A Belga kormány feltételezhetően mérgező álarcokat adott el a gyógyszertáraknak

A Sciensano, a Belga Közegészségügyi Intézet bizalmas jelentése szerint , 15 millió textilmaszkot szállított ki a belga kormány a belgiumi patikákba múlt nyáron, és most úgy tűnik, hogy a maszkok mérgező kémiai anyagokat tartalmaztak.

Az arcmaszkokat Ázsiában gyártotta a luxemburgi székhelyű Avrox cég, és tartalmazhatnak nanorészecskéket ezüstből és titán-dioxidból, amelyek belélegezve károsíthatják a légutakat.

Két toxikológus arra figyelmeztet, hogy a maszkot viselő embereket veszélyeztetheti a tüdőgyulladás kialakulása, különösen akkor, ha a légúti problémák már fennállnak a HLN szerint .

„Előbb vagy utóbb beveheti ezeket a nanorészecskéket, különösen, ha a maszkot rendszeresen mossák és viselik. Könnyen a tüdőbe és a vérbe kerülhetnek ”- mondta Alfred Bernard toxikológus.

Ezüst és titán-dioxid nanorészecskéket használnak a maszk szövetének fehérítésére, nem szabad összetéveszteni az éppen ezüst nanorészecskékkel, amelyek antibakteriális hatásúak.

A Sciensano, a jelentés kiszivárogtatására egy sajtóközleménnyel válaszolt, mondván, hogy még korai következtetéseket levonni.

“Ezek a tanulmány első szakaszának első eredményei, és ezeket óvatosan kell értelmezni” – áll a sajtóközleményben. “A jelenlegi adatok alapján nem állapítható meg, hogy ezek a nanorészecskék valóban kijönnek-e a maszkokból, és a felhasználók milyen mértékben vannak kitéve nekik.”

De nem ez az első eset, hogy a luxemburgi vállalat tűz alá került.

Tavaly júniusban aggodalmak merültek fel a maszkok biztonságossága miatt, amikor a belga kormány ingyen terjesztette azokat a gyógyszerészek számára, de Avrox ragaszkodott ahhoz, hogy az arcmaszkok megfeleljenek az összes nemzetközi normának.

Maguk a maszkok megvásárlását, amely 40 millió eurós megállapodást jelentett, szintén vizsgálnak potenciális csalások miatt, mert állítólag az érintett két személy személyesen is nagyon jól ismeri egymást.

Az Avroxot két francia személy vezeti: volt futballügynök és ex-vendéglős. A HLN jelentése szerint a fő részvényes egy máltai lakcímmel rendelkező jordániai milliomos, egy holding a Kajmán-szigeteken, valamint egy filmipari projekteket finanszírozó cég az Egyesült Államokban.

Helen Lyons
The Brussels Times Forrás: Brussels Times

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük