejelentett három haláleset közül az egyik egy 12 éves fiú a déli Binh Phuoc tartományban, aki egy nappal az első Pfizer-lövése után halt meg.

A fiú hétfő délután megkapta az oltást, és hazaküldték pihenni. Vacsora után szédülést, hasi fájdalmat és hasmenést tapasztalt. Egy helyi kórházba szállították, majd átvitték két másikba, de kedd reggel meghalt.

A Binh Phuoc Egészségügyi Minisztérium szakértői testületet állított fel a 12 éves fiú halálának okának megállapítására.

Egy 16 éves fiú az északi Bac Giang tartományban és egy kilencedik osztályos lány Hanoiban halt meg vasárnap, miután megkapták a Pfizer COVID-oltását.

Az egészségügyi minisztérium szerint mindkét halálesetet az oltóanyagra adott túlzott reakció okozta, nem pedig a vakcina minőségével vagy az oltási folyamattal kapcsolatos probléma.

A Pfizer és a Merck gyógyszergyártók november 24-én megállapodtak abban, hogy engedélyt adnak vietnami cégeknek COVID-kezelést szolgáló tabletták – paxlovid (Pfizer) és molnupiravir (Merck) – gyártására .

Vietnam egyike annak a 95 alacsony és közepes jövedelmű országnak , amely az Egyesült Nemzetek Szervezete által támogatott nemzetközi közegészségügyi csoport, a Medicines Patent Pool önkéntes licencszerződése alapján állíthatja elő a tablettákat .

Az Egyesült Államok Vaccine Adverse Event Reporting System legfrissebb adatai szerint 18 558 nemkívánatos eseményt jelentettek a Pfizer COVID-oltását követően 12-17 évesek körében.

Forrás: