A kormány visszavonja a mozgás és a szoros kapcsolatok szabadságának ideiglenes korlátozására vonatkozó javaslatot

Finnország 2021/03/31 

A kormány visszavonta a Parlamentnek március 25-én benyújtott jogalkotási javaslatot a szabad mozgás és a szoros kapcsolatok ideiglenes korlátozásáról. A kormány március 31-én, szerda este közleményben értesítette a Parlamentet a visszavonásról. A javaslatot az alapvető jogok ideiglenes kivételként nyújtották be sürgősségi helyzetekben az Alkotmány 23. szakaszával összhangban.

Az alkotmányjogi bizottság március 31-én nyilatkozatot nyújtott be a kormány javaslatáról (PeVL 12/2021 vp). Az alkotmányjogi bizottság közleményében hangsúlyozta, hogy a kormányjavaslat célkitűzései nagyon jelentősnek tekinthetők. Az EGSZB véleménye szerint azonban a kormányjavaslatban a mozgás teljes tilalmának tiltására választott mögöttes megoldás ellentétes az arányosság követelményével, tekintettel a kormányjavaslatban bemutatott járványügyi okokra, és nem tekinthető szükségesnek, tekintettel az Alkotmány 23. cikkére.

Az Alkotmányjogi Bizottság alapvető és helyes jogalkotási gyakorlatnak tartja, hogy különösen akkor, ha jelentős változtatásokat javasolnak egy olyan messzemenő kormányzati javaslathoz, amely alapvető hatással van a javaslat alapjául szolgáló megoldásokra, akkor az ügy előkészítését a kormányra kell bízni. .

Timo Lankinen, állandó államtitkárhelyettes,  és Päivi Anttikoski, kormányzati kommunikációs igazgató, Miniszterelnöki Hivatal

Forrás: https://valtioneuvosto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük