A BBC rádió műsorvezetője meghalt a COVID vakcina szövődményei miatt – derül ki a halottkémről

A 44 éves Lisa Shaw oltás által kiváltott trombotikus thrombocytopeniában halt meg, ami az agy duzzanatához és vérzéséhez vezet, körülbelül három héttel az első AstraZeneca vakcina adag után. A tanulmányok az AstraZeneca-t és az Egyesült Államokban engedélyezett mindhárom COVID-vakcinát véralvadási rendellenességekkel kapcsolják össze.

A BBC díjnyertes rádiós műsorvezetője az AstraZeneca COVID oltóanyagának első adagja okozta szövődmények következtében halt meg – állapította meg a halottkém.

A 44 éves Lisa Shaw, aki a BBC Radio Newcastle munkatársa volt, májusban halt meg a városi Royal Victoria Infirmaryban – alig több mint három héttel az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina első adagja után.

A BBC szerint a vizsgálat – egy olyan bírósági vizsgálat, amelynek célja, hogy kiderítse egy eseményhez, például egy halálesethez kapcsolódó tényeket – meghallgatta, hogy Shaw-t kórházba szállították, miután a fejfájásról szóló panaszait kivizsgáló orvosok megállapították, hogy agyvérzést szenvedett.

Karen Dilks, Newcastle vezető halottkémje azt mondta: “Lisa az AstraZeneca COVID oltásának szövődményei miatt halt meg”.

Dilks elmondta, hogy Shaw korábban egészséges volt, de arra a következtetésre jutott, hogy “egyértelműen megállapítható”, hogy halálát egy nagyon ritka, “vakcina által kiváltott trombotikus trombocitopénia” okozta – egy olyan állapot, amely az agy duzzanatához és vérzéséhez vezet, jelentette a BBC.

Tuomo Polvikoski patológus elmondta a halottkémnek, hogy Shaw fitt és egészséges volt az oltás beadása előtt. Amikor arról kérdezték, hogy mi lehetett a halálos agyi vérrögképződés kiváltó oka, Polvikoski azt mondta, hogy a klinikai bizonyítékok “erősen alátámasztják azt az elképzelést, hogy ez valóban vakcina okozta”.

Shaw, akit a vizsgálat során a férjezett nevén, Lisa Eve néven emlegettek, néhány nappal azután kezdett fejfájásra panaszkodni, hogy megkapta az oltást. Végül felkeresett egy durhami kórházat, ahol vérrögöt diagnosztizáltak nála.

Shaw április 29-én kapta meg az AstraZeneca első adagját. Május 13-án mentővel szállították az észak-durhami egyetemi kórházba, miután több napon át fájt a feje.

Dr. John Holmes, aki Shaw-t kezelte, nyilatkozatában azt mondta, hogy a nő “erős fejfájásra panaszkodott, amely a homlokán és a szeme mögötti részen keresztül szúró és nyilalló” fájdalomra.

Shaw-t a Royal Victoria Infirmary-ba szállították, ahol számos kezelésben részesült, többek között koponyája egy részét levágták, hogy enyhítsék az agyára nehezedő nyomást. Május 21-én halt meg.

Dr. Christopher Johnson, a kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosa elmondta, hogy az orvosok Shaw kezelése közben naponta konferenciát tartottak egy nemzeti testületgel a vakcinák által kiváltott trombotikus trombocitopéniáról, amelyről úgy vélték, hogy Shaw szenvedett.

Arra a kérdésre, hogy változtatott volna-e a Shaw-nak adott kezelésen, Johnson azt mondta: “Nem.”

Johnson elmondta, hogy a National Institute for Health and Care Excellence júliusban iránymutatásokat tett közzé az állapot kezeléséről, és ezek az iránymutatások megfeleltek a Shaw által kapott kezelésnek.

Német kutatók májusban azt mondták, hogy úgy vélik, megtalálták a Johnson & Johnson (J&J) és az AstraZeneca oltóanyagokhoz kapcsolódó ritka vérrögök okát.

A kutatók szerint az adenovírusvektorokat – az oltóanyag eljuttatására használt hideg vírusokat – alkalmazó COVID vakcinák hasznos terhük egy részét a sejtmagba küldik, ahol a koronavírus fehérjéinek előállítására vonatkozó utasítások egy része félreolvasható. Ez olyan fehérjéket eredményezhet, amelyek a recipiensek egy kis részénél potenciálisan vérrögképződési rendellenességeket válthatnak ki.

Más tudósok egymással versengő elméleteket javasoltak a vérrögképződési rendellenességre.

Shaw halála hetekkel azután következett be, hogy az Egyesült Királyság vakcinával foglalkozó tanácsadó testülete az Oxford/AstraZeneca vakcina alkalmazását 40 év feletti személyekre korlátozta, miután jelentések szerint néhány alacsony vérlemezkeszámmal rendelkező oltóanyag-használó szokatlan vérrögök kialakulásáról számoltak be. Más országok is hasonló korlátozásokat vezettek be, vagy teljesen felfüggesztették a vakcina használatát.

Forrás:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük