Az mRNS Covid-19 vakcinabiztonságának előzetes megállapításai terhes embereknél

Tom T. Shimabukuro, orvos Shin Y. Kim, MPH, Tanya R. Myers, Ph.D., Pedro L. Moro, orvos Titilope Oduyebo, orvos Lakshmi Panagiotakopoulos, MD, Paige L. Marquez, MSPH, Christine K. Olson, orvos Ruiling Liu, Ph.D., Karen T. Chang, Ph.D., Sascha R. Ellington, Ph.D., Veronica K. Burkel, MPH, et al.,a CDC v-safe COVID-19 terhesség-nyilvántartó csoport 

Absztrakt

HÁTTÉR
Az Egyesült Államokban sok terhes személy kap messenger RNS (mRNS) coronavírus betegség 2019 (Covid-19) vakcinát, de a terhesség alatti biztonságosságukról korlátozottak az adatok.

MÓDSZEREK
2020. december 14. és 2021. február 28. között a “v-safe after vaccination health checker” felügyeleti rendszer, a v-safe terhességi nyilvántartás és a Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) adatait használtuk fel a mRNS Covid-19 vakcinák kezdeti biztonságosságának jellemzésére terhes személyeknél.

EREDMÉNYEK
Összesen 35 691, 16-54 éves v-safe résztvevő azonosította magát várandósnak. Az injekció beadásának helyén jelentett fájdalomról gyakrabban számoltak be a terhes személyek, mint a nem terhes nők, míg fejfájásról, izomfájdalomról, hidegrázásról és lázról ritkábban. A v-safe terhességi regiszterbe felvett 3958 résztvevő közül 827 terhesség fejeződött be, ebből 115 (13,9%) terhesség elvesztésével, 712 (86,1%) pedig élve születéssel végződött (főként a harmadik trimeszterben oltott résztvevők körében). A nemkívánatos újszülöttkori eredmények között szerepelt a koraszülés (9,4%-ban) és a terhességi korhoz képest kis méret (3,2%-ban); újszülöttkori halálesetet nem jelentettek. Bár nem közvetlenül összehasonlítható, a terhesség és az újszülöttkori káros kimenetel számított aránya a Covid-19 ellen beoltott, befejezett terhességben lévő személyeknél hasonló volt a terhes nők bevonásával végzett, a Covid-19 világjárvány előtt végzett vizsgálatokban jelentett előfordulási arányokhoz. A VAERS-hez bejelentett 221 terhességgel kapcsolatos nemkívánatos esemény közül a leggyakrabban bejelentett esemény a spontán vetélés volt (46 eset).

KÖVETKEZTETÉSEK
Az előzetes eredmények nem mutattak nyilvánvaló biztonsági jeleket az mRNS Covid-19 vakcinát kapott terhes személyek körében. Azonban több longitudinális követés, beleértve a terhesség korábbi szakaszában beoltott nők nagy számának követését is, szükséges az anyai, terhességi és csecsemő kimenetelre vonatkozó információkhoz.

Az Egyesült Államokban elérhető első 2019-es koronavírus-betegség (Covid-19) elleni vakcinák hírvivő RNS (mRNS) vakcinák voltak: BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) és mRNS-1273 (Moderna). A vakcinák 2020 decemberében kaptak sürgősségi felhasználási engedélyt (EUA) az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) kétadagos sorozatban, a Pfizer-BioNTech esetében 3 hetes, a Moderna esetében 1 hónapos időközzel, és az Immunizációs Gyakorlatok Tanácsadó Bizottsága (ACIP) ajánlotta őket.1-4 A terhes személyeket kizárták az engedélyezés előtti klinikai vizsgálatokból, és az engedélyezés idején csak korlátozott humán adatok álltak rendelkezésre a terhesség alatti biztonságosságról. A Covid-19-ben szenvedő terhes személyeknél azonban a súlyos betegség (pl. intenzív osztályra való felvétel, testen kívüli membránoxigenizáció vagy gépi lélegeztetés) és a halálozás kockázata megnövekedett, összehasonlítva a nem terhes, reproduktív korú személyekkel5. Továbbá a Covid-19 vírussal fertőzött terhes személyeknél a terhesség kedvezőtlen kimenetele, például a koraszülés kockázata megnövekedhet a Covid-19 vírust nem tartalmazó terhes személyekhez képest.6 A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) és az ACIP az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiumával és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémiával együttműködve iránymutatást adott ki, amely szerint a Covid-19 vakcinákat nem szabad visszatartani a terhes személyektől.7-9.

A terhes személyek engedélyezés utáni megfigyelése szükséges ezen új Covid-19 vakcinák biztonságosságának jellemzéséhez, amelyek mRNS-t, lipid nanorészecskéket és a legmodernebb gyártási folyamatokat használják. Ezen túlmenően a biztonsági profiljuk meghatározása kritikus fontosságú a Covid-19 elleni anyai vakcinázásra vonatkozó ajánlások megalapozásához. Az mRNS Covid-19 vakcina biztonságosságának előzetes megállapításairól számolunk be terhes személyek esetében három amerikai vakcinabiztonsági felügyeleti rendszerből: a “v-safe after vaccination health checker” felügyeleti rendszerből10 , a v-safe terhességi regiszterből11 és a Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) rendszerből12 .

Módszerek
MONITORING RENDSZEREK ÉS A MEGFIGYELT POPULÁCIÓK
V-safe felügyeleti rendszer és terhességi nyilvántartás
A V-safe a CDC új, okostelefon-alapú aktív felügyeleti rendszere, amelyet a Covid-19 oltási programhoz fejlesztettek ki; a beiratkozás önkéntes. A V-safe szöveges üzeneteket küld a résztvevőknek, amelyek weblinkeket tartalmaznak online felmérésekhez, amelyek a mellékhatásokat és az egészségi állapotot értékelik az oltás utáni nyomon követési időszakban. A nyomon követés a Covid-19 oltóanyag utolsó adagjának beadása után 12 hónappal folytatódik. A Covid-19 vakcina bármelyik adagjának beadását követő első héten a résztvevőket arra kérik, hogy a napi felmérések során jelezzék a helyi és szisztémás tüneteket és panaszokat, és minősítsék azokat enyhe, közepes vagy súlyos fokozatba; a felmérések minden időpontban értékelik a nemkívánatos egészségügyi hatásokkal kapcsolatos eseményeket. Ha a résztvevők azt jelzik, hogy bármely időpontban orvosi ellátásra szorultak, arra kérik őket, hogy aktív telefonos elérés útján töltsenek ki egy jelentést a VAERS-nek.

Azon személyek azonosítása érdekében, akik a Covid-19 vakcina egy vagy mindkét adagját megkapták terhesség alatt, vagy akik a Covid-19 vakcinázás után estek teherbe, a v-safe felmérések terhességi kérdéseket tartalmaznak azon személyek esetében, akik nem férfi neműnek adták meg magukat. A terhesként azonosított személyeket ezután telefonon keresik fel, és ha megfelelnek a felvételi kritériumoknak, felajánlják nekik, hogy felveszik őket a v-safe terhességi nyilvántartásba. A regisztrációra azok a személyek jogosultak, akik a terhesség alatt vagy a perikoncepciós időszakban (az utolsó menstruáció előtti 30 naptól az azt követő 14 napig) kaptak védőoltást, és 18 évesek vagy idősebbek. A regisztrációt választó személyek esetében a terhességi nyilvántartás telefonos felmérése részletes információkat gyűjt a résztvevőkről, beleértve az orvosi és szülészeti kórtörténetet, a terhességi komplikációkat, a szülés kimenetelét, valamint a szülészeti és gyermekorvosi egészségügyi szolgáltatók elérhetőségét a kórlapok beszerzése érdekében; a csecsemőket életük első 3 hónapjáig követik. A v-safe és a v-safe terhességi nyilvántartási módszerekkel kapcsolatos részleteket korábban már közzétették.10,11

VAERS
A VAERS egy 1990-ben létrehozott nemzeti spontán jelentési (passzív megfigyelési) rendszer, amelyet a CDC és az FDA kezel.12 A VAERS-hez bárki bejelentést tehet. Az egészségügyi szolgáltatóknak a Covid-19 vakcinákra vonatkozó EUA-k1,2 feltételei szerint jelenteniük kell bizonyos, a védőoltást követő nemkívánatos eseményeket, beleértve a kórházi kezelést eredményező, terhességgel összefüggő szövődményeket és a veleszületett rendellenességeket; a CDC ösztönzi a klinikailag jelentős anyai és csecsemői nemkívánatos események jelentését. A nemkívánatos események jeleit és tüneteit a Medical Dictionary for Regulatory Activities (MedDRA) 23.1. verziójának használatával kódolják.13 A VAERS űrlapon a terhességi státuszra vonatkozó kérdést, valamint a MedDRA kód- és szövegsor-keresést használtuk a terhes személyek vakcinázásával kapcsolatos jelentések azonosítására.14.

EREDMÉNYEK
A V-safe kimenetelek közé tartozott a résztvevők által bejelentett helyi és szisztémás reaktogenitás a BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) vakcinával és az mRNA-1273 (Moderna) vakcinával szemben az oltást követő napon a 16-54 év közötti terhes személyek és a 16-54 év közötti nem terhes nők mint komparátorok körében. A v-safe terhességi regiszterben a terhesség kimenetelének elemzéséhez az adatokat a befejezett terhességekre korlátozták (azaz élve született csecsemő, spontán abortusz, művi abortusz vagy halvaszületés). A résztvevők által jelentett terhességi eredmények közé tartozott a terhesség elvesztése (spontán abortusz és halvaszületés) és az újszülöttkori eredmények (koraszülés, veleszületett rendellenességek, terhességi korhoz képest kis méret és újszülöttkori halál) (S1. táblázat a kiegészítő függelékben, amely a cikk teljes szövegével együtt elérhető a NEJM.org oldalon). A VAERS-ben a kimenetelek közé tartoztak a nem terhesség-specifikus nemkívánatos események, valamint a terhesség- és újszülött-specifikus nemkívánatos események.

STATISZTIKAI ELEMZÉS
A demográfiai információkat és a terhességi jellemzőket mind a v-safe, mind a VAERS résztvevői esetében ismertetjük. Leíró elemzéseket végeztünk a v-safe felmérés adatainak felhasználásával a 2021. február 28-ig terhesként azonosított személyek (35 691 fő); a v-safe terhességi nyilvántartásba felvett, 2021. február 28-ig beoltott személyek (3958 fő); és a 2021. február 28-ig beérkezett, terhes nőket érintő VAERS-jelentések (221 fő) felhasználásával. A helyi és szisztémás reaktogenitást összehasonlították a terhes és nem terhes nőként azonosított személyek között. A leíró elemzéseket a SAS szoftver 9.4-es verziójának (SAS Institute) használatával végezték. Minden tevékenységet a CDC felülvizsgált, és az alkalmazandó szövetségi törvényekkel és a CDC politikájával összhangban végezték.

FORRÁS:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük