A bíró zöld utat ad a pernek, amely szerint a bébiételekben lévő nehézfémek autizmushoz, ADHD-hoz kapcsolódnak

A bíró zöld utat ad a pernek, amely szerint a bébiételekben lévő nehézfémek autizmushoz, ADHD-hoz kapcsolódnak
Egy per, amely szerint a bébiételek gyártói tudták, hogy termékeik magas nehézfémtartalommal rendelkeznek, bíróság elé kerül, miután egy kaliforniai bíró úgy döntött, hogy a felperesek állításai mögött álló tudományos eredmények megalapozottak.

 

Bíróság elé kerül az a per, amelyben azt állítják, hogy a bébiételek gyártói tudták, hogy termékeik magas nehézfémtartalommal rendelkeznek.

Amy D. Hogue, Kalifornia állam legfelsőbb bíróságának bírája május 24-én úgy döntött, hogy a felperesek szakértői megalapozott tudományos bizonyítékokkal érveltek amellett, hogy az egyes bébiételekben található nehézfémek autizmus spektrumzavart (“autizmus”) és figyelemhiányos-hiperaktivitási zavart (ADHD) okozhatnak a gyermekeknél.

Az ítélet a most 8 éves Noah Cantabrana szülei által 2021 szeptemberében benyújtott keresetből ered, amelyben azt állítják, hogy Noah-nál autizmus és ADHD alakult ki, miután jelentős mennyiségű, a perben megnevezett vállalatoktól származó bébiételeket fogyasztott.

Ezek a cégek a következők: Beech-Nut Nutrition Company; Gerber Products Company; Hain Celestial Group, Inc. (Earth’s Best Organic); Nurture, Inc. (Happy Family Organics és Happy Baby); Plum, PMC (Plum Organics); Sprout Foods, Inc. (Sprout Organic Food); és Walmart – Parent’s Choice.

A Cantabranák ügye az első személyi sérüléssel kapcsolatos per a bébiételekben található nehézfémekkel kapcsolatban Kaliforniában, és az első ilyen jellegű ügy az Egyesült Államokban, amely bírósági tárgyalásig jutott.

Hogue bíró döntése az év elején tartott Sargon meghallgatást követte. A Noah családját képviselő Baum Hedlund ügyvédi iroda szerint “a Sargon-meghallgatás lehetővé teszi, hogy a perben a felperesek és az alperesek jogi csapatai bemutassák szakértőiket, és tájékoztassák a bíróságot az érveiket alátámasztó tudományos eredményekről”.

A “Sargon” a kaliforniai legfelsőbb bíróság Sargon Enterprises, Inc. v. University of Southern Cal. (2012) 55 Cal.4th 747. számú ügyére utal. Ez a fajta meghallgatás arra ösztönzi a bíróságokat, hogy kapuőrként járjanak el annak tekintetében, hogy mely tudományos bizonyítékok fogadhatók el a bíróságon.

Hogue bíró a Sargon-meghallgatást két részre osztotta. A felperesek négy napon keresztül, 2022. január 31. és február 4. között mutatták be szakértőiket. Az alperesek március 14-én mutatták be szakértőiket.

Hogue bíró úgy ítélte meg, hogy a felperesek valamennyi szakértője megalapozott logikát és érvényes módszertant használt annak alátámasztására, hogy a nehézfémek autizmust és ADHD-t okozhatnak a gyermekeknél.

Az ügy most a feltárási szakaszba lép, amely lehetővé teszi a felperesek számára, hogy belső dokumentumokat keressenek az ügyük bizonyításához. Ezeket és más dokumentumokat, például a jegyzőkönyveket és a szakértői jelentéseket, amint azok nyilvánosan hozzáférhetővé válnak, közzétesszük az interneten.

A Baum Hedlund ügyvédje, Pedram Esfandiary az ügy folytatását támogató ítéletre reagálva elmondta:

“Örülünk, de nem lepődtünk meg Hogue bíró döntése miatt. A tudomány egyértelmű. Úgy gondoljuk, hogy amint az esküdtszék meghallgatja a bizonyítékokat, egyet fognak érteni abban, hogy a bébiételgyártó cégek tudatosan olyan termékeket árulnak, amelyek elképesztő mennyiségű arzént, ólmot és higanyt tartalmaznak, és hogy az ezeknek a mérgező fémeknek való kitettség miatt ügyfelünknél életre szóló agykárosodás és neurológiai rendellenességek alakultak ki.”

1 millió eladott példány – “Az igazi Anthony Fauci” – A könyv, amely mozgalmat indított el. VÁSÁRLJA MEG AZONNAL!
A nehézfémekkel szennyezett bébiételek rövid története

Az Egyesült Államok Képviselőházának Felügyeleti és Reformbizottsága Gazdasági és Fogyasztóvédelmi Albizottsága által vezetett vizsgálat számos pert indított a bébiételgyártók ellen.

A bizottság 2021. február 4-én kiadott jelentése a bébiételekben található mérgező fémek magas szintjét tárta fel. Melissa Cantabrana, Noah édesanyja elmondta, hogy a jelentés elolvasása után teremtett kapcsolatot fia idegrendszeri fejlődési rendellenességei és a bébiételek között.

“Egyszerűen el voltam ájulva” – mondta Cantabrana a “Spotlight on America” című műsornak adott interjúban. “Nagyon feldühített … a gondolat, hogy ezek a nehézfémek a bébiételekben vannak. És azonnal arra gondoltam, hogy a családunkban nincs autizmus. Azonnal tudtam, hogy ez az.”

A “Spotlight on America” szerint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) már évekkel a 2021-es képviselőházi bizottsági jelentés előtt is tudott a bébiételekben található nehézfémek problémájáról, de nem tett érdemi lépéseket.

Sean Callan, a denveri Ellipse Analytics vezérigazgatója vezette azt a csapatot, amely a bébiételek eddigi legnagyobb elemzését végezte, több mint 130 szennyező anyag és toxin vizsgálatát végezte el.

Callan a tesztelésben a Jackie Bowen által vezetett Clean Label Project nevű nonprofit szervezettel működött együtt. Az eredményeket 2017 októberében tették közzé. Az eredményeket 2019 februárjában a Science of the Total Environment című, szakértői értékeléssel ellátott folyóiratban tették közzé.

Callan és Bowen szerint mind a bébiételgyártó cégeket, mind az FDA-t figyelmeztették a bébiételekben és tápszerekben lévő szennyeződésekre, köztük a nehézfémekre. Bowen szerint az eredményeik iránti kezdeti érdeklődés hamar elapadt.

2019 októberében a Healthy Babies Bright Futures (HBBF) kiadta a “What’s in my baby’s food?” (Mi van a babám ételében?) című kiadványt. A jelentésből kiderült, hogy a HBBF 168 bébiétel vizsgálata során megállapította, hogy 95%-uk a négy erősen mérgező nehézfém közül legalább az egyiket tartalmazta: szervetlen arzént, kadmiumot, ólmot és higanyt.

Sok termék két vagy több ilyen fémmel volt szennyezett.

Gyermekek esetében mind a négy fém ismert neurotoxin – olyan anyagok, amelyek “különösen befolyásolják az idegrendszeri fejlődést és a szellemi teljesítményt”.

A HBBF jelentése nyomán a képviselőház felügyeleti és reformbizottsága vizsgálatot indított, amelynek keretében hét bébiételgyártótól kértek “belső vizsgálati irányelveket, az összetevők és/vagy késztermékek vizsgálati eredményeit, valamint dokumentációt arról, hogy mit tettek a vállalatok azokkal az összetevőkkel és/vagy késztermékekkel, amelyek túllépték a belső vizsgálati határértékeket”.

A bizottság 2021. februári jelentése a bébiételgyártó cégek által rendelkezésre bocsátott dokumentumokon alapult. Az albizottság jelentése szerint:

“A mérgező nehézfémeknek való kitettség tartósan csökkenti az IQ-t, csökkenti a jövőbeli gazdasági termelékenységet, és növeli a jövőbeli bűnözői és antiszociális viselkedés kockázatát a gyermekeknél. A toxikus nehézfémek veszélyeztetik a csecsemők neurológiai fejlődését és a hosszú távú agyműködést”.

A jelentés szerint az arzén, amely számos területen gyakori talajvízszennyező anyag, “az első helyen áll a környezetben jelenlévő, az emberi egészségre a legnagyobb potenciális veszélyt jelentő anyagok között”. Az ólom a második, a higany a harmadik, a kadmium pedig a hetedik helyen áll.

A bébiételekben található nehézfémekre vonatkozóan nincsenek meghatározott maximális megengedett szintek, ezért a bizottság jelentése a vizsgált bébiételekben található szinteket az FDA által a palackozott vízben megengedett maximális szintekkel hasonlította össze.

A bébiételekben talált arzénszint 91-szerese volt a palackozott vízben megengedett maximális értéknek. Az ólom szintje a palackozott vízben megengedett érték 177-szerese, a kadmiumé pedig a palackozott vízben megengedett határérték 69-szerese volt.

A vizsgált bébiételekben a higany szintje az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által az ivóvízre megállapított határérték 5-szörösét is elérte.

A jelentés arra is figyelmeztetett, hogy a legtöbb bébiételgyártó nem vizsgálja a késztermékeket a mérgező fémek szintjére. Ehelyett az egyes összetevőket vizsgálják, és a késztermékekben lévő nehézfémek szintjét jelentősen alábecsülik.

Miután a képviselőház bizottsága nyilvánosságra hozta jelentését, az FDA kiadta a “Closer to Zero: Action Plan for Baby Foods” (Közelebb a nullához: cselekvési terv a bébiételekhez) című dokumentumot a bébiételekben található nehézfémek problémájának megoldására – ez a folyamat az ügynökség szerint még legalább három évet vesz igénybe.

Négy vállalat – a Beech-Nut, a Gerber, a Hain és a Nurture – együttműködött a képviselőházi bizottság belső dokumentumokra és vizsgálati adatokra vonatkozó kérésének eleget téve.

A három vállalat, amely nem tett eleget az eredeti kérésnek – a Plum Organics (akkor a Campbell, ma a Sun-Maid tulajdonában), a Walmart és a Sprout Foods – “különböző mértékben kezdett együttműködni”, miután a képviselőházi bizottság közzétette jelentését.

A képviselőházi bizottság 2021. szeptember 29-én egy későbbi jelentést tett közzé, “New Disclosures Show Dangerous Levels of Toxic Heavy Metals in Even More Baby Foods” (Új közlések szerint még több bébiételben vannak veszélyes nehézfémek) címmel, amely tartalmazza a Plum Organic, a Walmart és a Sprout Foods által szolgáltatott további adatokat.

A szeptemberi jelentés szerint:

“A Plum benyújtotta vizsgálati eredményeit, amelyek megerősítették az albizottság aggodalmait egyes termékeinek veszélyességével kapcsolatban. A Walmart olyan dokumentumokat nyújtott be, amelyekből kiderül, hogy a bébiételekben lévő mérgező nehézfémek szintjére nem fordítottak kellő figyelmet, és feladták a korábban védettebb szabványokat. A Sprout által benyújtott maroknyi dokumentum a bébiételekben található mérgező nehézfémek vizsgálatának laza megközelítését mutatta”.

Az albizottság elnöke, Raja Krishnamoorthi képviselő (D-Ill.) szerint a 2021. szeptemberi jelentés “feltárja, hogy a cégek nem csak aluljelentik a bébiételekben lévő magas mérgezőanyag-tartalmat, hanem tudatosan a piacon tartják a mérgező termékeket”.

Krishnamoorthi képviselő azt mondta:

“A tények önmagukért beszélnek, és tény, hogy a bébiétel-ipar következetesen spórolt és a profitot a csecsemők és gyermekek egészsége elé helyezte.

“Az albizottságom megállapításai alapján sürgősen felszólítom a bébiételipart, hogy azonnal vessen véget a káros gyakorlatoknak, és végezzen vizsgálatokat a késztermékeken. Szorosan együttműködünk az FDA-val a szabályozásokon, és ez a jelentés rávilágít arra, hogy az ügynökségnek fel kell gyorsítania a közzétételükre javasolt ütemtervet”.”

Perek követik a képviselőházi bizottsági jelentést

A bébiételekben található nehézfémekről szóló két kongresszusi jelentés számos termékfelelősségi pert indított a bébiételgyártók ellen olyan szülők részéről, akik azt állították, hogy a szennyezett bébiételek fogyasztása autizmus kialakulásához vezetett gyermekeiknél.

A bébiételgyártók elleni perek részben a képviselőházi bizottsági jelentések azon megállapításain alapulnak, hogy a bébiételgyártók tisztában voltak azzal, hogy az élelmiszereik nem biztonságos nehézfémtartalmat tartalmaznak, és egyes vállalatok figyelmen kívül hagyták a termékeikben lévő nehézfémek kimutatására szolgáló saját belső vizsgálati eljárásokat.

Miért ne perelhetnénk be az FDA-t, amiért az ügynökség nem védte meg a csecsemőket a mérgező élelmiszerektől?

Ideje követni a tudományt. Csatlakozzon kampányunkhoz!
Pedram Esfandiary, a Cantabrana család egyik ügyvédje a következőket mondta a The Defender-nek: “Nincs életképes kereseti jogalap az FDA ellen. A “szuverén immunitás” néven ismert jogi koncepció értelmében nem perelhetjük be az FDA-t”.

Az alperesek hatalmas vállalatok, mély zsebekkel és sok ügyvéddel, mondta Esfandiary, hozzátéve, hogy jogi csapata készen áll a kihívásra.

“Egyáltalán nem aggódom ezeknek a vállalatoknak a mérete miatt” – mondta. “Ami számít, az az igazság és a tények, és az igazság az, hogy ezek a vállalatok meggondolatlanul mérgeztek meg csecsemőket, kizárólag a profitszerzés érdekében”.

Esfandiarynak van tapasztalata a nagyvállalatokkal szembeni fellépésben. Tagja volt annak a csapatnak, amely 2019-ben 2 milliárd dolláros ítéletet nyert a Monsanto ellen, képviselve egy férjet és feleséget, akiknél rákos megbetegedés alakult ki, miután évekig használták a Roundup gyomirtót.

Mit tehetnek a szülők a gyerekek védelmében

Az egészségügyi szervezetek, köztük a Centers for Disease Control and Prevention és az Egészségügyi Világszervezet, egyetértenek abban, hogy ezek az idegmérgek súlyos és életveszélyes egészségügyi problémákat okozhatnak, és hogy az ólom esetében nincs biztonságos vérszint.

Ahelyett, hogy három évet várnánk arra, hogy az FDA végrehajtható határértékeket állapítson meg, vagy iránymutatást adjon ki a maximálisan biztonságos mennyiségekről, vagy hogy a peres ügyek lezáruljanak, mit tehetnek a szülők már most, hogy megvédjék gyermekeiket a mérgező nehézfémektől?

A HBBF-jelentés 10-11. oldala ad tanácsokat.

A rizs, különösen a barna rizs magas arzéntartalmú lehet, ezért több javaslatban is szerepel a rizs alapú kereskedelmi termékek helyettesítése:

Helyettesítse a rizs alapú puffasztott rizsmentes rágcsálnivalókat, például almát, almaszószt (cukrozatlanul), banánt, árpát kockára vágott zöldségekkel, babot, sajtot, szőlőt (hosszában vágva), keményre főtt tojást, őszibarackot és joghurtot. Ez 93%-kal csökkentheti a nehézfémeknek való kitettséget,
A fogzási kekszeket és a rizsköretet helyettesítsük fagyasztott banánnal, hámozott és lehűtött uborkával, tiszta, hideg, nedves mosdókendővel vagy kanállal. Ez 91%-kal csökkentheti a nehézfémek szintjét.
Cserélje le a csecsemőkori rizspelyhet többmagvú, zabpehely, kukorica, árpa vagy quinoa lehetőségekre. Ez 84%-kal csökkentheti a kitettséget.
A gyümölcslevek csapvízzel való helyettesítése 68%-kal csökkenti a nehézfémek szintjét.
A sárgarépát és az édesburgonyát sokféle zöldséggel helyettesítve 73%-kal csökkentheti a nehézfémeknek való kitettséget. A HBBF hangsúlyozza, hogy “a változatosság a megoldás”.
Ha többet szeretne megtudni Cantabranáék bébiétel-peréről, nézze meg ezt az interjút Melissa Cantabranával és Pedram Esfandiaryval a CHD.TV-n:

Forrás:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük