” Autoriter”: Trodeau terve, hogy szabályozza a kanadai internetet: A technológiai kritikusok riadót fújnak Trudeau tervével kapcsolatban.

‘Felszólítjuk, hogy hagyja abba az internet károsítását’.

Wed May 19, 2021

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, London, Egyesült Királyság, 2020. október.Naresh777 / Shutterstock.com

Pete Baklinski

________________________________________

  1. május 19. (LifeSiteNews) – Kanada legélesebb technológiai kritikusai közül néhányan nyílt levélben sürgetik Justin Trudeau miniszterelnököt, hogy fékezze meg az internet szabályozására irányuló törvényjavaslatot, amely szerintük aláássa a “szabad és nyílt internetet Kanadában” és “korlátozza a szabadságot”.

“Felszólítjuk Önt, hogy hagyjon fel az internet, az országban élő minden egyes ember szabadsága és törekvései, valamint tudásalapú gazdaságunk károsításával olyan túlzó szabályozási politikával, amely jelentős, de nem szándékolt következményekkel jár a szabad és nyílt internetre nézve Kanadában” – áll a május 17-i levélben, amelyet több mint két tucat elismert technológiai kritikus írt alá.

A levél annak nyomán született, hogy a Trudeau-kormány tavaly bevezette a C-10. számú törvényjavaslatot, amely a műsorszolgáltatók egy új, “online vállalkozásoknak” nevezett osztályának létrehozásával szabályozna bizonyos online médiaszolgáltatásokat. A szabályozás, amelyet a Kanadai Rádió-televíziós és Távközlési Bizottság (CRTC) felügyel, az ország műsorszórási törvényét módosító törvényjavaslattal lépne életbe.

A kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy ha a törvényjavaslatot elfogadják, az szabályozná a közösségi média felhasználóit Kanadában, miközben csak a kormány által elfogadhatónak tartott online tartalmakat engedné meg.

A nyílt levél aláírói szerint a törvényjavaslat a tekintélyelvűség szagát hordozza.

“Úgy tűnik azonban, hogy Kanada sem mentes attól a növekvő tendenciától, hogy a kormányok beavatkoznak a szabadság korlátozására, és az internetes infrastruktúra egyes részeinek ellenőrzésére törekszenek, olyan módon, amely az autoriter kormányok intézkedéseire emlékeztet” – írják.

A nyílt levél aláírói között van az egyik nagy kanadai internetszolgáltató alelnöke, a CRTC korábbi elnöke és biztosa, valamint a Torontói és az Ottawai Egyetem tudósai.

 

A kritikusok minden aggályukat megfogalmazzák Trudeau-nak.

“Az Ön kormánya által a közelmúltban tett javaslatok és intézkedések sorozata azzal fenyeget, hogy hátrányosan befolyásolja az általunk választott online tartalmakhoz való hozzáférés szabadságát, azt, hogy legális tartalmakat tegyünk közzé a cenzúrától való félelem nélkül, és még az internet technikai infrastruktúrájának megzavarását is kockáztatja” – áll a levélben.

“Megértjük, hogy szükség lehet némi online szabályozásra, és hogy a politikákat aktualizálni kell. A Kanada internetpolitikájával kapcsolatos döntéseket azonban nem lehet félvállról venni – társadalmi, gazdasági és kulturális következményekkel járnak, és károsíthatják azt a technikai alapot, amely az internetet mindenki számára működőképessé teszi” – folytatódik a levél.

“Arra kérjük Önöket, hogy a döntéseket konzultáció és hatásvizsgálatok révén gondosan mérlegeljék, hogy elkerüljék az egyénekre, gazdaságunkra és demokráciánkra gyakorolt negatív következményeket. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van bizonyítékokon alapuló politikákra, amelyek az ország minden egyes emberének érdekeit tükrözik – nem pedig elsietett, politikailag vezérelt folyamatokra, amelyek csak néhány ember érdekeit szolgálják” – teszi hozzá a levél.

A csoport bírálta Trudeau-t, amiért 2017-ben “elkötelezte magát a nyílt internet és a hálózatsemlegesség védelme mellett”, hogy aztán “megalapozatlan döntéseket hozzon, amelyek azzal fenyegetnek, hogy aláássák az internetet és az innovációt Kanadában”.

“Arra kérjük Önt és csapatát, hogy tartsanak szünetet, és szánjanak időt a nemrég előterjesztett internetpolitikák és rendeletek káros következményeinek tanulmányozására” – zárul a levél.

Jordan Peterson kanadai szólásszabadság-védő a múlt héten a Twitteren bírálta a törvényjavaslatot.

” Mit szólnál ahhoz, ha nem tennénk ezt, Kanada. Nagyon nem szeretnék elköltözni” – írta. – írta.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük