Breaking: Johnson & Johnson oltóanyag szüneteltetése, “ritka” vérrögökre hivatkozva

A CDC és az FDA a J&J COVID vakcina használatának ideiglenes, de azonnali leállítására szólított fel, amíg kivizsgálnak legalább hat olyan esetet, amikor a vakcinát kapó embereknél potenciálisan veszélyes vérrögök keletkeztek.

A Defender számos közösségi csatornán cenzúrát tapasztal. Maradjon képben a fontos hírekkel, ha feliratkozik a napi top híreinkre. Ez ingyenes.

A szövetségi ügynökségek ma közölték, hogy leállítják a Johnson & Johnson (J&J) egyszeri beadású COVID vakcinájának használatát a tömeges oltási helyszíneken, amíg vizsgálják a vakcina esetleges kapcsolatát a potenciálisan veszélyes vérrögökkel. Az államok és más szolgáltatók várhatóan szintén szüneteltetik az oltásokat.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) és az U.S. Food and Drug Administration (FDA) közös közleményében a hivatalok közölték, hogy hat vérrögösödési esetet vizsgálnak az Egyesült Államokban. Mind a hat eset 18 és 48 év közötti nőknél történt, és a tünetek az oltás után hat és 13 nappal jelentkeztek.

Egy nő meghalt, egy másik nebraskai nő pedig kórházba került, és kritikus állapotban van – jelentette a The New York Times.

A CDC szerdára összehívja a védőoltási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottság ülését, hogy tovább vizsgálja az eseteket és felmérje azok lehetséges jelentőségét. Az FDA felülvizsgálja ezt az elemzést a közös közlemény szerint.

Az ügynökségek azt mondták, hogy “amíg ez a folyamat nem zárul le, óvatosságból szünetet ajánlunk a vakcina használatában”.

Amellett, hogy az ügynökségek azt tanácsolják az egészségügyi dolgozóknak, hogy jelentsenek minden mellékhatást a Vaccine Adverse Event Reporting Systemnek, az ügynökségek azt javasolták, hogy azok, akik megkapták a J&J vakcinát, és az oltást követő három héten belül súlyos fejfájás, hasi fájdalom, lábfájás vagy légszomj jelentkezik náluk, forduljanak egészségügyi szolgáltatójukhoz.

Az AstraZeneca COVID vakcinájával, amelyet az Egyesült Államokban még nem hagytak jóvá, szintén összefüggésbe hozták a vérrögök kialakulását.

Az EU szabályozó hatóságai április 7-én közölték, hogy “lehetséges kapcsolatot” találtak az AstraZeneca vakcinája és a vérrögök között, de azt mondták, hogy a vakcina előnyei meghaladják a kockázatokat. Akkor az Európai Gyógyszerügynökség azt mondta, hogy több olyan jelentést is vizsgál, amelyek szerint a J&J vakcinát kapóknál vérrögök keletkeztek.

Hétfőn az FDA megerősítette, hogy vizsgálja a J&J vakcinát kapó személyek vérrögök kialakulását.

Az AstraZeneca és a J&J vakcinák hasonló, bár nem azonos technológiát alkalmaznak, amely egy módosított adenovírus vektort foglal magában, míg a Moderna és a Pfizer vakcinák mRNS technológiát használnak.

Az FDA február 28-án adta ki a J&J vakcina sürgősségi felhasználási engedélyét. A vállalat vállalta, hogy március végéig 20 millió adag vakcinát szállít az amerikai kormánynak, de később meg kellett hosszabbítania a határidőt, és vissza kellett vonnia a dózisok számát.

Amint arról a The Defender hétfőn beszámolt, a J&J amerikai bevezetése minden volt, csak nem volt zökkenőmentes. A múlt héten a J&J négy államban kellett bezárnia a vakcinával foglalkozó telephelyeket, miután mellékhatásokról érkeztek jelentések. A híradások nem hozták nyilvánosságra a reakciók jellegét, amelyek egyes esetekben azt eredményezték, hogy a vakcinát kapó személyeket kórházba kellett szállítani.

A közelmúltban COVID áttöréses esetekről is érkeztek jelentések olyan embereknél, akik megkapták a Janssen leányvállalata, a Janssen által forgalmazott vakcinát.

A hónap elején a vakcinagyártónak 15 millió adag vakcinát kellett kidobnia, miután azok egy nem engedélyezett baltimore-i gyártóüzemben az AstraZeneca vakcina összetevőivel szennyeződtek. A kudarc hozzájárult ahhoz a múlt heti bejelentéshez, hogy a vállalat nem tudja teljesíteni azt az ígéretét, miszerint április végéig 24 millió további dózist tudna beszerezni az egyszeri oltóanyagából.

Hétfőn a vállalat a befektetők visszatetszésével szembesült, miután vezérigazgatója 17%-os fizetésemelést kapott, miközben milliárdokat fizetnek ki a vállalatnak az ország opioidjárványában játszott szerepe miatt.

A múlt hónapban a The Defender beszámolt a J&J polgári és büntetőjogi perek hosszú történetéről, amelynek eredményeképpen a vállalatnak milliárdos bírságokat kellett fizetnie a perek rendezésére, beleértve néhány termékvisszahívással kapcsolatos pert is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük