A Cseh parlament nem szavazta meg a szükségállapot meghosszabbítását.

Nem hosszabbította meg a szükségállapotot a cseh parlament alsóháza. Az ottani ellenzék szerint a szükségállapot helyett egy válságkezelő törvény is elegendő lenne a járvány kezeléséhez, de a kormány semmibe veszi.

A vasárnap lejáró csehországi szükségállapot meghosszabbítását a parlament alsóháza, ha csak egyetlen szavazattal is, de elutasította! 

Itt látni, hogy minden egyes ember számít ebben a harcban.
A 200 tagú testületben a járvány idején közös megegyezéssel csak 106 képviselő ülésezik, 48 kormányoldali és 58 ellenzéki. A szavazáson a kormány kérését 48-an támogatták, 49-en pedig elutasították, 9-en tartózkodtak. A javaslat elfogadásához 54 támogató szavazatra lett volna szükség, de ez a lakosság nagy örömére nem lett meg.

Czech Republic’s Prime Minister Andrej Babis speaks on the phone as he attends a face-to-face meeting on the second day of a two days EU summit, in Brussels, on October 16, 2020. (Photo by Kenzo Tribouillard / POOL / AFP)

Az október 5-én kihirdetett szükségállapot ott már hatodik alkalommal hosszabbították volna meg 30 nappal, március 16-ig. Andrej Babis miniszterelnök a kisebbségi koalíciós kormány részéről hiába kérte, hogy a képviselőház szavazza meg a szükségállapot meghosszabbítását, a szerinte romló járványhelyzetre való tekintettel, ez mégsem történt meg.

Az ellenzéki pártok elutasító álláspontjukat azzal indokolták, hogy a kormány a koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta gyakorlatilag nem volt hajlandó figyelembe venni az ellenzék véleményét és a javaslatait sem. Kaotikusan kezelték a pandémiát, és meglátásuk szerint nincs szükség a hosszan tartó szükségállapot fenntartására, mert a problémákat egy praktikusabb válságkezelő törvénnyel is meg lehetne oldani.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük