A 12-17 évesek körében a COVID vakcina okozta sérülésekről szóló jelentések 1 hét alatt több mint háromszorosára nőttek, a VAERS-adatok szerint.

A VAERS ma közzétett adatai szerint 2020. december 14. és 2021. május 21. között a COVID vakcinákat követően 262 521 nemkívánatos eseményt jelentettek, köztük 4 406 halálesetet és 21 537 súlyos sérülést.

 

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) ma közzétett adatai szerint a COVID vakcinákat követően bejelentett nemkívánatos események száma továbbra is emelkedik. Az adatok közvetlenül a VAERS-hez (Vaccine Adverse Event Reporting System) benyújtott jelentésekből származnak.

A VAERS az Egyesült Államokban a kormány által finanszírozott elsődleges rendszer a nemkívánatos vakcinareakciók bejelentésére. A VAERS-hez benyújtott jelentések további vizsgálatot igényelnek, mielőtt az okozati összefüggés megerősíthető lenne.

A VAERS minden pénteken nyilvánosságra hozza az összes, egy meghatározott időpontig beérkezett vakcinasérülésről szóló jelentést, általában a közzététel időpontja előtt körülbelül egy héttel. A mai adatok azt mutatják, hogy 2020. december 14. és május 21. között összesen 262 521 nemkívánatos eseményt jelentettek a VAERS-nek, köztük 4 406 halálesetet – ami 205-tel több, mint az előző héten – és 21 537 súlyos sérülést, ami 3 009-nel több, mint az előző héten.

A VAERS-adatok 5/21/21-es közzétételéből.

Az e heti adatok szerint a 12-17 évesek körében összesen 3449 nemkívánatos eseményt jelentettek, szemben a múlt heti 943 bejelentéssel. Az e heti adatok 58 súlyos nemkívánatos eseményről szóló jelentést tartalmaztak a 12-17 éves korcsoportban.

Az Egyesült Államokban május 21-ig 281,6 millió adag COVID vakcinát adtak be. Ebből 120 millió adag a Moderna, 152 millió adag a Pfizer és 10 millió adag a Johnson & Johnson (J&J) COVID vakcinájából.

A május 21-ig bejelentett 4406 haláleset 23%-a az oltást követő 48 órán belül következett be, 16%-a 24 órán belül, 38%-a pedig olyan személyeknél következett be, akik az oltást követő 48 órán belül betegedtek meg.

Az e heti VAERS-adatok szerint:

A halálesetek 20%-a szívbetegségekhez kapcsolódott.
Az elhunytak 54%-a férfi, 44%-a nő volt, a fennmaradó halálesetekről szóló jelentésekben pedig nem tüntették fel az elhunyt nemét.
A haláleset átlagos életkora 74,4 év volt, és a legfiatalabb bejelentett halálesetek között két 15 éves (VAERS I.D. 1187918 és 1242573 ) és egy 16 éves (VAERS I.D. 1225942) volt. Voltak más bejelentett halálesetek is 16 év alatti gyermekeknél, amelyeket nem lehetett megerősíteni, vagy nyilvánvaló hibákat tartalmaztak.
Május 21-ig 1641 terhes nő jelentett a COVID vakcinákkal kapcsolatos nemkívánatos eseményeket, köztük 527 esetben vetélést vagy koraszülést.
A 2 577 bejelentett Bell-bénulásos eset 52%-át a Pfizer-BioNTech vakcinázást követően jelentették, 41%-át a Moderna vakcinával történő oltást követően, 192 esetben, azaz 9%-ban pedig a J&J-vel együtt jelentették a Bell-bénulásos eseteket.
Guillain-Barré-szindrómáról 238 esetben érkezett jelentés, az esetek 43%-át a Pfizer, 38%-át a Moderna és 23%-át a J&J-nek tulajdonították.
74 781 anafilaxiás esetről érkezett jelentés, amelyek 39%-át a Pfizer vakcinának, 50%-át a Modernának és 10%-át a J&J-nek tulajdonították.
A véralvadási zavarokról 4 433 jelentés érkezett. Ezek közül 1 842 jelentést a Pfizer, 1 359 jelentést a Moderna és 1 194 jelentést a J&J oltóanyagnak tulajdonítottak.
A CDC vizsgálja a COVID vakcinát követő szívproblémákat tinédzsereknél, serdülőknél

A The Defender május 24-én jelentette, hogy a CDC vizsgálja a COVID elleni védőoltásban részesült tizenévesek és fiatal felnőttek szívproblémáiról szóló jelentéseket. A CDC immunizációs gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottsága május 17-én kiadott egy tanácsot, amelyben figyelmeztette az orvosokat a szívizomgyulladásról szóló jelentésekre, amelyek a jelek szerint túlnyomórészt serdülőknél és fiatal felnőtteknél jelentkeztek, gyakrabban férfiaknál, mint nőknél, gyakrabban a második adagot követően és jellemzően a Pfizer vagy Moderna vakcinákkal történő oltást követő négy napon belül. A legtöbb eset “enyhének” tűnt, és a nyomon követés folyamatban van.

A CDC közölte, hogy megfigyelőrendszerei nem találtak több szívizomgyulladásos esetet, mint amennyi a lakosság körében várható lenne, de a védőoltásokkal foglalkozó bizottság tagjai szerint az egészségügyi szolgáltatókat tájékoztatni kell a “lehetséges mellékhatásról” szóló jelentésekről.

A szívizomgyulladás a szívizom gyulladása, amely szívritmuszavarhoz és halálhoz vezethet. A Ritka Rendellenességek Nemzeti Szervezete szerint a szívizomgyulladás lehet fertőzések következménye, de “gyakrabban a szívizomgyulladás a szervezet immunreakciójának eredménye a kezdeti szívkárosodásra”. A szívburokgyulladás a szívet körülvevő szövetek gyulladása, amely éles mellkasi fájdalmat és egyéb tüneteket okozhat.

Amint arról a The Defender május 26-án beszámolt, egy héttel azután, hogy a CDC bejelentette, hogy vizsgálja a nemrég beoltott fiatal felnőttek szívgyulladását, Connecticut 18 új szívproblémás esetet jelentett olyan tizenévesek körében, akik COVID vakcinát kaptak. Mind a 18 eset kórházi kezeléssel járt – a túlnyomó többség néhány napra, míg egy személy május 26-án még mindig kórházban volt.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Biden-kormányzat a bejelentett szívizomgyulladásos esetek ellenére továbbra is azt tanácsolja a fiataloknak, hogy oltassák be magukat.

A VAERS-ben végzett keresés 419 szívburokgyulladás és szívizomgyulladás esetet tárt fel, minden korcsoportban, amelyet 2020. december 14. és május 21. között jelentettek az Egyesült Államokban a COVID-oltást követően. A 288 bejelentett esetből 247 esetet a Pfizer, 151 esetet a Moderna és 20 esetet a J&J COVID vakcinájának tulajdonítottak.

A Moderna június elején kéri az FDA engedélyét a 12-17 évesek számára

Május 25-én a Moderna bejelentette, hogy vakcinája biztonságosnak és 100%-os hatékonyságúnak bizonyult a COVID elleni védelemben egy több mint 3700 12 és 17 év közötti résztvevővel végzett 3. fázisú vizsgálat során – jelentette az Axios. A vállalat szerint nem merültek fel jelentős biztonsági aggályok, és a mellékhatások általában összhangban voltak a korábbi, felnőttek körében végzett vizsgálatban tapasztaltakkal.

A Moderna azt tervezi, hogy a jövő hónapban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól a tizenévesek számára kifejlesztett COVID vakcinájára kiterjesztett sürgősségi felhasználási engedélyt kér. Ha engedélyezik, ez lenne a második fiatal tizenévesek számára elérhető vakcina.

A COVID miatt kórházba került gyerekek száma legalább 40%-kal megnövekedett.

Május 26-án a The Defender arról számolt be, hogy a Hospital Pediatrics folyóiratban megjelent két tanulmány szerint a COVID miatt kórházba került gyermekek számát legalább 40%-kal túlszámolták, ami potenciális következményekkel járhat a gyermekek beoltásának igazolására használt országos adatokra nézve.

A Stanford University School of Medicine kutatói által készített egyik tanulmány megállapította, hogy a SARS-CoV-2 fertőzések számbavétele a kórházban fekvő gyermekeknél túlbecsülte a COVID hatását a gyermekpopulációban, mivel a számok sok tünetmentes beteget tartalmaztak.

A 117 kórházi felvételből a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy 53 beteget (45%) a vírustól független okokból vettek fel. A tanulmány azt is megállapította, hogy a SARS-CoV-2-ként kódolt 39,3% (vagy 46 beteg) valójában tünetmentes volt.

A második tanulmányban a 2020. május 1. és 2020. szeptember 30. között a SARS-CoV-2-re pozitívként feltüntetett 146 betegnyilvántartásból a szerzők 58 beteget (40%) “véletlen” diagnózisnak minősítettek – vagyis a kórházi felvételt megelőzően nem dokumentálták a COVID-tüneteket.

Ugyanez a tanulmány 68 beteget, azaz 47%-ot a “potenciálisan tünetmentes” kategóriába sorolt, amit úgy definiáltak, hogy “a COVID-19 nem volt a felvétel elsődleges oka ezeknél a betegeknél, és a COVID-19 önmagában nem igényelt közvetlenül kórházi kezelést a kísérőbetegség nélkül”.

“A célunk az, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk arról, hogy a gyermekek mennyire betegednek meg” – mondta Dr. Alan Schroeder, a gyermekgyógyászati intenzív ellátás és a gyermekkórházi orvoslás klinikai professzora. “Ha a kórházak pozitív SARS-CoV-2 teszteredményeire hagyatkozunk, akkor körülbelül kétszeresére fújjuk fel a gyerekeknél a betegség miatti kórházi kezelés tényleges kockázatát.”

Az OSHA hirtelen megfordítja az irányt, és azt mondja, hogy a munkáltatók nem lesznek felelősek a COVID vakcina okozta sérülésekért

A szövetségi munkavédelmi és egészségügyi hatóság (OSHA) gyorsan megfordította álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a COVID vakcinákat megrendelő vállalatoknak “regisztrálható sérülésekként” kell kezelniük a mellékhatásokat, és bejelentette, hogy a továbbiakban nem fogja érvényesíteni korábbi döntését.

Az OSHA közölte, hogy a változtatást azért hozta meg, hogy elkerülje “a dolgozókat a COVID-vakcina beadásától való “elrettentés látszatát”, valamint azért, mert nem kívánta “elrettenteni a munkáltatókat az oltási erőfeszítésekben”.

A The Defender megkereste az OSHA-t, és megkérdezte, hogy miért változtatta meg hirtelen az ügynökség az irányelvét, ki gyakorolt nyomást az OSHA-ra, hogy változtasson az álláspontján, és miért nem rögzítik munkával kapcsolatos sérülésként a COVID vakcina által okozott mellékhatásokat, amelyeket egy munkavállalónak a foglalkoztatás feltételeként kötelezően be kell kapnia, és amelyek a 29 CFR 1904.7. pontja alá tartoznának.

Az OSHA válaszában a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központokhoz (Centers for Disease Control and Prevention) utalt minket, ahol többet olvashatunk a koronavírusról, a helyi és regionális OSHA-létesítményekről, valamint az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának honlapjáról. Az OSHA szóvivője nem volt hajlandó további információkkal szolgálni.

Belgium felfüggeszti a J&J vakcinát a 41 év alattiak számára

Május 27-én a The Defender arról számolt be, hogy Belgium bejelentette, hogy felfüggeszti a J&J oltóanyagával történő oltásokat a 41 év alattiak számára, miután egy nő vérrögök miatt meghalt, miután megkapta az oltást.

Az EMA a belga és a szlovén gyógyszerhatósággal együtt vizsgálja a nő halálát, valamint más, vérrögökről szóló jelentéseket, és felkérte a J&J-t, hogy végezzen el egy sor további vizsgálatot, hogy segítsen felmérni az oltás és a ritka vérrögök közötti lehetséges kapcsolatot.

A kutatók az AstraZenecát fiatal felnőttek agyvérzésével hozták összefüggésbe

A The Defender május 27-én számolt be az AstraZeneca oltóanyagával összefüggésbe hozható, fiatal felnőtteknél előfordult nagyér-elzáródásos stroke első eseteiről, amelyeket a Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry című szaklapban online megjelent levélben írtak le először részletesen.

A három eset, amelyek közül az egyik halálos kimenetelű volt, két 30-as vagy 40-es éveikben járó nőnél és egy férfinál fordult elő, akiknél a VITT jellemzői jelentkeztek, az AstraZeneca vakcinával összefüggésbe hozható reakció.

“Ezek az első részletes jelentések az AstraZeneca COVID vakcina után feltételezhetően VITT által okozott artériás stroke-ról, bár a VITT-adatokban már korábban is említést tettek a stroke-ról” – mondta a vezető szerző, Dr. David Werring, a University College London Queen Square Institute of Neurology Stroke Research Centre klinikai neurológus professzora a Medscape Medical Newsnak.

Növekszik az AstraZeneca vakcina okozta vérrögök miatti halálesetek száma

A The Defender május 27-én számolt be arról, hogy egy negyvenes éveiben járó ontariói férfi meghalt, miután megkapta az AstraZeneca vakcina első adagját. Dr. Barbara Yaffe, Ontario helyettes egészségügyi főorvosa elmondta, hogy a haláleset kivizsgálása folyamatban van, de a férfi vakcina által kiváltott immuntrombotikus trombocitopéniában szenvedett. Dr. David Williams főorvos május 11-től korlátozta az AstraZeneca oltásokat azok számára, akik még nem kapták meg az első adagot, a vártnál magasabb vérrögképződési arány miatt.

Görögországban egy 63 éves nő az AstraZeneca-oltást követően vérrögökben halt meg. Az eset egyike volt annak a négynek, amelyet az Országos Gyógyszerügyi Szervezet vizsgál az AstraZeneca vakcina és a ritka vérrögök közötti lehetséges összefüggés miatt.

Május 27-én a The Guardian arról számolt be, hogy Lisa Shaw, a BBC díjnyertes rádiós műsorvezetője családja szerint meghalt, miután az AstraZeneca oltást követően vérrögök keletkeztek. A 44 éves nőnek egy héttel az oltás beadatása után erős fejfájása lett, majd néhány nappal később súlyosan megbetegedett – áll a rokonok közleményében. Shaw május 21-én halt meg a Royal Victoria kórházban, miután vérrögök és vérzés miatt az intenzív osztályon kezelték.

Az Egyesült Királyság gyógyszer- és egészségügyi termékeket szabályozó hatósága szerint a vakcina előnyei a legtöbb ember számára továbbra is meghaladják a kockázatokat. Nem bizonyította, hogy a vakcina okozza a vérrögöket, de azt mondta, hogy a kapcsolat egyre szilárdabb.

Amint arról a The Defender május 25-én beszámolt, az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja Stephanie Dubois brit divatmodell halálát, aki napokkal az AstraZeneca COVID vakcina első adagjának beadása után halt meg vérrögben. A 39 éves Dubois-nak az egészségügyi tisztviselők szerint nem volt semmilyen alapbetegsége a nicosiai kórházban, ahová május 14-én került, miután légzési problémákat tapasztalt. A divatmodell agyvérzést szenvedett és kómában volt, mielőtt május 21-én elhunyt.

A kétszeres olimpiai íjász Haziq Kamaruddin 27 éves korában, május 14-én halt meg, miután összeesett otthonában néhány nappal azután, hogy megkapta a Pfizer COVID vakcináját. Kamaruddin szívkoszorúér-elzáródás miatt halt meg – közölte szombaton az egészségügyi minisztérium, hozzátéve, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a vakcinával kapcsolatban állna.

A Yale Medicine szerint a koszorúér több okból is elzáródhat, többek között vérrög miatt.

Amint arról a The Defender a múlt hónapban beszámolt, mindhárom, az Egyesült Államokban engedélyezett vakcina, köztük a Pfizeré is, potenciálisan vérrögöt okozhat.

A CDC 81 napja nem veszi figyelembe a The Defender megkereséseit.

A CDC honlapja szerint “a CDC minden halálesetről szóló jelentést nyomon követ, hogy további információkat kérjen, és többet tudjon meg a történtekről, valamint annak megállapítására, hogy a haláleset a vakcina következménye volt-e, vagy attól független”.

Március 8-án a The Defender a COVID vakcinákkal kapcsolatos bejelentett halálesetekkel és sérülésekkel kapcsolatos kérdések írásos listájával fordult a CDC-hez. Május 19-én a CDC egyik alkalmazottja közölte, hogy kérdéseinket átnézték, és a rendszerükben folyamatban van a megkeresésünk, de a válasz másolatát nem adta át nekünk.

81 nap telt el azóta, hogy elküldtük az első e-mailt, amelyben a VAERS-adatok és jelentések iránt érdeklődtünk.

Szerző Megan Redshaw

COVID Vaccine Injury Reports Among 12- to 17-Year-Olds More Than Triple in 1 Week, VAERS Data Show

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük