A Moderna legújabb igazolt áldozata a 72 éves Luz Legaspi 2021.02.09.

Egy nappal azután, hogy megkapta az első adag Moderna COVID vakcináját, a 72 éves Luz Legaspi karjain és lábain zúzódásokkal és a szájában vérző hólyagokkal ébredt.

Aznap, január 19-én kórházba került New Yorkban, az immun trombocitopénia súlyos esete miatt – hiányzott a vérlemezkék, az alvadáshoz elengedhetetlen vérkomponens.

Ugyanez az állapot vezetett Dr. Gregory Michael (56) szülészorvos halálához januárban Miami Beachen, akinek tünetei három nappal a Pfizer-BioNTech oltás beadása után jelentkeztek. A kezelésekkel nem sikerült helyreállítani a vérlemezkéket, és a kórházban töltött két hét után agyi vérzés következtében meghalt.

Nem ismert, hogy ez a vérbetegség összefügg-e a COVID vakcinákkal. Az Egyesült Államokban több mint 31 millió ember kapott legalább egy adagot, és 36 hasonló esetet jelentettek be január végéig a kormány oltásokkal kapcsolatos nemkívánatos események jelentési rendszerének (VAERS). Az esetek vagy a Pfizer-BioNTech, vagy a Moderna vakcinát érintették, amelyek közül kettő eddig csak sürgősségi felhasználásra engedélyezett az Egyesült Államokban.

De a jelentési rendszer csak az egészségügyi szolgáltatók vagy a betegek által az oltás után leírt problémákat mutatja be, és nem jelzi, hogy a felvételek valóban okozták-e a problémákat.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, valamint a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ tisztviselői azt mondták, hogy vizsgálják a jelentéseket, de az oltott emberek állapotának aránya eddig nem tűnt magasabbnak, mint az USA lakosságában szokásos arány, így az esetek véletlenek lehetnek. Összességében az oltásokat biztonságosnak tekintik. Kis számú súlyos allergiás reakcióról számoltak be, de ezek kezelhetők, és az arányok megegyeznek a más oltásokról jelentettekkel – állítják a szabályozók.

Pfizer közleményében azt mondta: “Nagyon komolyan vesszük a nemkívánatos eseményekről szóló jelentéseket”, és hozzátette, hogy tudatában van a vakcinázottak thrombocytopenia eseteinek.

A nyilatkozat azt is elmondta: „Összegyűjtünk releváns információkat, hogy megosszuk azokat az FDA-val. Azonban ebben az időben nem sikerült ok-okozati összefüggést megállapítanunk a vakcinánkkal. ”

A Moderna nyilatkozatot is adott, amely nem foglalkozott a thrombocyta-rendellenesség kérdésével, de elmondta, hogy a vállalat „folyamatosan ellenőrzi a Moderna COVID-19 vakcina biztonságát minden adatforrás felhasználásával”, és rendszeresen megosztja a biztonsági információkat a szabályozókkal.

Az immun trombocitopénia kezelésében jártas hematológusok azt mondták, hogy feltételezik, hogy a vakcina szerepet játszik. De azt mondták, hogy az oltás utáni esetek valószínűleg rendkívül ritkán fordulnak elő, valószínűleg annak az ismeretlen hajlamnak az eredménye, hogy egyes emberek immunválasz kialakulásával reagálnak a vakcinára a vérlemezkék elpusztításával. A rendellenesség ritkán fordult elő olyan embereknél, akik más oltást kaptak, különösen a kanyaró-mumpsz-rubeola.

“Azt hiszem, lehetséges, hogy létezik asszociáció” – mondta Dr. James Bussel, hematológus és a Weill Cornell Medicine emeritus professzora, aki több mint 300 tudományos cikket írt a thrombocyta-rendellenességről. “Feltételezem, hogy van valami, ami érzékennyé tette azokat az embereket, akiknél trombocitopénia alakult ki, tekintettel a befogadók csekély százalékára.”

Hozzátette: „Ez egy oltás után jól ismert, és sok más oltásnál is megfigyelhető volt. Miért történik, nem tudjuk.

Bussel szerint fontos megosztani az eseteket, mert a súlyos thrombocytopenia súlyos lehet, és az orvosoknak tudnia kell, hogyan kell kezelni. Néha az állapot ellenáll a szokásos terápiáknak, és ha továbbra is fennáll a nagyon alacsony vérlemezkeszám, akkor a páciens növekszik a súlyos vérzés, sőt az agy vérzésének kockázatával.

Egy kollégájával, Dr. Eun-Ju Lee-vel egy cikket terjesztettek egy orvosi folyóiratba 15 esetről a COVID-vakcinázottak címzettjeinél, akiket a kormány adatbázisában keresve vagy a betegeket kezelő más orvossal konzultálva azonosítottak. A jelentés információkat nyújt a kezelésekről, és arra kéri az orvosokat, hogy tegyenek jelentést az esetekről. Azt is megjegyzi, hogy túl korai megmondani, hogy az érintett betegeknél tartósan gyógyul-e vagy megismétlődik-e a thrombocyta-probléma.

Néhány betegnél korábban volt thrombocyta-rendellenesség vagy egyéb autoimmun betegség, amely sebezhetővé tehette őket – mondta Bussel. Az embereknek alacsony a vérlemezkéjük tünetek nélkül, és elképzelhető, hogy egyes esetekben a vakcinareakció tovább csökkentheti a szintet, olyan pontra, ahol zúzódások vagy vérzések okán nyilvánvalóvá válik – mondta Bussel.

Fizetett tanácsadója volt a Pfizer-nek, nem oltásokkal, hanem vérlemezkebetegség elleni gyógyszerrel.

Dr. Jerry L. Spivak, a Johns Hopkins Egyetem vérbetegségekkel foglalkozó szakértője azt is elmondta, hogy az oltással való kapcsolat valóságosnak tűnik, de azt jósolta, hogy az esetek rendkívül ritkák lesznek, és „idioszinkratikusnak” nevezte őket, amelyek talán az egyes betegek mögöttes vonásaihoz kapcsolódnak.

Az orvosok szerint ezek az esetek nem indokolják a COVID oltások elkerülését. A koronavírus okozta súlyos megbetegedések kockázata sokkal nagyobb, mint e ritka állapot kialakulásának kockázata, és az oltások kulcsfontosságúak a járvány leküzdésében.

Legaspi lánya elmondta, hogy az utolsó dolog, amit anyjával meg akart tenni, félelmet keltett a COVID oltásokkal szemben. Legaspi betegsége ellenére mindkét nő továbbra is erősen hisz abban, hogy szükség van rájuk – mondta lánya. A lánya munkáltatója kérésére kérte, hogy ne használják a nevét.

Leggyakoribb formájában az immun trombocitopénia egy autoimmun betegség, amely az Egyesült Államokban körülbelül 50 000 embert érint, a betegek támogató csoportja szerint. Az állapot akkor alakul ki, amikor az immunrendszer ismeretlen okokból megtámadja a vérlemezkéket vagy az őket létrehozó sejteket. Ez néha vírusos megbetegedést követ, és hónapokig fennmaradhat, vagy krónikussá válhat, és évekig tarthat. Általában kezelhető. Szakmai csoportok azt tanácsolják, hogy a rendellenességben szenvedő betegeket oltassák be COVID-re, de a hematológusokkal folytatott konzultációt követően.

A Legaspi erős és jó egészségi állapotban volt, mielőtt a Moderna oltást megkapta. De amikor a New York-i Queens-i városi kórházba került, a vérlemezkeszáma nulla volt. A normál értékek 150 000 és 450 000 között mozognak, és minden 10 000 alatti értéket nagyon veszélyesnek és sürgős kezelésre szorulónak tekintenek.

Az orvosok megparancsolták Legaspi-nak, hogy segítség nélkül ne is keljen fel az ágyból, attól félve, hogy ha elesik és megsebesíti magát, akkor vérzés keletkezhet. Kezdték adni neki a szokásos kezeléseket, beleértve a vérlemezke-transzfúziókat, valamint a szteroidokat és az immun-globulinokat, amelyek célja az immunrendszer háborújának leállítása a vérlemezkein.

Semmi sem működött. Trombocitái kissé megemelkednek, majd a kezelések között ismét összeomlanak.

Ahogy a napok haladás nélkül teltek, Legaspi lánya, Michael halálának tudatában, egyre jobban aggódott, hogy anyja agyi vérzést fog szenvedni.

“Nem hiszem, hogy megérti, hogy olyan, mint egy ketyegő bomba” – mondta a lány egy interjúban január 28-án, miután anyja több mint egy hétig volt kórházban javulás nélkül. – Nem használom a kifejezést. Nem akarom ezt elmondani neki.

A fülöp-szigeteki Legaspi csak angolul beszél, de megértette, hogy állapota súlyos – mondta a lánya.

Bussel hallott az állapotáról, és bár egy másik kórházban dolgozik, január 28-án felhívta orvosát, és felajánlotta, hogy konzultál a Legaspi ellátásáról. Megkereste Michael családját is, hogy megkérdezze, milyen kezeléseket kapott – részben annak kiderítésére, hogy mi nem működik.

Michael halála akkor került a nyilvánosság figyelmébe, miután felesége, Heidi Neckelmann nyilvánosságra hozta a Facebookon.

Neckelmann azt mondta egy szövegben: „Örülök, hogy Dr. Bussel hozzám fordult. Elmeséltem a történetemet azzal a szándékkal, hogy segítsek az azonos vagy hasonló helyzetben lévőknek. ” Hozzátette: „Remélem, hogy más emberek is profitálhatnak Dr. Bussel tapasztalatából. Bárcsak Gregorynak volt ilyen esélye.

Január 29-én Bussel elküldte Legaspi orvosának, Dr. Niriksha Chandrani-nak egy e-mailt, amelyben az „erős ajánlásaim” felirat szerepel, megjegyezve, hogy „nagyon fél”, hogy Legaspi agyi vérzést szenved, és más kezelési módot tanácsol. Chandrani, az Elmhurst onkológiai főnöke rájött, hogy Bussel a trombocita rendellenesség vezető hatósága, és megfogadta a tanácsát.

Több álmatlan éjszakát töltött Legaspi miatt aggódva.

– Nem akartam, hogy meghaljon – mondta Chandrani.

Egy nappal később a Legaspi vérlemezkeszáma elérte a 6000-et: „lassú, de egyenletes fejlődés” – mondta Bussel. Másnap reggel 40 000 volt, ami kivitte a legmagasabb veszélyzónából. Két nappal később, február 1-jén 71 000 volt.

Lehetetlen megmondani, hogy az új kezelések működtek-e, ha beindultak a kezdeti kezelések, vagy felépült-e magától. De február 2-án hazament a kórházból a queens-i lakásba, amelyet lányával és 7 éves unokájával oszt meg. Február 4-én lánya elmondta, hogy a Legaspi vérlemezkeszáma 293 000 volt.

Egy másik vakcinázott, a 48 éves Sarah C., a texasi Arlingtonban tanító tanár január 3-án kapta meg a Moderna oltást. Azt kérte, hogy teljes nevét ne használják magánéletének védelmére.

Két hét múlva súlyos hüvelyi vérzése kezdett lenni. Két nap múlva meglátta szülészét, aki vérvizsgálatot rendelt el, és további vizsgálatokat rendelt el. Néhány órával később felhívta és sürgette, hogy menjen egyenesen az ügyeletre. Megdöbbent és remélte, hogy laboratóriumi hiba volt, de a vérképén nulla vérlemezke volt látható. Kevesebb, mint egy héttel az oltás előtt teljesen normál vérvizsgálati eredménnyel ellenőrizte.

A nulla vérlemezke leolvasása nem volt laboratóriumi hiba. Az eredményeket az ügyeleten megerősítették, és az ottani orvosok a csuklóján és a bokáján is piros foltokat észleltek, amelyeket a bőr alatti vérzések okoztak. Sarah C. látta a foltokat, de figyelmen kívül hagyta őket.

Négy napot töltött a kórházban, vérlemezke-transzfúziókat, immunglobulinokat és szteroidokat kapott, hogy helyreállítsa a vérlemezkeszámot.

A tapasztalatot félelmetesnek minősítette. “Különösen akkor, amikor az emberek azt mondják, hogy még soha nem látták ezt, hogy vérezhetsz vagy vérzel” – mondta. „Ez volt a legnagyobb gond, és csak nem tudtam. A floridai úr, nem sikerült. Természetesen a félelem ott volt.

Ennek ellenére azt mondta: „Én mindenem az oltás mellett vagyok. Borzasztóan szörnyű reakciót tapasztaltam, és remélem, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy mit tegyenek, ha valami történik, figyelni akarják ezeket a tüneteket és azonnal segítséget kapnak. “

Ha annyit tudott volna, hogy a vörös foltokat és a vérzést veszélyjelzésként ismeri fel, azt mondta, sokkal hamarabb ment volna az ügyeletre.

Nemrégiben kapott egy értesítést, miszerint eljött az ideje a Moderna oltás második lövésének. Orvosai azt mondták, hogy folytathatja és elviheti, de úgy döntött, hogy megvárja, bár azt mondta, hogy még egy adagot szeretne.

– Nem tudom, hogy ugyanazt fogom-e tenni – mondta. – Talán egy másik.

Ez a cikk eredetileg a The New York Times-ban jelent meg .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük