A kutatók úgy találják, hogy a koronavírus úgynevezett spike-fehérje felelős a Covid betegség kiváltásáért

Coronavirus Sars-CoV-2
A koronavírus tüskés fehérjéket használ arra, hogy a test sejtjeihez kapcsolódjon, és végül behatoljon azokba. (raktárkép) © Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete/AFP

Frissítés 2021.5.6., csütörtök, 15.00: Az alább említett tanulmányt egyes “ellenzéki” körökben a neten bizonyítékként használják arra, hogy a korona elleni vakcinák nem védenek a Covid-19 ellen, hanem kiváltják a betegséget. Ez azonban félreértelmezés. A kutatók szerint ez nem így van.

“A következtetés arra utal, hogy a vakcina által generált antitestek és/vagy a spike fehérjével szembeni exogén antitestek nemcsak a Sars-CoV-2 fertőzőképességtől védik meg a gazdaszervezetet, hanem gátolják a spike fehérje által kiváltott endothel-károsodást is” – áll a tanulmányban, amelyet egy 21 tudósból álló csoport tett közzé:a Circulation Research című folyóiratban.

Corona: Tanulmány bizonyítja – a Covid-19 mégsem légúti betegség
Első jelentés kedden, 2021.5.4.: Frankfort/San Diego – A San Diego szomszédságában, La Jollában található Salk Institute for Biological Studies kutatói megállapították, hogy a covid-19 elsősorban érrendszeri betegség. Ezt az intézet sajtóközleményben jelentette be. Itt az úgynevezett spike fehérje különleges kulcsszerepet játszik a Sars-Cov-2 vírus által kiváltott Covid-19 betegségben. Ezek a tüskés fehérjék a koronavírusok burkában találhatók, és lehetővé teszik a vírus számára, hogy új sejtbe lépjen be.

Korábban elsősorban a koronavírus spike fehérjét hozták összefüggésbe a Sars-Cov-2 különleges fertőzőképességével. Most egy új tanulmány, amely a fent említett Circulation Research folyóiratban jelent meg, bemutatja, hogy a Sars-Cov-2 vírus hogyan károsítja és támadja meg az érrendszert sejtszinten. A tudósok között már egyre nagyobb az egyetértés erről a folyamatról. De hogy ez pontosan hogyan történik, azt eddig nem tudtuk. Hasonlóképpen, a más koronavírusokat tanulmányozó kutatók már régóta gyanították, hogy a spike fehérje hozzájárul az érrendszeri endotélsejtek károsodásához, de ez az első alkalom, hogy a folyamatot dokumentálták.

Corona felfedezés: a covid-19 mégsem légúti betegség
Tanulmányukban a kutatók azt is megállapították, hogy a Covid-19 nem légzőszervi betegség, ahogyan azt korábban gondolták. “Sokan azt hiszik, hogy légzőszervi betegség, de valójában érrendszeri betegség” – mondta Uri Manor, a tanulmány egyik szerzője a Salk Intézet sajtóközleményében. Manor szerint ez megmagyarázhatja, hogy egyes emberek miért kapnak stroke-ot, vagy miért lépnek fel komplikációk a test más részein: “A közös bennük, hogy mindnek érrendszeri hátterük van”.

A kutatók ezt a felfedezést a tanulmányukban szereplő erekben követték nyomon. Ehhez létrehoztak egy “álvírust”, amelyet a Sars-Cov-2 klasszikus tüskés fehérjéinek koronája vett körül, de nem tartalmazott tényleges vírust. Ez az álvírus egy állatmodellben károsította a tüdőt és az artériákat. Ez azt bizonyítja, hogy a tüskés fehérje önmagában elég a betegség kiváltásához – mondták a kutatók. A szövetminták gyulladást mutattak ki az erek belsejét borító endotélsejtekben is.

Covid-19 felfedezés: veszélyes tüskés fehérje károsítja az érrendszert
A kutatócsoport megismételte ezt az eljárást laboratóriumban, és egészséges endotélsejteket tett ki a tüskés fehérjének. Megállapították, hogy a tüskés fehérje az ACE2 megkötésével károsította a sejteket. Az angiotenzin-konvertáló enzim 2-t (ACE2) főként a tüdő sejtjei termelik, ahol a sejtfelszínen a vírus belépési helyéül szolgálhat. A kötődés megzavarta az ACE2 mitokondriumok (a sejtek energiatermelő szervezetei) felé irányuló molekuláris jelátvitelét, ami a mitokondriumok károsodását és töredezettségét okozta.

Korábbi tanulmányok hasonló hatást mutattak ki, amikor a sejteket a Sars Cov-2 vírusnak tették ki, de ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a károsodás akkor következik be, amikor a sejteket csak a spike fehérjének teszik ki.

Corona-kutatás – további tanulmányok következnek
“Ha eltávolítjuk a vírus szaporodási képességét, akkor is nagymértékben károsítja az érsejteket, egyszerűen azért, mert képes kötődni ehhez az ACE2 receptorhoz, az S-protein receptorhoz, amelyet a Covidnak köszönhetően most már ismerünk” – magyarázza Manor. “A mutáns tüskefehérjékkel végzett további vizsgálatok szintén új betekintést nyújtanak a mutáns Sars Cov-2 vírusok fertőzőképességébe és súlyosságába.”

Ezután a kutatók azt tervezik, hogy közelebbről megvizsgálják azt a mechanizmust, amellyel a megzavart ACE2 fehérje károsítja a mitokondriumokat, és alakváltozást okoz bennük. (Anna Charlotte Groos)

Jelenleg két mRNS-vakcina és egy vektorvakcina áll rendelkezésre a korona elleni vakcinázáshoz.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük