A bíróság a Bayer ellen döntött a Roundup Cancer Trial fellebbezésében,

A bíróság a Bayer ellen döntött a Roundup Cancer Trial fellebbezésében, a Monsanto “szándékos” biztonsági figyelmen kívül hagyására hivatkozva

A fellebbviteli bíróság szerint a Monsanto nem bizonyította, hogy a szövetségi törvény kizárja az Alva és Alberta Pilliod felperesek által benyújtott követeléseket, akik 2019-ben 87 millió dollárt kaptak, miután az ügyvédek szerint a Roundup gyomirtószer több éves használata mindkettőjüknél non-Hodgkin limfómát okozott.

Carey Gillam

A Monsanto tulajdonosa, a Bayer AG újabb fellebbviteli bírósági döntést vesztett az átfogó amerikai Roundup- perben, és továbbra is küzd, hogy kiutat találjon a több tízezer keresetből, amelyek szerint a Monsanto g! yP- hozát alapú gyomirtó szerek rákot okoznak.

 

Hétfőn hozott határozatában a kaliforniai fellebbviteli bíróság 1. fellebbviteli kerülete elutasította a Monsanto azon kérelmét, hogy a férj és feleség felperesek, Alva és Alberta Pilliod által indított perben elszenvedett vereséget  megdöntsék.

 

“Úgy találjuk, hogy jelentős bizonyítékok támasztják alá az esküdtszék ítéleteit” – állapította meg a bíróság. “A Monsanto magatartása a gyanútlan fogyasztók sokaságának egészségével és biztonságával szembeni gondatlan semmibevételről tanúskodik, akiket a sötétben tartott. Ez nem egy elszigetelt eset volt; a Monsanto magatartása több éven át tartó, ismételt cselekményekből állt, amelyeket az értékesítés és a profitszerzés vágya motivált”.”

 

A bíróság kifejezetten elutasította azt az érvet, hogy a szövetségi jog megelőlegezi az ilyen követeléseket, amely érv a Bayer szerint a befektetőknek egy lehetséges kiutat kínál a pereskedésből. A Bayer azt mondta, hogy reméli, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság egyetért az elővásárlási jogra vonatkozó érvelésével.

 

MEGRENDELJEN MÉG MA: F. Kennedy új könyve – “Az igazi Anthony Fauci

2019 májusában az esküdtszék több mint 2 milliárd dollár büntető és kártérítési kártérítést ítélt meg a Pilliodéknak, miután a házaspár ügyvédei azzal érveltek, hogy mindkettőjüknél non-Hodgkin limfóma alakult ki, amelyet a RounduP- termékek sokéves használata okozott.

 

Az eljáró bíró a kombinált díjat 87 millió dollárra csökkentette.

 

A Monsanto nem csak azzal érvelt, hogy a Pilliod-követelések a szövetségi jog által kiváltottak, hanem azzal is, hogy az esküdtszék okozati összefüggés megállapításai hibásak voltak, az eljáró bíróságnak nem kellett volna elfogadnia bizonyos bizonyítékokat, és hogy “az ítélet az ügyvédi visszaélés eredménye”. A Monsanto a kártérítési díjak további csökkentését is kérte.

 

A bíróság elmarasztalja a vállalatot

A fellebbviteli bíróság határozatában a bíróság változatlanul hagyta a díjat, és azt mondta, hogy a Monsanto nem bizonyította, hogy a szövetségi jog a Pilliodék által benyújtott állításokhoz hasonló követelésekkel szemben előnyt élvez. A bíróság azt is mondta, hogy jelentős bizonyíték van arra, hogy a Monsanto “szándékosan és tudatosan figyelmen kívül hagyta mások biztonságát”, ami alátámasztja a büntető kártérítés megítélését.

A bizonyítékok azt mutatták, hogy a Monsanto “nem végzett megfelelő tanulmányokat a glifozátról és a Roundupról, így akadályozta a glifozátra és a Roundupra vonatkozó tudományos kutatások elriasztását vagy elferdítését” – mondta a bíróság.

 

Robert F. Kennedy

A nyilvánosságra hozott bizalmas EPA-jelentés “utaló bizonyítékot” talált a glifozát és a non-Hodgkin limfóma ez a megállapítás ellentétes az ügynökség régóta fennálló álláspontjával, miszerint a glifozát nem rákkeltő.

A bíróság a Monsanto-t is megdorgálta, amiért nem mutatta be pontosan “az összes bizonyítékot” a fellebbezésében: “De ahelyett, hogy tisztességesen ismertette volna az összes releváns bizonyítékot, a Monsanto egyoldalúan, elsősorban a számára kedvező bizonyítékokra támaszkodva mutatta be a bizonyítékokat. Ez a fajta előadásmód működhet az esküdtszéknek, de nem fog működni a fellebbviteli bíróságnak”.

A bíróság hozzátette: “A Monsanto nyitóbeszédében leírt tárgyalás kevéssé hasonlít a jegyzőkönyvben szereplő tárgyaláshoz. ”

“Összefoglalva, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a Monsanto hajthatatlanul nem volt hajlandó tájékoztatni a nyilvánosságot egy olyan termék rákkeltő veszélyeiről, amelyet országszerte bőségesen elérhetővé tett a barkácsáruházakban és kerti boltokban” – mondta a bíróság.

Egy másik kísérlet is folyamatban van

A Pilliod-per volt a harmadik a Monsanto ellen. Az első perben az esküdtszék egyhangúlag 289 millió dollárt ítélt meg a felperesnek, Dewayne Johnsonnak;_ a második perben a felperesnek 80 millió dollárt ítéltek meg.

A negyedik tárgyalás a múlt héten kezdődött. A hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék hétfőn hallgatta meg a tanúvallomásokat a Donnetta Stephens kontra Monsanto ügyben a kaliforniai San Bernardino megye felsőbíróságán.

A Bayer azon erőfeszítései ellenére, hogy véget vessen a Monsanto felvásárlása során örökölt költséges peres eljárásoknak, a mai napon egy újabb per nyitóbeszédeire kerül sor, mivel egy non-Hodgkin limfómában szenvedő nő azt állítja, hogy a Monsanto Roundup gyomirtója okozta a rákját.

 

Christopher Portier nyugalmazott amerikai kormányzati tudós, aki a Roundup-perek korábbi szakaszaiban a felperesek szakértő tanúja volt, hétfőnhosszasanvallomást tett, megismételve korábbi vallomásait, miszerint egyértelmű tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a glifozát és a glifozát-alapú készítmények, mint például a Roundup, rákot okozhatnak.

ABayer, amely 2018-ban vásárolta meg a Monsantót, az elmúlt két évben több olyan ügyben is egyezséget kötött, amelyeknek bírósági tárgyalásra kellett volna kerülniük. A vállalat 2020-ban közölte, hogy nagyjából 11milliárddollártfog fizetni a mintegy 100 0000 Rounduprákosmegbetegedéssel kapcsolatos kereset rendezésére. A múlt hónapban a Bayer közölte, hogy további 4,5 miliárddollárt különít el a Roundup peres felelősségre.

Bayer bejelentette’ hogy 2023-ig nem fogja értékesíteni a Boundupot és más, glifozát hatóanyaggal készült gyomirtó szereket az amerikai fogyasztóknak.De a vállalat továbbra is értékesíti a termékeketamezőgazdasági termelők és a kereskedelmialkalmazók számára.

published by U.S. Right to Know . Qarey Gillam

 

Carey G. több mint 25 éve tudósít a Amerika vállalatokról. Jelenleg a U.S. Right to Knew nonprofit fogyasztói csoport kutatási igazgatója. Több mint 25 évet töltött a vállalati Amerika-ról szóló tudósításokkal.

Forrás: https://childrenshealthdefense.org/defender/bayer-roundup-cancer-trial-appeal-rules-plaintiffs-alva-alberta-pilliod/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük