A magyarországi vendéglátó ipar helyzetéről

 

Magyarországon jelen pillanatban a szállodai, vendéglátóipari, idegenforgalmi szektor nagyrészt az oligarchák kezében van. Budapesten ez már több, mint 50 %-ot jelent. Az elmúlt 40 évben volt 3 nagy szállodalánc, sok-sok szállodával az egész országban /Pannónia, Hunguest és Danubius/. Mindegyik oligarcha tulajdon mára. Felvásároltak sok egyéb szállodát, éttermet., bármit, ami számított az idegenforgalomban. Pl. Gundel, borpincék, Balaton parti területek stb. Szállodások az őszi hullám alatt kaptak némi támogatást, de ennek nagy része az oligarchákhoz jutott a felállított feltételek miatt. Felvették a támogatást, s bár a feltétel az volt, hogy a dolgozókat nem bocsájthatják el, már másnap utcára voltak téve az emberek. A vendéglátóipari, szállodai, idegenforgalmi kamarák, Magyar Turisztikai Ügynökség nem támogatják az ágazat dolgozóit, mindegyik a kormánypárttól várja az anyagi segítséget saját célra. Az idegenforgalom egy szeletét adták az utazási irodák, legyen beutaztató vagy kiutaztató. A MUISZ képviselte őket. 2021. januárjára az utazási irodák 50 %-a eltűnt a palettáról. Ennek fő oka az, hogy az irodáknak letétet kell fizetni minden év októberében, tehát 2020. októberében a 2019-es, normál év bevétele alapján, hogy 2021-ben folytathassák tevékenységüket.

Nem tudták a milliókat miből kigazdálkodni, a biztosítók felmondták a biztosításukat, mivel nem találták forgalomképesnek őket. A taxisok visszaadják az engedélyüket, mivel nincs munkájuk sokuknak, a buszosok csődbe mennek, állnak a buszok a telepeken, ugyanakkor a leasing díjakat fizetni kellene. Idegenvezetőknek – ez utóbbi kb. 3000 ember az országban, nincs semmi támogatása, munkája. 2 idegenvezetői szövetség is van, semmilyen formában nem próbálnak segítséget nyújtani a bajba került vállalkozóknak. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy bárki, aki össze tudná fogni az utcára került emberek tömegét, az mind felfelé hajbókol, ugyanakkor a vállalkozásokkal egyáltalán nem törődik. A dolgozók nagy része egyéni vállalkozó volt, szakszervezet, vagy bármilyen érdekképviselet nélkül. Hova vezet ez az egész?

A vállalkozók elveszítik vagyonukat, életük munkáját. A családok elszegényednek. Az iskolákban, ahol korábban a szorgalmasan és eredményesen dolgozó szülők gyerekei tanultak, jelentős számban megjelent a szegénység. Egyes osztályokban a szegénységi arány a gyerekek akár 20 %-át is érinti már. A szülők nem tudják fizetni a számláikat, sokan hitelből élnek napi szinten, totálisan eladósodnak. Egyetlen olyan szervezetet, intézményt, szakmai egyesületet vagy bármit nem tudunk megnevezni, amely képviselné ezeket az embereket. Pedig sürgős segítségre lenne szükségük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük