A német belügyminiszter tudósokat alkalmazott akorona pánik kiváltására

 

Amikor az államtitkár felhívja a tudósokat, hogy „a lehető legnagyobb mértékben működjenek együtt”

A nyomozócsoport vezetője
Horst Seehofer belügyminiszter (középen) és külügyminisztere, Kerber (jobb oldalon) tudósokat vonultattak fel politikájukért, köztük az RKI főnökét, Lothar Wielert
Forrás: ddp images; dpa; Montázs: Infographic WORLD

 

A német Belügyminisztérium tudósokat foglalkoztatott a korona pánik érdekében
2020. elején a német Belügyminisztérium számos tudóssal dolgozott együtt egy olyan stratégián, hogy hogyan lehet növelni a félelmet a korona vírustól annak érdekében, hogy az emberek megértsék a drasztikus intézkedéseket. A Die Welt újság ír erről egy kiszivárgott email levelezés alapján.
Seehofer miniszter és a tudósok, akik érintettek a témában, még nem reagáltak. Az ellenzéki pártok magyarázatot követelnek.
Az emaileket 2020. márciusában és áprilisában írták, amikor Németországban az első lezárási időszak volt. Seehofer aggódott, hogy túl gyorsan akarnának enyhíteni a korlátozásokon és felszólította Markus Kerber Államtitkárt, hogy szülessen egy olyan terv, amely támogattja a szigorúbb korlátozásokat.
Kerber emaileket küldött tudósoknak, egyetemeknek és kutató intézeteknek arra kérve többek között őket, hogy dolgozzák ki a legrosszab forgatókönyvet a járványra. Ez lehetővé tenné a megelőző és elnyomó intézkedések kidolgozását.
A tudósok számos javaslattal álltak elő, mint pl. a lakosság félelemben tartása és engedelmességre kényszerítése – írja a Die Welt. Ennek érdekében kampányokat lehet indítani olyan képekkel, hogy az emberek nem kapnak levegőt és haldokolnak, mert nincs elég intenzív ágy.
Halottak millióinak az előrevetítése
Szó szoros értelemben a tudósok egymás között arról egyezkedtek, hogy mennyi halálos áldozat kerüljön említésre. A Robert Koch Intézet (RKI) azt javasolta, hogy az ő becslésük szerinti, a fertőzöttek 0.56 %-os halálozási rátájával számoljanak. Az RWI, a Jogtudományi Intézet, amely gazdasági kutatásokkal is foglalkozik, 1.2 %-os halálozási rátát javasolt. Azzal érveltek, hogy mi a modellnek a célja. Ha sok korlátozást akarunk, akkor a számoknak inkább magasabbaknak kell lenni, mint alacsonyabbaknak.
A halálozási adatokat is tartalmazza a minisztérium végső stratégiai dokumentuma. A legrosszabbra felkészítő adatokat alkalmazták a forgatókönyvben, amit az RWI javasolt. Ha a kormány nem intézkedik, a lakosság 70 %-a megfertőződhet és milliók halhatnak meg. Seehofer számtalan alkalommal ismertette ezeket az adatokat.
Az emailek titkosításra kerültek. Hónapokkal később egy berlini jogász csoport juttatta el ezeket a Die Welt-nek. A tudósok neveit olvashatatlanná tették az emailekben. Az teljesen világos, hogy Lothar Wieler, az RKI vezetője érintett volt az emailváltásokban. A Robert Koch Intézet nem nyilatkozik, mivel ez belső ügy.
Vélemények megrendelésre
Kerber államtitkár már válaszolt a Die Welt cikkére. Az emaileket nem lehet úgy kezelni, mint egy mindent felölelő elméleti értekezés. Az volt a feladatuk, hogy elkerüljék a legrosszabb forgatókönyv szerinti helyzetet – mondta.
Az ellenzék követeli Seehofertől, hogy tisztázza a helyzetet. Az nem lehetséges, hogy a politikusok a tudósoktól megrendelésre kapjanak véleményeket – mondja Dietmar Bartsch. Egy ilyen helyzetben a tudományt sok kár érheti.
Az FDP liberális párt magyarázatot követel a Belügyminisztériumtól.Konstantin Kühne FDP tag szerint az elfogadható, hogy a tudósok és a politikusok véleményt cserélnek, de az nem fordulhat elő, hogy igények szerinti, testre szabott eredményeket adjanak át.

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük