A COVID-19 immunitási tanúsítása: etikai szempontok

A 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések súlyos társadalmi, gazdasági és egészségügyi hatásokat eredményeztek. Néhány ország az immunitási tanúsítvány alkalmazását stratégiának tekinti ezen intézkedések enyhítésére azok számára, akik a fertőzésből felépültek azáltal, hogy kiadtak egy személynek egy dokumentumot, amelyet általában immunitási útlevélnek hívnak. Ez a dokumentum igazolja, hogy védőimmunitással rendelkeznek a súlyos akut légzési szindróma koronavírus-2 (SARS-CoV-2), a COVID-19-t okozó vírus ellen. Az Egészségügyi Világszervezet nem javasolta az immunitási tanúsítvány bevezetését jelenleg, mivel bizonytalan az a tény, hogy valóban fennáll-e a hosszú távú immunitás azok számára, akik felépültek a COVID-19-ből, és aggályai vannak az immunitás meghatározására javasolt szerológiai vizsgálati módszer megbízhatósága miatt. Az immunitás tanúsítása csak akkor vehető figyelembe, ha teljesülnek az immunitás biztosításának tudományos küszöbértékei, akár antitestek, akár más kritériumok alapján. Még akkor is, ha az immunitás tanúsítását a tudomány jól támogatta, sok etikai kérdés merül fel az egyéni szabadságjogok és végrehajtási folyamatának különböző korlátozásai tekintetében. Megvizsgáljuk az immunitási tanúsítás etikai elfogadhatóságának fő szempontjait, hogy az egyéneket mentesítsük a korlátozó intézkedések alól a COVID-19 járvány idején. Amellett, hogy meg kell felelnie a megalapozott tudományos kritériumoknak, az immunitási tanúsítás etikai elfogadhatósága függ annak alkalmazásától és szakpolitikai céljaitól, valamint a lehetséges károk csökkentésére, valamint a nem tanúsított személyekre nehezedő aránytalan terhek, valamint az egyéni szabadságjogok és jogok megsértésének megakadályozására irányuló intézkedésekről.   Forrás WHO

 

Ezzel szembe menve a magyar kormány:

Orbán Viktor miniszterelnök ma a Facebook oldalán bejelentette, hogy a Belügyminisztérium az Európai Unió által is javasolt digitális COVID-útlevelet fejleszt. A speciális igazolás első verziója már el is készült. Azt még nem tudni, hogy milyen szabályozási keretet fognak hozni a COVID-oltás igazolás kibocsátáshoz, illetve hogy hogyan fog pontosan az elektronikus útlevél működni, de az már szinte biztos, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak ezzel az igazolással tudunk majd igénybe venni.  

Amiről korábban csak a külföldi hírekből hallottunk ma a valóság. Az Egyesült Királyság és Írország után Magyarországon is lesz digitális COVID-útlevél. A hírt maga Orbán Viktor jelentette be a Facebook oldalán. Azt mondta a néhány perces videóban, hogy három nap múlva megérkeznek az első vakcinák Magyarországra és már elkészült az operatív törzzsel együttműködésben az oltási terv. Az állandóan “harcba induló” miniszterelnök kijelentette: “a csata utolsó fázisában vagyunk.”

Mint arról már korábban is tudni lehetett, az első vakcinákból az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő intenzív osztályon dolgozók kapnak. A tömeges oltás időpontját egyelőre még nem tudni, ahogyan még azt sem, hogy később milyen vakcinát kap a lakosság. Orbán Viktor szerint mindenkivel tárgyalnak, nyugati, keleti, amerikai, európai, orosz, kínai és izraeli engedélyeztetésre váró vakcinákról is.

A tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz, és arra kér mindenkit, hogy aki oltatni akar, az mindenképp regisztráljon az erre a célra létrehozott weboldalon. A miniszterelnök hozzátette, hogy digitális oltási útlevél kiadását tervezik, akik már átestek a fertőzésen vagy beoltatták magukat. Állítólag az első verzió már elkészült, amit be is mutattak az operatív törzs ülésén.

Na akkor írhatjuk a közérdekű panaszt, vagy hagyjuk ezt a dolgot nemzetközi bíróságra, ez az első felmerülő kérdés. Az eddigi tapasztaltok szerint, jelenleg mindegy ki mivel fordul a kormány szervekhez, meglehetősen szűkszavú, vagy elutasító válaszokat kapunk.

Egyetlen indokkal utasítanak el legtöbb kérelmet, ” veszélyezteti a járványügyi védekezést.” Így jártunk az oltás veszélyes mellékhatásainak megkérdezésekor is.

Mindebből az én következtetésem nem más, mint az, hogy a fent idézett válasz szövege, nem az aminek látszik. Ez egy jelmondatnak tűnik, ami jelentheti pl. azt is, akkor is végrehajtjuk a haza eladását megdöglötök vagy hasonlót. Most elárulom tisztelt elnök úr, nem fog  sikerülni, a magyar nép más fajta Great reset-el fog kirukkolni, remélem minél hamarabb.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük