Michiganben a törvényhozás megvonta a kormányzó korlátlan vészhelyzeti hatalmát

A michigani republikánus törvényhozók a héten megsemmisítették azt a törvényt, amely a Gretchen Whitmer kormányzó által 2020-ban kiadott koronavírus-korlátozásokat támasztotta alá, és törölték a jogszabályokból, miután az állam legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek nyilvánította az intézkedést.

A demokratának nincs hatalma megvétózni az állampolgárok által kezdeményezett törvényt, ami mostantól korlátozza a lehetőségét, hogy üzletbezárásokat és kapacitáskorlátozásokat rendeljen el az éttermekre és más létesítményekre.

A Whitmer hatáskörének megvonására irányuló lépés akkor történt, amikor az állami egészségügyi tisztviselők arról számoltak be, hogy az elmúlt két hétben megduplázódott a koronavírusos megbetegedések száma – az indián delta változat miatt.

Egy konzervatív csoport, amely a szavazást szervezte, legközelebb egy közegészségügyi törvényt tervez célba venni, amely lehetővé tette Whitmer kormányának, hogy további nyolc hónapig fenntartsa a kapacitáskorlátozásokat és a maszkkövetelményeket, amíg júniusban önként fel nem oldotta azokat, miután a fertőzések az oltások közepette alábbhagytak.

A Republikánus Párt által vezetett képviselőház 60-48 arányban megszavazta az 1945-ös törvény hatályon kívül helyezését, négy demokrata csatlakozott az összes republikánushoz.

A törvény széles körű felhatalmazást adott a kormányzóknak arra, hogy vészhelyzetet hirdessenek és szabályokat hozzanak “az élet és a vagyon védelme vagy az érintett területen belüli vészhelyzet ellenőrzés alá vonása érdekében”.

 

Republicans in Michigan's state legislature moved to kill emergency powers used by Governor Gretchen Whitmer (pictured above in April) to impose lockdown measures during the coronavirus pandemic

A michigani állami törvényhozás republikánus képviselői meg akarták szüntetni a Gretchen Whitmer kormányzó (a fenti képen áprilisban) által a koronavírus világjárvány idején alkalmazott lezárási intézkedések elrendelésére használt vészhelyzeti hatásköröket.

Unlock Michigan, a ballot committee with ties to Republicans, spent millions of dollars to collect hundreds of thousands of voter signatures to bring the bill to the Legislature. From left to right: Garrett Soldano, Ron Armstrong and Meshawn Maddock, co-chairs of Unlock Michigan, are seen above in Lansing in October

Az Unlock Michigan, egy republikánusokhoz kötődő választási bizottság dollármilliókat költött arra, hogy több százezer választói aláírást gyűjtsön, hogy a törvényjavaslat a törvényhozás elé kerüljön. Balról jobbra: Garrett Soldano, Ron Armstrong és Meshawn Maddock, az Unlock Michigan társelnökei októberben Lansingben.

The move comes as Michigan public health officials are reporting an increase in the number of coronavirus cases. The image above shows Deonjay Sailor, 15, receiving his first dose of the COVID-19 vaccine at a pop-up vaccination clinic in Detroit on Wednesday

A fenti képen a 15 éves Deonjay Sailor látható, amint szerdán egy detroiti pop-up oltási klinikán megkapja az első adag COVID-19 vakcinát.

A szenátus a múlt héten fogadta el a jogszabályt.

Whitmer a törvényt arra használta, hogy határozatlan időre elrendelje a COVID-19 rendeleteket, amíg a bíróság tavaly októberben ellene nem döntött.

Forrás: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9821835/Michigan-Republicans-STRIP-Whitmer-COVID-19-emergency-powers.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük