57 vezető tudós és orvos megdöbbentő tanulmányt tett közzé a COVID oltóanyagokról és követeli, hogy azonnal állítsák le az összes oltást.

Egy 57 vezető tudósból, orvosból és politikai szakértőből álló csoport jelentést tett közzé, amelyben megkérdőjelezik a jelenlegi COVID-19 vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát, és most az összes vakcinaprogram azonnali leállítását követelik. Arra kérjük Önöket, hogy olvassák el és osszák meg ezt a lesújtó jelentést.

Két dolog biztos a Covid-19 vakcinák globális terjesztésével kapcsolatban. Az első, hogy a kormányok és a mainstream média túlnyomó többsége minden erejével azon van, hogy ezeket a kísérleti gyógyszereket minél több emberbe juttassák be. A második az, hogy azok, akik hajlandóak szembenézni a megvetéssel, ami azzal jár, hogy komoly kérdéseket tesznek fel az oltóanyagokkal kapcsolatban, kritikus szerepet játszanak az igazság terjesztésére irányuló folyamatos erőfeszítéseinkben.

A kézirat egy előzetes példánya az alábbiakban olvasható. Közel öt tucat nagy tekintélyű orvos, tudós és közpolitikai szakértő készítette a világ minden tájáról, hogy sürgősen elküldhessük a világ vezetőinek, valamint mindazoknak, akik kapcsolatban állnak a ma forgalomban lévő különböző Covid-19 vakcinák gyártásával és terjesztésével.

Még mindig túl sok a megválaszolatlan kérdés a Covid-19 vakcinák biztonságosságával, hatékonyságával és szükségességével kapcsolatban. Ez a tanulmány egy bombaként robbant, amelyet mindenkinek meg kell hallgatnia, függetlenül attól, hogy milyen nézeteket vall az oltóanyagokkal kapcsolatban. Közel sincs elég polgár, aki kérdéseket tesz fel. A legtöbb ember egyszerűen követi a világkormányok utasításait, mintha kiérdemelték volna a teljes bizalmunkat. Nem így van. Ez a kézirat előrelépés az elszámoltathatóság és az információ szabad áramlása szempontjából ebben a kulcsfontosságú témában. Kérjük, szánjatok rá időt, hogy elolvassátok és széles körben megosszátok.

SARS-CoV-2 tömeges vakcinázás: Sürgős kérdések a vakcina biztonságával kapcsolatban, amelyekre a nemzetközi egészségügyi ügynökségek, szabályozó hatóságok, kormányok és vakcinafejlesztők válaszokat várnak.

1 Epidemiólogos Argentinos Metadisciplinarios. República Argentina.
2 Baylor Egyetem Orvosi Központ. Dallas, Texas, USA.
3 Monestir de Sant Benet de Montserrat, Montserrat, Spanyolország
4 INSERM U781 Hôpital Necker-Enfants Malades, Université Paris Descartes-Sorbonne Cité, Institut Imagine, Párizs, Franciaország.
5 Természettudományi Iskola. Querétaro Autonóm Egyetem, Querétaro, Mexikó.
6 orvosi immunológia nyugalmazott professzor. Universidad de Guadalajara, Jalisco, Mexikó.
7 Médicos por la Verdad Puerto Rico. Ashfordi Orvosi Központ. San Juan, Puerto Rico.
8 klinikai diagnosztikai folyamatok nyugalmazott professzora. Murciai Egyetem, Murcia, Spanyolország
9Urarológiai Kórház Comarcal de Monforte, Santiago de Compostela Egyetem, Spanyolország.
10 Biólogos por la Verdad, Spanyolország.
11 Nyugdíjas biológus. Barcelonai Egyetem. Szakterülete a mikrobiológia. Barcelona, ​​Spanyolország.
12 Integratív Orvostudományi Központ MICAEL (Medicina Integrativa Centro Antroposófico Educando en Libertad). Mendoza, República Argentína.
13 Médicos por la Verdad Argentina. República Argentina. ´
14 Médicos por la Verdad Uruguay. República Oriental del Uruguay.
15 Médicos por la Libertad Chile. República de Chile.
16 Orvos, ortopéd szakorvos. República de Chile.
17 Médicos por la Verdad Perú. República del Perú.
18.Médicos por la Verdad Guatemala. República de Guatemala.
19 Concepto Azul SA Ecuador.
20 Médicos por la Verdad Brasil. Brasil.
21 Verédad Paraguay.
22 Médicos por la Costa Rica.
23 Médicos por la Verdad Bolívia.
24 Verdad El Salvador.
* Levelezés: Karina Acevedo-Whitehouse,  karina.acevedo.whitehouse@uaq.mx

Absztrakt

A COVID-19 járvány kitörése óta a SARS-CoV-2 elleni immunitást biztosító új platformok teszteléséért folytatott versenyfutás féktelen és példátlan volt, ami a különböző vakcinák sürgősségi engedélyezéséhez vezetett. A COVID-19 betegek korai multidrogterápiájában elért haladás ellenére a jelenlegi megbízatás a világ népességének minél gyorsabb immunizálása. A klinikai vizsgálatokat megelőzően az állatokon végzett alapos tesztek hiánya, valamint a 3,5 hónapnál rövidebb ideig tartó kísérletek során keletkezett biztonsági adatokon alapuló engedélyezés kérdéseket vet fel ezen vakcinák biztonságosságával kapcsolatban. A SARS-CoV-2 glikoprotein Spike nemrégiben azonosított szerepe a COVID-19-re jellemző endotélkárosodás kiváltásában, még fertőzés hiányában is, rendkívül fontos, mivel az engedélyezett vakcinák többsége a Spike glikoprotein termelődését indukálja a recipiensekben. Tekintettel a mellékhatások magas előfordulási arányára és az eddig bejelentett mellékhatások típusainak széles skálájára, valamint a vakcina által kiváltott betegségfokozás, Th2-immunpatológia, autoimmunitás és immunelkerülés lehetőségére, jobban meg kell érteni a tömeges vakcinázás előnyeit és kockázatait, különösen a klinikai vizsgálatokból kizárt csoportokban. Az óvatosságra való felhívások ellenére a SARS-CoV-2 vakcinázás kockázatait az egészségügyi szervezetek és a kormányzati hatóságok minimalizálták vagy figyelmen kívül hagyták. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egészségpolitikával összefüggésben pluralista párbeszédre van szükség, kiemelve azokat a kritikus kérdéseket, amelyek sürgős válaszokat igényelnek, ha el akarjuk kerülni a tudományba és a közegészségügybe vetett közbizalom globális erózióját.

Bevezetés

Amióta a COVID-19-et 2020 márciusában világjárvánnyá nyilvánították, világszerte több mint 150 millió megbetegedést és 3 millió halálesetet jelentettek. A nagy kockázatú betegek korai ambuláns, multidrogterápiás kezelése terén elért eredmények ellenére, amelyek a COVID-19 kórházi kezelésének és halálozásának 85%-os csökkenését eredményezték [1], a jelenlegi paradigma a tömeges védőoltás. Bár elismerjük a SARS-CoV-2 vakcinák kifejlesztésével, előállításával és sürgősségi engedélyezésével járó erőfeszítéseket, aggódunk amiatt, hogy az egészségügyi szervezetek és a kormányzati hatóságok az óvatosságra való felhívások ellenére minimalizálták vagy figyelmen kívül hagyták a kockázatokat [2-8].

Más koronavírusok vakcináit még soha nem engedélyezték emberek számára, és a neutralizáló antitestek kiváltására tervezett koronavírus vakcinák kifejlesztése során keletkezett adatok azt mutatják, hogy a vakcina platformjától és beadási módjától függetlenül ronthatják a COVID-19 betegséget az antitestfüggő fokozás (ADE) és a Th2 immunpatológia révén [9-11]. A SARS-CoV és MERS-CoV ellen vakcinázott állatokban a vírus okozta kihívást követően ismert a betegség vakcina által kiváltott fokozódása, amelyet az immunkomplexeknek és a makrofágok Fc-mediált vírusfogásának tulajdonítanak, amelyek fokozzák a T-sejtek aktiválódását és a gyulladást [11-13].

2020 márciusában vakcinaimmunológusok és koronavírusszakértők a SARS-CoV-2 vakcina kockázatait értékelték az állatmodellekben végzett SARS-CoV-vakcinakísérletek alapján. A szakértői csoport arra a következtetésre jutott, hogy az ADE és az immunpatológia valós aggodalomra ad okot, de kijelentette, hogy kockázatuk nem elegendő a klinikai vizsgálatok késleltetéséhez, bár folyamatos nyomon követésre lesz szükség [14]. Bár nincs egyértelmű bizonyíték az ADE és a vakcinával kapcsolatos immunpathológia előfordulására a SARS-CoV-2 vakcinával immunizált önkéntesekben [15], az eddigi biztonsági vizsgálatok nem foglalkoztak kifejezetten ezekkel a súlyos mellékhatásokkal (SAE). Mivel az önkéntesek követése nem haladta meg a 2-3,5 hónapot a második adag után [16-19], nem valószínű, hogy ilyen SAE-ket észleltek volna. A jelentésben elkövetett hibák ellenére92 nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy még a beadott vakcinák számát is figyelembe véve, az amerikai Vaccine Adverse Effect Reporting System (VAERS) szerint az egymillió beadott vakcinaadagra jutó halálesetek száma több mint tízszeresére nőtt. Úgy véljük, hogy sürgősen szükség van nyílt tudományos párbeszédre a vakcinák biztonságáról a nagyszabású immunizálással összefüggésben. Ebben a tanulmányban a 3. fázisú vizsgálatok kizárási kritériumainak összefüggésében ismertetjük a tömeges vakcinázás néhány kockázatát, és megvitatjuk a nemzeti és regionális mellékhatás-nyilvántartó rendszerekben jelentett SAE-ket. Rávilágítunk a megválaszolatlan kérdésekre, és felhívjuk a figyelmet a tömeges vakcinázás óvatosabb megközelítésének szükségességére.

A SARS-CoV-2 3. fázisú vizsgálat kizárásának szempontjai

A SARS-CoV-2 vakcinakísérletekből – kevés kivételtől eltekintve – kizárták az időseket [16-19], ami lehetetlenné teszi az oltás utáni eozinofília és fokozott gyulladás előfordulásának azonosítását az időseknél. A SARS-CoV-vakcinákkal végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az immunizált idős egereknél különösen nagy volt az életveszélyes Th2 immunpatológia kockázata [9,20]. Ezen bizonyítékok és a SARS-CoV-2 vakcinák biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó rendkívül korlátozott adatok ellenére az időseknél a tömeges oltási kampányok kezdettől fogva erre a korcsoportra összpontosítottak. A legtöbb vizsgálatból kizárták a terhes és szoptató önkénteseket, valamint a krónikus és súlyos betegségekben, például tuberkulózisban, hepatitis C-ben, autoimmunitásban, koagulopátiában, rákban és immunszuppresszióban szenvedőket is [16-29], bár ezeknek a recipienseknek most a biztonságosságra hivatkozva kínálják fel a vakcinát.

Egy másik kizárási kritérium volt szinte minden vizsgálatból a SARS-CoV-2-vel való korábbi expozíció. Ez azért sajnálatos, mert így nem volt lehetőség arra, hogy rendkívül fontos információkat nyerjünk az oltás utáni ADE-ről azoknál az embereknél, akik már rendelkeznek SARS-Cov-2 elleni antitestekkel. Legjobb tudomásunk szerint az ADE-t nem követik szisztematikusan nyomon egyetlen korcsoportban sem, illetve egyetlen olyan egészségügyi állapotú csoportban sem, amelynek jelenleg beadják a vakcinát. Ráadásul annak ellenére, hogy a lakosság jelentős része már rendelkezik antitestekkel [21], a SARS-CoV-2 antitest státusz meghatározására irányuló vizsgálatokat nem végzik rutinszerűen a vakcina beadása előtt.

A SARS-CoV-2 vakcinák súlyos mellékhatásai észrevétlenek maradnak?
A COVID-19 széles klinikai spektrumot ölel fel, a nagyon enyhétől a súlyos tüdőpatológiáig és a gyulladásos, kardiovaszkuláris és véralvadási zavarokkal járó, halálos kimenetelű többszervi megbetegedésig [22-24]. Ebben az értelemben a vakcinával összefüggő ADE vagy immunpatológia esetei klinikailag megkülönböztethetetlenek lennének a súlyos COVID-19-től [25]. Továbbá, még SARS-CoV-2 vírus hiányában is, a Spike glikoprotein önmagában endothel-károsodást és magas vérnyomást okoz in vitro és in vivo szíriai hörcsögökben az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) lefelé szabályozása és a mitokondriális funkció károsítása révén [26]. Bár ezeket az eredményeket embereken még meg kell erősíteni, e megállapítás következményei megdöbbentőek, mivel a sürgősségi használatra engedélyezett összes vakcina a Spike-glikoprotein szintézisének beadásán vagy indukálásán alapul. Az mRNS-vakcinák és az adenovírusvektorizált vakcinák esetében egyetlen tanulmány sem vizsgálta a Spike-termelés időtartamát emberekben a vakcinázást követően. Az óvatosság elve alapján szűkszavúan úgy véljük, hogy a vakcina által indukált Spike-szintézis súlyos COVID-19 klinikai tüneteket okozhat, és tévesen a SARS-CoV-2 fertőzések új eseteinek számítanak. Ha ez így van, akkor a jelenlegi globális oltási stratégia valódi káros hatásai talán soha nem ismerhetők fel, hacsak a tanulmányok nem vizsgálják kifejezetten ezt a kérdést. Már vannak nem ok-okozati bizonyítékok138 a COVID-19 halálesetek átmeneti vagy tartós növekedésére az oltást követően egyes országokban (1. ábra), és a Spike patogenitásának fényében ezeket a haláleseteket alaposan meg kell vizsgálni annak megállapítása érdekében, hogy összefüggésben állnak-e az oltással.

A SARS-CoV-2 vakcinák nem várt mellékhatásai

A SARS-CoV-2 vakcinázás globális elterjedtsége miatt egy másik kritikus kérdés, amelyet figyelembe kell venni, az autoimmunitás. A SARS-CoV-2 számos immunogén fehérjével rendelkezik, és immunogén epitópjai egy kivételével mindegyike hasonlít az emberi fehérjékhez [27]. Ezek antigénforrásként működhetnek, ami autoimmunitáshoz vezethet [28]. Bár igaz, hogy a SARS-CoV-2 természetes fertőzése során ugyanezek a hatások megfigyelhetők, a vakcinázást a világ népességének nagy részére szánják, míg Dr. Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzetekért felelős vezetője szerint a becslések szerint a világ népességének mindössze 10%-a fertőződött meg SARS-CoV-2-vel. Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a jelenleg engedélyezett vakcinák bármelyike szűrte és kizárta volna a homológ immunogén epitópokat a patogén priming okozta potenciális autoimmunitás elkerülése érdekében.

Egészséges és fiatal oltott embereknél már jelentettek néhány mellékhatást, köztük véralvadási zavarokat. Ezek az esetek néhány országban az adenovírusvektorizált ChAdOx1-nCov-19 és Janssen vakcinák alkalmazásának felfüggesztéséhez vagy visszavonásához vezettek. Mostanra felvetették, hogy a ChAdOx1-nCov-19-gyel történő vakcinázás a trombocita faktor-4 elleni trombocita aktiváló antitestek által közvetített immun trombotikus trombocitopéniát (VITT) eredményezhet, amely klinikailag az autoimmun heparin által kiváltott trombocitopéniát utánozza [29]. Sajnos, a kockázatot figyelmen kívül hagyták e vakcinák engedélyezésekor, noha az adenovírus által kiváltott trombocitopénia több mint egy évtizede ismert, és az adenovirális vektorok esetében következetes esemény [30]. A VITT kockázata feltehetően nagyobb lenne azoknál, akiknél már eleve fennáll a vérrögképződés kockázata, beleértve az orális fogamzásgátlót használó nőket [31], így a klinikusok számára elengedhetetlen, hogy ennek megfelelően tájékoztassák betegeiket.

Népességszinten is lehetnek vakcinával kapcsolatos hatások. A SARS-CoV-2 egy gyorsan fejlődő RNS-vírus, amely eddig több mint 40 000 változatot hozott létre [32,33], amelyek közül néhány a Spike-glikoprotein antigén tartományát érinti [34,35]. Tekintettel a magas mutációs rátára, a vakcina által kiváltott magas szintű anti-SARS-CoV-2-Spike antitestek szintézise elméletileg szuboptimális válaszokat eredményezhet a vakcinázott egyénekben más variánsok későbbi fertőzései ellen [36], ez az “eredeti antigén bűn” [37] vagy antigén priming [38] néven ismert jelenség. Nem ismert, hogy a SARS-CoV-2 antigenitását befolyásoló mutációk milyen mértékben rögzülnek a vírusevolúció során [39], de a vakcinák valószínűleg szelektív erőként működhetnek, ami a nagyobb fertőzőképességű vagy átvihetőbb változatokat ösztönzi. Tekintettel az ismert SARS-CoV-2 változatok közötti nagyfokú hasonlóságra, ez a forgatókönyv valószínűtlen [32,34], de ha a jövőbeli változatok a kulcsfontosságú epitópok tekintetében jobban különböznek egymástól, a globális vakcinázási stratégia hozzájárulhatott egy még veszélyesebb vírus kialakításához. Erre a kockázatra nemrégiben nyílt levélben hívták fel a WHO figyelmét [40].

Megfontolás

Az itt vázolt kockázatok komoly akadályát képezik a globális SARS-CoV-2 vakcinázás folytatásának. Bizonyítékokra van szükség az összes SARS-CoV-2 vakcina biztonságosságára vonatkozóan, mielőtt még több embert tennénk ki e kísérletek184 kockázatának, mivel egy vakcinajelölt felszabadítása anélkül, hogy idő állna rendelkezésre az egészségre gyakorolt hatások teljes megértéséhez, a jelenlegi globális válság súlyosbodásához vezethet [41]. Az oltóanyagot kapók kockázati besorolásához elengedhetetlenül szükséges. Az Egyesült Királyság kormánya szerint a 60 év alattiaknál rendkívül alacsony a COVID-191 187 okozta halálozás kockázata. Az Eudravigillance szerint azonban a SARS-CoV-2 vakcinázást követő súlyos mellékhatások többsége a 18-64 éveseknél jelentkezik. Különös aggodalomra ad okot a 6 éves és idősebb gyermekek tervezett oltási ütemterve az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Dr. Anthony Fauci nemrégiben előrevetítette, hogy a tinédzsereket országszerte ősszel, a fiatalabb gyermekeket pedig 2022 elején oltják be, az Egyesült Királyságban pedig a kísérleti eredményekre várnak, hogy megkezdhessék 11 millió 18 év alatti gyermek beoltását. Az egészséges gyermekek kísérleti vakcináknak való alávetése tudományosan nem indokolt, mivel a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok becslése szerint 99,997%-os túlélési esélyük van, ha megfertőződnek a SARS-CoV-2 vírussal. A COVID-19 nem csak, hogy nem jelent veszélyt erre a korcsoportra, de nincs megbízható bizonyíték a vakcina hatékonyságának vagy hatásosságának alátámasztására ebben a populációban, vagy e kísérleti vakcinák káros mellékhatásainak kizárására. Ebben az értelemben, amikor az orvosok tanácsot adnak a betegeknek a COVID-19 vakcinázás elektív beadására, nagy szükség van az alkalmazás előnyeinek és kockázatainak jobb megértésére, különösen az alulvizsgált csoportokban.

Összefoglalva, a SARS-CoV-2 vakcinák sürgősségi felhasználásának sietős engedélyezésével és a biztonságosságukkal kapcsolatos jelenlegi ismereteink hiányosságaival összefüggésben a következő kérdéseket kell feltenni:

Ismert-e, hogy a korábbi koronavírus-fertőzésekből származó keresztreaktív antitestek vagy a vakcina által kiváltott antitestek befolyásolhatják-e a COVID-19 vakcinázást követő nem szándékos patogenezis kockázatát?
Az ADE, az immunpatológia, az autoimmunitás és a súlyos mellékhatások konkrét kockázatát világosan feltárták-e a vakcinát igénybe vevők számára, hogy megfeleljenek a tájékozott beleegyezéshez szükséges orvosi etikai normának, amely szerint a beteg megértette a kockázatot? Ha nem, mi ennek az oka, és hogyan lehetne ezt megvalósítani?
Mi az oka annak, hogy a vakcinát minden egyénnek beadják, amikor a COVID-19 okozta halálozás kockázata nem egyenlő a különböző korcsoportokban és klinikai állapotokban, és amikor a 3. fázisú vizsgálatokból kizárták az időseket, a gyermekeket és a gyakori specifikus állapotokat?
Milyen jogi jogai vannak a betegeknek, ha a SARS-CoV-2 vakcina kárt okoz nekik? Ki fedezi az orvosi kezelés költségeit? Ha a követeléseket közpénzből kellene rendezni, tájékoztatták-e a nyilvánosságot arról, hogy a vakcinagyártók mentességet kaptak, és a vakcina által károsultak kártalanításának felelőssége az adófizetőkre hárult?
Ezen aggályok fényében javasoljuk a tömeges oltás leállítását, és a SARS-CoV-2 elleni oltásról szóló sürgős pluralista, kritikus és tudományosan megalapozott párbeszéd megkezdését a tudósok, orvosok, nemzetközi egészségügyi ügynökségek, szabályozó hatóságok, kormányok és oltóanyag-fejlesztők között. Ez az egyetlen módja annak, hogy áthidaljuk a tudományos bizonyítékok és a közegészségügyi politika között a SARS-CoV-2 vakcinákkal kapcsolatban jelenleg fennálló szakadékot. Meggyőződésünk, hogy az emberiség megérdemli a kockázatok mélyebb megértését, mint amit jelenleg hivatalos álláspontként hirdetnek. A nyílt tudományos párbeszéd sürgős és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a tudományba és a közegészségügybe vetett közbizalom aláásását, valamint annak biztosításához, hogy a WHO és a nemzeti egészségügyi hatóságok a jelenlegi világjárvány idején megvédjék az emberiség érdekeit. Sürgős a közegészségügyi politika visszatérése a bizonyítékokon alapuló orvosláshoz, amely a vonatkozó tudományos kutatások gondos értékelésére támaszkodik. Feltétlenül követni kell a tudományt.

1https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-reported-sars-cov-2-deaths-in-england/covid-19-confirmed-deaths-in-england-report

Összeférhetetlenségi nyilatkozat
A szerzők kijelentik, hogy a kutatást olyan kereskedelmi vagy pénzügyi kapcsolatok jelenlétében végezték, amelyek potenciális összeférhetetlenségként értelmezhetők.

Hivatkozások

 1. McCullough PA, Alexander PE, Armstrong R, et al. Multifaceted highly targeted sequential multidrug treatment of early ambulatory high-risk SARS-CoV-2 infection (COVID-19). Rev Cardiovasc Med (2020) 21:517–530. doi:10.31083/j.rcm.2020.04.264
 2. Arvin AM, Fink K, Schmid MA, et al. A perspective on potential antibody- dependent enhancement of SARS-CoV-2. Nature (2020) 484:353–363. doi:10.1038/s41586-020-2538-8
 3. Coish JM, MacNeil AJ. Out of the frying pan and into the fire? Due diligence warranted for ADE in COVID-19. Microbes Infect (2020) 22(9):405-406. doi:10.1016/j.micinf.2020.06.006
 4. Eroshenko N, Gill T, Keaveney ML, et al. Implications of antibody-dependent enhancement of infection for SARS-CoV-2 countermeasures. Nature Biotechnol (2020) 38:788–797. doi:10.1038/s41587-020-0577-1
 5. Poland GA. Tortoises, hares, and vaccines: A cautionary note for SARS-CoV-2 vaccine development. Vaccine (2020) 38:4219–4220. doi:10.1016/j.vaccine.2020.04.073
 6. Shibo J. Don’t rush to deploy COVID-19 vaccines and drugs without sufficient safety guarantees. Nature (2000) 579,321. doi:10.1038/d41586-020-00751-9
 7. Munoz FA, Cramer JP, Dekker CL, et al. Vaccine-associated enhanced disease: Case definition and guidelines for data collection, analysis, and presentation of immunization safety data. Vaccine (2021) https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2021.01.055
 8. Cardozo T, Veazey R. Informed consent disclosure to vaccine trial subjects of risk of COVID-19 vaccines worsening clinical disease. Int J Clin Pract (2020) 28:e13795. doi: 10.1111/ijcp.13795
 9. Bolles D, Long K, Adnihothram S, et al. A double-inactivated severe acute respiratory syndrome coronavirus vaccine provides incomplete protection in mice and induces increased eosinophilic proinflammatory pulmonary response upon challenge. J Virol (2001) 85:12201–12215. doi:10.1128/JVI.06048-11
 10. Weingartl H, Czub M, Czub S, et al. Immunization with modified vaccinia virus Ankarabased recombinant vaccine against severe acute respiratory syndrome is associated with enhanced hepatitis in ferrets. J Virol (2004) 78:12672–12676. doi:10.1128/JVI.78.22.12672-12676.2004272
 11. Tseng CT, Sbrana E, Iwata-Yoshikawa N, et al. Immunization with SARS coronavirus vaccines leads to pulmonary immunopathology on challenge with the SARS virus. PLoS One (2012) 7(4):e35421. doi: 10.1371/journal.pone.0035421
 12. Iwasaki A, Yang Y. The potential danger of suboptimal antibody responses in COVID-19. Nat Rev Immunol (2020) 20:339–341. doi:10.1038/s41577-020-0321-6
 13. Vennema H, de Groot RJ, Harbour DA, et al. Early death after feline infectious peritonitis virus challenge due to recombinant vaccinia virus immunization. J Virol (1990) 64:1407-1409
 14. Lambert PH, Ambrosino DM, Andersen SR, et al. Consensus summary report for CEPI/BC March 12-13, 2020 meeting: Assessment of risk of disease enhancement with COVID-19 vaccines. Vaccine (2020) 38(31):4783-4791. doi:10.1016/j.vaccine.2020.05.064
 15. de Alwis R, Chen S, Gan S, et al. Impact of immune enhancement on Covid-19 polyclonal hyperimmune globulin therapy and vaccine development. EbioMedicine (2020) 55:102768. doi:10.1016/j.ebiom.2020.102768
 16. Folegatti PM, Ewer KJ, Aley PK, et al. Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV287 19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial. Lancet (2020) 396:467–783. doi:10.1016/S0140-6736(20)31604-4
 17. Polack FP, Thomas SJ, Kitchin N. Safety and efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 vaccine. N Engl J Med (2020) 383:2603–2615. doi:10.1056/NEJMoa2034577
 18. Ramasamy MN, Minassian AM, Ewer KJ, et al. Safety and immunogenicity of ChAdOx1 nCoV-19 vaccine administered in a prime-boost regimen in young and old adults (COV002): a single-blind, randomised, controlled, phase 2/3 trial. Lancet (2021) 396:1979–93. doi: 10.1016/S0140-6736(20)32466-1
 19. Chu L, McPhee R, Huang W, et al. mRNA-1273 Study Group. A preliminary report of a randomized controlled phase 2 trial of the safety and immunogenicity of mRNA-1273 SARS-CoV-2 vaccine. Vaccine (2021) S0264-410X(21)00153-5. doi:10.1016/j.vaccine.2021.02.007
 20. Liu L, Wei Q, Lin Q, et al. Anti-spike IgG causes severe acute lung injury by skewing macrophage responses during acute SARS-CoV infection. JCI Insight (2019) 4(4):e123158. doi:10.1172/jci.insight.123158.
 21. Ioannidis PA. Infection fatality rate of COVID-19 inferred from seroprevalence data. Bull WHO (2021) 99:19–33F. http://dx.doi.org/10.2471/BLT.20.265892
 22. Martines RB, Ritter JM, Matkovic E, et al. Pathology and Pathogenesis of SARS-CoV-2 Associated with Fatal Coronavirus Disease, United States Emerg Infect Dis (2020) 26:2005-2015. doi:10.3201/eid2609.202095
 23. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72 314 Cases From the Chinese Center for Disease Control and Prevention. JAMA (2020) 323:1239-1242. doi:10.1001/jama.2020.2648
 24. Xu Z, Shi L, Wang Y, et al. Pathological findings of COVID-19 associated with acute respiratory distress syndrome. Lancet Respiratory Med (2020) 8:420-422 doi:10.1016/S2213-2600(20)30076-X
 25. Negro F. Is antibody-dependent enhancement playing a role in COVID-19 pathogenesis? Swiss Medical Weekly (2020) 150:w20249. doi:10.4414/smw.2020.20249317
 26. Lei Y, Zhang J, Schiavon CR et al., Spike Protein Impairs Endothelial Function via Downregulation of ACE 2. Circulation Res (2021) 128:1323–1326. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.121.318902
 27. Lyons-Weiler J. Pathogenic priming likely contributes to serious and critical illness and mortality in COVID-19 via autoimmunity, J Translational Autoimmunity (2020) 3:100051. doi:10.1016/j.jtauto.2020.100051
 28. An H, Park J. Molecular Mimicry Map (3M) of SARS-CoV-2: Prediction of potentially immunopathogenic SARS-CoV-2 epitopes via a novel immunoinformatic approach. bioRxiv [Preprint]. 12 November 2020 [cited 2020 April 19] https://doi.org/10.1101/2020.11.12.344424
 29. Greinacher A, Thiele T, Warkentin TE, Weisser K, Kyrle PA, Eichinger S. Thrombotic Thrombocytopenia after ChAdOx1 nCov-19 Vaccination. N Engl J Med (2021). doi: 10.1056/NEJMoa2104840
 30. Othman M, Labelle A, Mazzetti I et al. Adenovirus-induced thrombocytopenia: the role of von Willebrand factor and P-selectin in mediating accelerated platelet clearance. Blood (2007) 109:2832–2839. doi:10.1182/blood-2006-06-032524
 31. Ortel TL. Acquired thrombotic risk factors in the critical care setting. Crit Care Med (2010) 38(2 Suppl):S43-50. doi:10.1097/CCM.0b013e3181c9ccc8
 32. Grubaugh ND, Petrone ME, Holmes EC. We shouldn’t worry when a virus mutates during disease outbreaks. Nat Microbiol (2020) 5:529–530. https://doi.org/10.1038/s41564-020-0690-4
 33. Greaney AJ, Starr TN, Gilchuk P, et al. Complete Mapping of Mutations to the SARS-CoV339 2 Spike Receptor-Binding Domain that Escape Antibody Recognition. Cell Host Microbe (2021) 29:44–57.e9. doi:10.1016/j.chom.2020.11.007.
 34. Lauring AS, Hodcroft EB. Genetic Variants of SARS-CoV-2—What Do They Mean? JAMA (2021) 325:529–531. doi:10.1001/jama.2020.27124
 35. Zhang L, Jackson CB, Mou H, et al. The D614G mutation in the SARS-CoV-2 spike protein reduces S1 shedding and increases infectivity. bioRxiv [Preprint]. June 12 2020 [cited 2021 Apr 19] https://doi.org/10.1101/2020.06.12.148726
 36. Korber B, Fischer WM, Gnanakaran S et al. Sheffield COVID-19 Genomics Group. Tracking changes in SARS-CoV-2 spike: evidence that D614G increases infectivity of the COVID-19 virus. Cell (2020) 182:812-827.e19. doi:10.1016/j.cell.2020.06.043
 37. Francis T. On the doctrine of original antigenic sin. Proc Am Philos Soc (1960) 104:572–578.
 38. Vibroud C, Epstein SL. First flu is forever. Science (2016) 354:706–707. doi:10.1126/science.aak9816
 39. Weisblum Y, Schmidt F, Zhang F, et al. Escape from neutralizing antibodies by SARS354 CoV-2 spike protein variants. Elife (2020) 9:e61312. doi:10.7554/eLife.61312
 40. Vanden Bossche G (March 6, 2021) https://dryburgh.com/wp-356content/uploads/2021/03/Geert_Vanden_Bossche_Open_Letter_WHO_March_6_2021.pdf
 41. Coish JM, MacNeil AJ. Out of the frying pan and into the fire? Due diligence warranted for ADE in COVID-19. Microbes Infect (2020) 22(9):405-406. doi:10.1016/j.micinf.2020.06.006

Ábrák, jelmagyarázatok

 1. ábra. Az új COVID-19 halálesetek száma azoknak a számához viszonyítva, akik legalább egy vakcinaadagot kaptak a kiválasztott országokban. A grafikon az oltás kezdetétől 2021. május 3-ig mutatja az adatokat. A) India (a lakosság 9,25%-a oltott), B) Thaiföld (a lakosság 1,58%-a), C) Kolumbia (a lakosság 6,79%-a), D) Mongólia (a beoltott lakosság 31,65%-a), E) Izrael (a beoltott lakosság 62,47%-a), F) Az egész világ (a lakosság 7,81%-a oltott). A grafikonok a Mi Világunk adatainak felhasználásával készültek (hozzáférés: 2021. május 4.) https://github.com/owid/covid-19-data/tree/master/public/data/vaccinations

Forrás: https://worlddoctorsalliance.com/blog/57-top-scientists-and-doctors-release-shocking-study/

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük