Az EU jóváhagyta a COVID útlevelet

Az EU jóváhagyta a COVID útlevelet: és miért nincs az Egyesült Államoknak ilyen útlevele
Az Európai Bizottság június 14-én aláírta az uniós digitális COVID-tanúsítványt létrehozó jogszabályt, de az amerikai jogszabályok még mindig tiltják a nemzeti vakcina-adatbázis létrehozását, így a vakcinaútlevélről való döntés az államokra marad.

Az Európai Unió elfogadta a COVID útlevelet / Az USÁ-ban nincs ilyen igazolvány
Június 14-én az Európai Bizottság törvényileg elfogadta az Európai Unió Digitális Covid Igazolványát. Az USA törvényhozása még mindig tiltja egy nemzeti szintű oltási adatbázis létrehozását. Így az egyes államok maguk döntenek az ügyben.
Az EU döntése július 1-jén lét életbe és 12 hónapon át érvényes. A tagállamoknak 6 héten belül el kell kezdenie az igazolványok kiállítását, ha ezt már nem tették meg. A hivatalos aláírási ünnepségen a 3 fő EU intézmény, az EU Parliament, az EU Tanács és az EU Bizottság aláírta a szabályozást, ezzel arra is utalva, hogy támogatja az igazolvány létét, amely “egy jelkép, amelyért Európa kiáll”.
Bulgária, Csehország, Dánia, Néemtország, Görögország, Horvátország és Lengyelország már megkezdte az első útlevelek kiállítását június 1-jén. Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia, Luxemburg és Spanyolország néhány nappal később csatlakozott a Covid útlevél kiállítási folyamatához. A többi EU ország is hamarosan csatlakozik Magyarország és Finnország kivételével, ahol a folyamat még csak tesztfázisban van.
Hogyan fog működni az EU útlevél
Minden ország saját Covid útlevelet állít ki. A beutazó látogatókra is ugyanazok a követelmények vonatkoznak. Minden lakos a saját országa egészségügyi hatóságától, teszt központtól vagy egy eportálon keresztül kapja meg az igazolást. A digitalis változatot mobil eszközön lehet tárolni. Kapható papír alapú változat is. Mindkét esetben lesz a dokumentumon QR kód, amely alapvető információkat tartalmaz, valamint egy digitalis aláírás, amely az eredetiséget igazolja. A digitalis Covid igazolás azt mutatja, hogy az illetőt beoltották-e Covid-19 ellen, van-e negatív teszt eredménye vagy meggyógyult-e a betegségből. Ha valaki megkapta az oltást, az adatbázisban szerepel az oltóanyag gyártója, az oltás időpontja és a felvett oltások száma. Ha valaki még nem oltatta be magát, a tagállamok PCR vagy antigen teszteredményeket követelhetnek meg az országok közötti utazás esetében. Az útlevélben szerepelni fog a teszt típusa, időpontja, a tesztközpont neve és az eredmény. Covid útlevél használata esetében nincs szükség karanténra és további koronavírus tesztekre. Az egyes államok azonban bármilyen további utazási korlátozást bevezethetnek a közegészségügyi helyzet függvényében.
Az USA egyenlőre nem vezet be Covid útlevelet. Az egyes államok maguk döntenek a védekezés kérdésében. Több állam az egyenlőség, szabadság és kiszámíthatóság elve alapján nem vezet be ilyen igazolást, sőt több állam kifejezetten tiltja is azt. Ezen államok Florida, Texas, Missouri, Utah, Arizona, Arkansas, Montana, Indiana, Iowa, Alaska, Alabama, Dél Karolina, Észak Dakota, Dél Dakota, Georgia, Wyoming és Idaho. A vakcina útlevelet 2 állam vezette be, New York és Hawaii. New York államban Excelsior Pass neven vezették be az igazolást, amely egy elektronikus oltási bizonyítvány az IBM fejlesztésében. Több helyen már most megkövetelik az államban az egyes helyeken való belépéshez. Az igazolványnak a jövőben további szerepe is lesz. Információt ad tulajdonosa koráról, gépjárművezetői igazolványáról és tartalmaz majd további egészségügyi adatokat is.
Ausztrália is a digitalis oltási igazolvány bevezetése mellett döntött és Japánnak is hasonló tervei vannak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük