A COVID-19 betegségnél rosszabb pánik

George S. Patton tábornok egyszer azt hirdette: “A félelem több embert öl meg, mint a halál!” Ennek ugyanolyan értelme van (vagy nincs), mint amit Yogi Berra mondott: „Már senki sem jár abba az étterembe; túl zsúfolt. Manapság senki sem megy az étterembe, mert a kormány kiborult és bezárta. Néhány kiemelkedő orvosi szakértő azonban azt merte mondani, hogy a COVID-19-re adott válasz túlzott és indokolatlan volt.

Dr. John Ioannidis, a Stanfordi Egyetem szerint az ilyen „drákói ellenintézkedések” jelenthetik „a században egyszeri bizonyíték-fiaskót ”. Rámutat, hogy a Diamond Princess tengerjáró hajó 3711 fedélzetén csak 700 ember fertőzése miatt halt meg. Ez egy százalékos halálozási arány annak ellenére, hogy az idős tengerjáró hajók utasai általában. Ezzel szemben „az évtizedek óta ismert enyhe vagy náthás típusú koronavírusok halálozási aránya akár nyolc százalék is lehet, ha idős embereket fertőznek meg idősek otthonában”.

Ioannidis szerint ha a hajók statisztikáját extrapolálják a szokásos életkor szerinti demográfiai adatokhoz, a halálozási arány 0,125 százalékra csökken. Ez közel áll a rendszeres influenza 0,1% -os halálozási arányához .

Jobb biztonságban, mint sajnálni, egyesek vitatkoznak. De nem Dr. Sucharit Bhakdi német mikrobiológus. Szerinte a COVID-19 elleni drasztikus intézkedések „groteszkek, abszurdok és nagyon veszélyesek”.

Míg egyesek attól tartanak, hogy a COVID-19 egymillió németet megfertőz és 30-at megöl minden nap, Bhakdi szerint egyébként a tipikus flúza 20–100 embert öl meg mindennap. „A világgazdaságra gyakorolt ​​borzalmas hatás számtalan ember létét fenyegeti. . . Csökkennek az [orvosi] szolgáltatások a rászoruló betegek számára. . . . Mindezek az intézkedések önpusztításhoz és kollektív öngyilkossághoz vezetnek, amely csak egy kísérteten alapul. ”

Dr. Joel Kettner a Manitoba volt közegészségügyi főigazgatója és a Nemzetközi Fertőző Betegségek Központjának orvosi igazgatója volt. A CBC rádiónak azt mondta : „Soha nem láttam még ilyet, közelebbről sem ilyet. Nem a pandémiáról beszélek, mert 30-at láttam belőlük, minden évben egyet. Influenzának hívják. És más légúti megbetegedések vírusai, nem mindig tudjuk, hogy mik azok. De még soha nem láttam ezt a reakciót, és megpróbálom megérteni, miért.

Miért is. Figyelemre méltó, hogy ezt a forgatókönyvet és annak reakcióját tíz évvel ezelőtt képzelték el. 2010-ben a Rockefeller Alapítvány és a Globális Üzleti Hálózat közzétette a „ forgatókönyveket a technológia és a nemzetközi fejlődés jövőjéről ”. A 18. és 19. oldal olyan influenzatörzset képzelt el, amely „halálos hatást gyakorolt ​​a gazdaságokra: mind az emberek, mind az áruk nemzetközi mobilitása megállt, meggyengítve az olyan iparágakat, mint a turizmus, és megtörve a globális ellátási láncokat. A helyben is általában nyüzsgő üzletek és irodaházak hónapokig üresen ültek, mind az alkalmazottak, mind a vásárlók nélkül.

A forgatókönyv még kötelező karantént is elképzelt Kínában, miközben „a nemzeti vezetők szerte a világon rugalmasabbá tették tekintélyüket, és légmentesen záró szabályokat és korlátozásokat vezettek be. . . . A járvány elhalványulása után is az állampolgárok és tevékenységeik ez a tekintélyelvűbb ellenőrzése és felügyelete elakadt, sőt fokozódott. . . a világ vezetői határozottabban fogták a hatalmat. ”

Jaj, a kanadai kormány készen állt egy ilyen hatalom megragadására. A kormányzó liberálisok azt akarták, hogy 2021 végéig parlamenti jóváhagyás nélkül emelhessenek adókat. Szerencsére az ellenzék üvöltése ezt hat hónapos időtartamra csökkentette.

Eközben Toronto polgármestere, John Tory elmondta, hogy a város mobiltelefon-társaságok helyadatait használta fel annak kiderítésére, hogy hol gyűlnek össze az emberek, és feltérképezi azokat. Izrael mobiltelefon-adatok alapján követte nyomon a COVID-19 hordozókat, és karanténba helyezte azokat, akik kapcsolatban voltak velük.

A Szentföld is zár alá került. Ez túl sok volt egy másik izraelinek, Dr. Yoram Lass politikusnak és az Egészségügyi Minisztérium volt főigazgatójának. “Aki azt gondolja, hogy a kormányok véget vetnek a vírusoknak, az téved” – mondta . – Azt mondom, hogy a számok nem felelnek meg a pániknak.

Lass rámutat, hogy a COVID-19 miatt elhunyt olaszok átlagéletkora 81 év. Jobban szereti a brit megközelítést, ahol az idősek elszigeteltek, de mindenki más úgy él, mint mindig, és természetes immunitása alakul ki.

Trump elnök tudja, hogy az elhúzódó elzárás több kárt okoz, mint hasznot. “Nem lehet, hogy a gyógymód rosszabb legyen, mint a probléma” – mondta újságíróknak. Trump húsvétra , április 12-én azt mondta : “Szeretném, ha megnyílna az ország, és ritkább lenne.”

Úgy legyen! A feltámadás vasárnap nagyszerű alkalom lenne arra, hogy a világ kimászhasson pihenőhelyéről és újra éljen.

 

Köszönet: Lee Harding ír a Frontier Center for Public Policy munkatársainak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük