A maszkhordás kötelezése alkotmányellenes

Tisztelt Igazgató, Intézményvezető, Nevelésben-Oktatásban dolgozó pedagógus!

 

Sajnálattal értesültünk róla, hogy kötelező maszkviselést írtak elő az intézményben. Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy intézkedésük jogellenes és minden jogalapot nélkülöz. Kérem, olvassák el figyelmesen levelünket és a mellékletként csatolt NNK tájékoztatót is, amelyet 2021. november 4-én kaptunk.

A maszkviselés kötelező előírása alkotmányos alapjogokat sért. Az alkotmányos alapjogok korlátozásának garanciális feltétele az, hogy csakis sarkalatos törvényben történhet. Tehát nem elég egy mezei törvény sem az alapjogok korlátozásához, hanem sarkalatosnak kell lennie. A Köznevelési tv. nem sarkalatos törvény. Továbbá, ha lenne is sarkalatos törvény a maszkhordási kötelezettség előírásáról, úgy annak egyértelműnek kellene lennie, hogy pontosan ki, mikor, milyen alapjogokat, milyen mértékben és hogyan korlátozhat. Sarkalatos törvény szerint is kizárólag akkor korlátozhatók alapjogok, amennyiben az szükséges és arányos. A sarkalatos törvény szerinti korlátozás nem lépheti túl az arányosság mértékét sem. Jelenleg azonban nincs érvényben ilyen sarkalatos törvény a maszkviselésre vonatkozóan és a járványügyi védekezés részét sem képezi az intézményi maszkviselés.

Tekintettel arra, hogy vészhelyzet lett kihirdetve és jelenleg is fennáll, úgy bizonyos alapjogokat kormányrendeleti szinten is lehetne korlátozni természetesen garanciális feltételek mellett és nem korlátlan mértékben. Vészhelyzet esetén is el kell végezni a szükségességi-arányossági tesztet, igaz, hogy ebben a helyzetben az arányosságon túl is korlátozhatók bizonyos alapjogok. Azonban jelen pillanatban kormányrendelet sincs érvényben, amely az intézményi vagy bármilyen beltéri maszkviselést előírná sem gyermekek, sem felnőttek részére. (Az egészségügyi intézményekben és a tömegközlekedésen érvényben lévő kormányrendelet szerint kötelező a maszk. Saját hatáskörben sem a polgármesterek, sem az önkormányzatok nem rendelhetnek el ilyen intézkedéseket.)

A tavaszi helyzet azért volt más a mostanihoz képest, mert volt egy általános maszkviselési kötelezettséget előíró kormányrendelet érvényben, amely 6 éves kor felett mindenki számár kötelező maszkviselést írt elő minden beltéri helyen, amely lehetőséget adott az intézményi maszkviselési kötelezettség előírására is. Bár 12 éves kor alatt akkor sem javasolták a maszkhordást, a jogszabályi feltételei meg lettek teremtve az előírásához az intézményvezetők számára. Jelen pillanatban azonban nem ez a helyzet. Még ha létezne is szakmai iránymutatás a maszkviselés előírásáról, az sem jogosítana fel egy intézményvezetőt (vagy fenntartót) arra, hogy kötelezően előírja, ugyanis nem elégségesek a szakmai állásfoglalások, utasítások, ajánlások az alapjogok korlátozásához (ahogy a mellékelt levél 3. oldalán is egyértelműen le van írva.)

 

A fentiek tükrében kérem, hogy a kötelezést vonja vissza és helyette inkább ajánlást vagy kérést fogalmazzon meg, azt szem előtt tartva, hogy a maszkviselés elmulasztása semmilyen hátrányos következménnyel nem járhat sem diákokra, sem felnőttekre nézve.

Müller Cecilia hivatalos válasza a közérdekű megkeresésre.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük