19 állam beperelte a Biden-adminisztrációt a COVID-19 elleni oltási mandátum miatt

19 állam beperelte a Biden-adminisztrációt a COVID-19 elleni oltási mandátum miatt

Azután következik, hogy Florida saját pert indít
2021. október 30. 6:48, Utolsó frissítés: 2021. október 30. 9:54
Írta: Mimi Nguyen Ly

Az Egyesült Államok több állama pénteken több szövetségi pert indított a Biden-kormányzat ellen a szövetségi dolgozók és vállalkozók számára kiadott COVID-19 vakcina felhatalmazása miatt.

Texas  egyénileg perelte be a galvestoni szövetségi bíróságon. Tovább pert nyújtott be egy szövetségi kerületi bíróság Missouri magában Alaska, Arkansas, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska , New Hampshire, Észak-Dakota, Dél-Dakota és Wyoming. Egy újabb kereset, amelyet Georgia szövetségi kerületi bíróságán nyújtottak be , Georgia, Alabama, Idaho, Kansas, Dél-Karolina, Utah és Nyugat-Virginia ellen irányul.

A perek egy nappal azután indulnak, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó bejelentette, hogy beperelte az adminisztrációt ugyanazon oltási megbízás miatt. Péntek végén összesen 19 állam perelte be a Biden-kormányt a mandátum miatt.

Joe Biden elnök szeptember 9-  én nagy horderejű  végrehajtói rendeletet  adott ki, amely előírja, hogy a foglalkoztatás feltételeként szinte minden szövetségi alkalmazottnak COVID-19 oltást kell kapnia, beleértve a polgári szövetségi alkalmazottakat és a vállalkozókat is. A rendelet december 8-án lép hatályba. A rendszeres COVID-19 szűrés nem lehetséges, de a rendelet értelmében vallási vagy egészségügyi mentességet lehet adni az oltás alól. Azok a vállalkozók, akik nem tartják be az előírásokat, elveszíthetik az állami szerződéseket.

 

A Biden-adminisztráció nem válaszolt azonnal a megjegyzéskérésre.

‘Indok’

A galvestoni szövetségi bírósághoz benyújtott texasi panasz ( pdf ) azt kéri a bíróságtól, hogy nyilvánítsa jogellenesnek Biden oltási mandátumát, és adjon ki előzetes és ideiglenes intézkedést annak végrehajtásának megakadályozása érdekében.

„A Biden-adminisztráció többször is kifejezte megvetését azokkal az amerikaiakkal szemben, akik úgy döntenek, hogy nem kapnak védőoltást, és ismételt és visszaélésszerű szövetségi túlkapásokat követett el, hogy olyasmit kényszerítsen az amerikaiakra, amit nem akarnak” – mondta Ken Paxton texasi főügyész pénteki nyilatkozatában . „A szövetségi kormánynak nincs lehetősége arra, hogy megfosztja az egyénektől az általuk választott oltást, vagy sem. Ha az elnök úgy gondolja, hogy a türelme megfogyatkozott, akkor egyértelműen alábecsüli a texasiak türelmének hiányát, akiknek jogait megsérti.”

 

Paxton-Kinney-510A0761
Ken Paxton texasi főügyész a határ menti városházán Brackettville-ben, Texasban, 2021. október 11-én. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

 

Greg Abbott, Texas kormányzója, a republikánus méltatta a keresetet péntek késő este. „Végrehajtási rendeletem értelmében egyetlen texasi sem kényszeríthető az oltóoltás beadására” – mondta a Twitteren , utalva az október 11-én kiadott végzésére,  amely megtiltja az oltási megbízásokat bármely szervezettől. Hozzátette: “Biden parancsát törvénytelennek kell tekinteni.”

A kereset azzal vádolja a Biden-adminisztrációt, hogy „csalábokat használ annak eléréséhez, amit közvetlenül nem tudnak elérni – az oltási mandátumok egyetemes betartását, függetlenül az egyéni preferenciáktól, egészségügyi szükségletektől vagy vallási meggyőződéstől”.

 

„Alkotmányellenes, törvénytelen, oktalan”

 

Eric Schmitt missouri főügyész és Doug Peterson nebraskai főügyész pénteken közösen vezetett egy tíz államból álló koalíciót a Biden-kormányzat elleni perben ( pdf ). A kereset szerint az adminisztráció „alkotmányellenesnek, törvénytelennek és oktalannak” nevezi a kormány mandátumát.

“Ha a szövetségi kormány megpróbálja alkotmányellenesen érvényesíteni akaratát, és rákényszeríti a szövetségi vállalkozókat az oltások kötelezővé tételére, a munkaerő és a vállalkozások megtizedelődhetnek, tovább súlyosbítva az ellátási láncot és a munkaerő válságát” – mondta Schmitt republikánus nyilatkozatában . “A szövetségi kormánynak nem kellene kötelezővé tennie a védőoltásokat, ezért ma keresetet nyújtottunk be, hogy megállítsuk ezt az illegális, alkotmányellenes akciót.”

 

Eric Schmitt Missouri államügyész felszólal egy sajtótájékoztatón a Mo.-i St. Louisban, 2020. augusztus 6-án. (Jeff Roberson/AP Photo)

 

A panaszban kifejtve, hogy az oltási megbízás miként sérti a beszerzési törvényt, a panasz a következőket tartalmazza: „A vállalkozói oltási megbízás messze nem növeli a beszerzés gazdaságosságát és hatékonyságát, hanem káros hatással lesz a gazdaságra és az eredménytelenségre, mivel a szövetségi vállalkozók beoltatlan alkalmazottainak nagyarányú lemondását okozza. . Ezek a bomlasztó következmények közvetlenül szembehelyezkednek a „gazdaságosság” és a „hatékonyság” szempontjaival is.

A kereset többek között azt állítja, hogy a közigazgatás megsértette a parancsnokság elleni doktrínát és a közigazgatási eljárásról szóló törvényt.

 

“Tarthatatlan helyzet”

 

Grúzia pénteken egy több államot érintő pert ( pdf ) is vezetett a szövetségi mandátumok ellen. Brian Kemp georgiai kormányzó hivatalának közleménye szerint a panasz részben megmagyarázza, hogy a Biden-kormányzat mandátuma hogyan hozta „tarthatatlan helyzetbe” Georgia állami szerveit és tisztviselőit.

“Amellett, hogy törvénytelen és alkotmányellenes túlkapás, ez a szövetségi vállalkozókra vonatkozó vakcinázási megbízás csak tovább fogja megosztani az amerikaiakat, és megsínyli a gazdaságunkat” – mondta Kemp republikánus nyilatkozatában . „A közvélemény-kutatások szerint a be nem oltott amerikaiak 70 százaléka felmondana a munkahelyén, ha cégüknek szüksége lenne a COVID-19 vakcinára. Munkáltatói szempontból 10-ből 9 attól tart, hogy jelentős létszámleépítéstől számítanak, ha oltási megbízásokat kellene végrehajtaniuk.”

Hozzátette: „Nem engedjük meg a Biden-adminisztrációnak, hogy megkerülje a törvényt, vagy arra kényszerítse a szorgalmas grúzokat, hogy válasszanak a megélhetésük vagy a vakcina között.”

 

Kemp kormányzó
Georgia kormányzója, Brian Kemp felszólal egy sajtótájékoztatón 2020. augusztus 10-én Atlantában, Georgiában. (Elijah Nouvelage/Getty Images)

 

A per azzal érvel, hogy a mandátum csak akkor állhat fenn, ha a Kongresszus törvényben fogadta el.

Az államok emellett azzal érvelnek, hogy a szövetségi szerződéses munkavállalók nagy része felmond a mandátumok miatt, ami azt jelenti, hogy az államok a szövetségi szerződések megszegése között vannak, vagy azért, mert nem tudják elvégezni az összes munkát a munkaerőhiány miatt, vagy azért, mert megtartják a be nem oltott munkavállalókat. megsérti a szövetségi vakcinázási követelményt.

 

Mimi Nguyen Ly

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük