Az amerikai bíróság újraindítja a Pfizer és mások elleni pert az iraki terrorizmus finanszírozására vonatkozó állítások miatt

(Reuters) – Egy amerikai fellebbviteli bíróság kedden újraindította az AstraZeneca Plc (AZN.L), a Pfizer Inc (PFE.N) és más vállalatok ellen indított pert, mivel az iraki egészségügyi minisztériummal kötött szerződéseik állítólag hozzájárultak az iraki háború idején amerikaiak halálát okozó terrorizmus finanszírozásához.

A felperesek azt állítják, hogy a Hezbollah által támogatott Jaysh al-Mahdi milíciacsoport ellenőrizte az iraki egészségügyi minisztériumot, és hogy a 21 alperes amerikai és európai orvosi felszereléseket gyártó és gyógyszeripari vállalat korrupt kifizetéseket eszközölt az orvosi ellátási szerződések megszerzése érdekében.

Az öt vállalatcsoport – az AstraZeneca, a GE Healthcare USA Holding, a Johnson & Johnson (JNJ.N) Pfizer és a Hoffmann-La Roche Inc. képviselői közös nyilatkozatban közölték, hogy “a további eljárás be fogja bizonyítani, hogy a vállalatok semmilyen módon nem felelősek”.

Az amerikai fellebbviteli bíróság (U.S. Court of Appeals for the District of Columbia Circuit) által felújított pert a Mahdi csoport iraki támadásainak áldozatai családtagjai indították. Egy szövetségi törvényszéki bíró 2020-ban elutasította a keresetet.

Kannon Shanmugam ügyvéd, aki a cégek nevében érvelt a fellebbezésben, nem nyilatkozott azonnal.

A családtagok ügyvédje, Joshua Branson szintén nem nyilatkozott azonnal.

A vállalatok ügyvédei elmondták a fellebbviteli bíróságnak, hogy “életmentő mellrákkezeléseket, vérzékenység elleni injekciókat, ultrahangokat, elektrokardiográfiai készülékeket és más orvosi árukat” biztosítottak az iraki kormánynak, miután az Egyesült Államok vezette iraki invázió 2003-ban megbuktatta az erőskezű elnököt, Szaddám Huszeint.

Shanmugam szeptemberben a bíróságon azt mondta, hogy a vállalatok elleni ítélet “komolyan visszavetné a vállalatok és a nem kormányzati szervezetek hajlandóságát arra, hogy – gyakran a kormány kérésére – alapvető fontosságú tevékenységeket folytassanak a problémás régiókban”.

Forrás: