A J&J gondjai folytatódnak, a CDC elhalasztja a szavazást az ajánlások frissítéséről

A J&J gondjai folytatódnak, a CDC elhalasztja a szavazást az ajánlások frissítéséről
A mai ülést azután tűzték ki, hogy a CDC és az FDA kedden közösen bejelentette, hogy a szövetségi kormány J&J oltási programját szüneteltetik, miután “potenciálisan veszélyes” vérrögökről érkeztek jelentések.

SZERKESZTŐI MEGJEGYZÉS: A CDC immunizációs gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottsága ma elhalasztotta a szavazást arról, hogy feloldják-e a Johnson & Johnson COVID vakcina szüneteltetését, és ezzel gyakorlatilag meghosszabbították a szünetet a vakcinát megkapott személyeknél előforduló vérrögökkel kapcsolatos adatok további elemzéséig. Itt találhatók a CDC bizonyítékai és a mai ülésen bemutatott prezentációs anyagok.
A szövetségi tanácsadó testület ma 16:30-kor szavaz a Johnson & Johnson COVID vakcinájára vonatkozó frissített ajánlásokról. (Maradjanak velünk a frissítésért).
A mai szavazást azt követően tűzték ki, hogy kedden a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) közös bejelentése szerint a szövetségi kormányzat J&J oltási programját szüneteltetik, miután “potenciálisan veszélyes” vérrögökről érkeztek jelentések.
Az immunizálási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottság az ülés napirendtervezete szerint felülvizsgálja az eddig összegyűjtött klinikai adatokat hat 18 és 48 év közötti nőről, akiknél vérrögök alakultak ki, miután megkapták a J&J egyadagos vakcináját. A CDC kedden közölte, hogy vizsgálja annak a virginiai nőnek a halálát, aki vérrögben halt meg.
Virginia állam oltási koordinátora, Danny Avula közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy a halálesetet a CDC vizsgálja a vakcinával való lehetséges kapcsolat miatt. Avula szerint a virginiai nő halálát jelentették a CDC oltási mellékhatások jelentési rendszerének (Vaccine Adverse Event Reporting System, VAERS).
Egy 29 éves nő az NBC Newsnak elmondta, hogy egyike volt annak a hat embernek, akik a J&J vakcina beadását követően egy “ritka és súlyos” típusú vérrögöt jelentettek. A nő elmondta, hogy március 19-én kapta meg a vakcinát, és lázat, légzési nehézségeket és ellenőrizhetetlen remegést tapasztalt. Egy hétig kórházban volt, és az intenzív osztályon helyezték el.
“Azóta [nekem] csak néhány furcsa tünetem volt, amelyeket egy vírusfertőzésnek is fel lehetett volna írni, leginkább csak fejfájás, amely két hétig fennállt, valamint némi lábfájdalom és duzzanat” – mondta az NBC Newsnak a kórházi ágyából adott telefonos interjúban.
Bár a CDC vizsgálja a klinikai adatokat hat olyan nő esetében, akiknél a J&J vakcina beadását követően vérrögök alakultak ki, a VAERS április 1-jéig 49 jelentést tartalmaz a J&J vakcinával kapcsolatos véralvadási zavarokról, és április 1-jéig 972 jelentést mindhárom vakcinával együtt, beleértve a Pfizert és a Modernát is.
Államok és országok reagálnak az amerikai szünetre
A J&J vakcina szüneteltetéséről szóló keddi döntés bejelentések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államok államai és más országok részéről.
Az Egyesült Államokban több mint két tucat állam szüneteltette a J&J oltásokat. Az államok közölték, hogy “óvatosságból cselekedtek, mivel több mint 6,8 millió adagot adtak be a J&J vakcinából, és eddig csak hat véralvadásos esetről számoltak be” – jelentette a CNBC.
Az EU Bizottsága szerdán közölte, hogy nem fogja jövőre megújítani a COVID-szerződéseket az AstraZenecával és a J&J-vel – jelentette a La Stampa olasz napilap az olasz egészségügyi minisztérium egyik forrására hivatkozva.
“Az Európai Bizottság több (uniós) ország vezetőjével egyetértésben úgy döntött, hogy a (vírusvektoros) vakcinákat gyártó cégekkel kötött, a folyó évre érvényes szerződéseket lejáratukkor nem újítják meg” – jelentette a lap.
Hozzátette, hogy Brüsszel inkább a hírvivő RNS (mRNS) technológiát alkalmazó COVID vakcinákra összpontosítana, mint például a Pfizer és a Moderna.
Bár a vérrögökkel és a COVID vakcinákkal kapcsolatban eddig az AstraZeneca és a J&J állt a középpontban, a tudósok a Pfizer és a Moderna vakcináival történő oltást követően trombocitopéniára utaló jeleket találtak.
Szerdán az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy az EU tárgyalásokat folytat a Pfizerrel és a BionTech-kel egy új, 1,8 milliárd adagra vonatkozó szerződésről. Még aznap megerősítette, hogy megállapodás született a vállalattal további 50 millió adag COVID vakcina biztosításáról.

“Azokra a technológiákra kell összpontosítanunk, amelyek már bizonyítottak – az mRNS-vakcinák egyértelműen ilyenek” – tette hozzá az EU szóvivője.

Írta: Megan Redshaw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük