Az oltás nacionalizmus miatt, fenyegetőbb lett a koronavírus

..Írja a News Cientist..
A mellékelt ábra mutatja, piros kék sárga minden bőrszín epedve vár téged vakcinánk már…

Turbó fokozatra kapcsolt az oltás propaganda, már semmi sem számít, felpörögnek az események. Ahogy telnek az oltás első hetei, egyre több aggasztó hírt láthattunk az oltás után bekövetkező halál esetekről, na meg a hatásosságáról. Helyesebben a fordítottja.

Emberek halnak meg az idősek otthaniban a beoltásoktól számítva pár napon belül. Ha mégis túlélik, akkor meg mindenki fertőzötté válik.

Gratulálok Pfizer és Moderna, megcsináltátok. Nem sikerült az avatatlan prókátoroknak az eutanáziát törvényesen elterjeszteni a világon, ti megoldottátok.

De nézzük mivel kecsegtetnek és mikorra tolták ki a kegyelmi feloldozást a világ urai:

Képzelje el, ha egy világjárvány világszerte végigsöpört, a tudósok gyorsan válaszoltak arra, hogy hatékony vakcinákat dolgozzanak ki csak néhány gazdag ország számára, hogy felvásárolják szinte az egész globális kínálatot, gyakorlatilag egyet sem hagyva a világ többi részén. Pontosan ez történt 2009-ben a H1N1 influenzajárvánnyal. Nem szabad hagynunk , hogy a covid-19 esetében ez megismétlődjön .

Bizonyos szempontból szerencsénk volt a H1N1-hez: a vírus az idő múlásával kevésbé virulens lett, és az oltóanyagkészlet végül eléggé megnőtt ahhoz, hogy bekerülhessen a szezonális influenza elleni oltásba , így több ember hozzáférhet. Az esküdtszék még nem tud arról, hogy történik-e valami hasonló a koronavírussal, de akárhogy is, a normalitáshoz való visszatérés továbbra is elkerül minket, amíg minden országban nem védik az embereket.

Szerencsére ma már több oltás áll rendelkezésünkre, ezért a válság befejezéséhez gyors, igazságos és méltányos hozzáférést kell biztosítani hozzájuk, különösen azok számára, akik a világ legszegényebb országaiban élnek, és akiket leginkább fenyeget a kihagyás veszélye.

 

 

Ez a globális oltási koalíció, a COVAX célja . A Gavi munkatársaival, az Epidémiás Készenléti Innovációs Koalícióval és az Egészségügyi Világszervezettel együtt keményen dolgozunk azon, hogy a covid-19 vakcinák ne csak a legmagasabb ajánlatot tegyék . 190 kormány és gazdaság bevonásával, amelyek a világ népességének 90 százalékát képviselik, most az oltás kezdetének csúcspontján vagyunk.

Ebben a hónapban a több mint 2 milliárd adag közül az elsőt 92 alacsonyabb jövedelmű országban kezdik el alkalmazni a magas kockázatú egyének számára. Az, hogy ezekben az országokban az emberek heteken belül új oltásokat kapjanak a leggazdagabb nemzetekéhez képest, egyszerűen példátlan. A kihívások azonban továbbra is fennállnak.

Annak ellenére, hogy együttműködnek a COVAX-szal, a kormányok hatalmas nyomás alatt vannak, hogy biztosítsák az adagokat minden állampolgáruk számára . Ez azt jelenti, hogy az országok továbbra is kétoldalú ügyleteket keresnek az oltóanyaggyártókkal, és ezek azzal a kockázattal járnak, hogy további korlátokat szabnak az ellátásra abban az időben, amikor a legkorlátozottabbak lesznek. Ennek következményeit már sok országban látjuk az ellátási hiányokkal.

Ha a kormányok folytatják ezt a fajta oltás nacionalizmust, és ha a gyártók csak covid-19 oltásokat kínálnak a legmagasabb ajánlatot tevőknek, akárcsak 2009-ben, ez csak meghosszabbítja a válságot. Még akkor is, ha a dózist megígérik minden további országnak, a dózisok világszerte történő elérhetőségének késleltetése lehetővé teszi a koronavírus keringését, mutációját és potenciálisan jobban alkalmazkodni az emberi gazdaszervezethez. Ez mindenki érdekével ellentétes.

Míg a COVAX-ot a világ legszegényebb embereinek szem előtt tartásával hozták létre, mindenki javára válik. A legalacsonyabb jövedelmű nemzetek számára, amelyek egyébként nem tudnák megfizetni ezeket az oltásokat, a COVAX szó szerint életmentő és az egyetlen életképes mód, amellyel állampolgáraik hozzáférhetnek a covid-19 oltásokhoz.

Ugyanakkor sok olyan felső-közepes jövedelmű ország is van, amely megengedheti magának, hogy megfizesse az oltóanyagokat, ugyanakkor nincsenek forrásai ahhoz, hogy a gyártókkal kötött kétoldalú megállapodások révén biztosítsák az állampolgárok számára az adagokat. Azoknak a mintegy 35 kormánynak, amelyek elég gazdagok a kétoldalú ügyletek biztosításához, biztosítási kötvényként viselkedik, garantálva számukra az adagokat, ha az ügyletek kudarcot vallanak, de védi állampolgáraikat mások beoltása révén is. Egy globális járványban csak akkor vagy biztonságban, ha mindenki biztonságban van. Forrás: 

Tehát amint látjuk a megváltó eljön, igaz kicsit átvert, mert idén márciusra “vártuk”.

Tehát mindenki java mese folytatódik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük