Beszélgetés a TASZ jogsegély szolgálattal

A TASZ jogsegélytől kértem információkat, íme a kérdések és válaszok:

Kérdésem:
Az igaz, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése alkotmányellenes, mivel a vírus az nem elemi csapás, így a veszélyhelyzet égisze alatt hozott intézkedések szintén alkotmányellenesek, tehát azok be nem tartása nem büntethető?
TASZ válasz
Lehet alkotmányjogi érvekkel vitatni, hogy a járvány megalapozta a veszélyhelyzet bevezetését. A kérdés első tagmondata tehát akár igaz is lehet, a veszélyhelyzet kihirdetése nem feltétlenül egyeztethető össze az Alaptörvénnyel. Ebből igen, az is levezethető, hogy a veszélyhelyzet alatt meghozott intézkedések alkotmányossága is megkérdőjelezhető. Az viszont már nem következik az előzőekből, hogy a maszkviselés nem büntethető, amennyiben alkotmányellenes szabályon alapul.
A helyzet az, hogy egy alkotmánysértő szabály mindaddig hatályos és így kikényszeríthető, amíg azt az Alkotmánybíróság meg nem semmisíti. Vagyis a jogalkotó által megalkotott alkotmányellenes szabályoknak is van kötelező erejük, ettől a kötelező erőtől csak az Alkotmánybíróság foszthatja meg ezeket a szabályokat. Ha nem így lenne, ha nem csak bíróság dönthetne erről a kérdésről, hanem bármely állampolgár, az demokratikusan kezelhetetlen állapotokhoz vezetne, hiszen mindenki azt a szabályt tartaná csak be, amivel egyetért.
Kérdése(i)m
Ez azt jelenti, hogy hiába alkotmányellenes egy jogszabály és hiába nincs meg a jogi alapja, attól az még kikényszeríthető és be nem tartása büntethető? Vagyis bármilyen jogszabályt megalkothatnak, az ellen nem lehet mit tenni?
TASZ válasz
Igen, ez azt jelenti, de azért az érintett nem teljesen eszköztelen. Vannak olyan jogi mechanizmusok, amelyek az alkotmánysértő jogszabályok megsemmisítéséhez vezethetnek. Praktikusan úgy lehet eljutni egy ilyen eljáráshoz, hogy az embert megbüntetik, majd a büntetést az érintett megtámadja a bíróság előtt. Ebben a bírósági eljárásban a jogszabály eljuttatható az Alkotmánybírósághoz, amely hatáskörrel rendelkezik az alkotmánysértő jogszabályok megsemmisítésére. Ha a testület megsemmisítené a döntést, az azzal a következménnyel járna, hogy érvénytelenítenék a büntetést.

Ha valakitkit már megbüntettek bármelyik veszélyhelyzetre hivatkozó jogszabály megsértése miatt, ne fizessen, hanem a fent leírt módon vigye bíróság elé az ügyet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük