Demonstráció Bécsben 2021 11. 21. Csak a jobboldali szélsőségesek?

Médiakommentár

Ismét több ezren vonultak az utcára Bécsben, hogy tiltakozzanak a kötelező védőoltás ellen, amely 2022. február 1-jén lép életbe Ausztriában.

 A mainstream média minden előre jelzésével és a belügyminiszter félelmeivel ellentétben a nagyszabású tüntetés békésen zajlott, és még néhány olyan médiaszólam is elhangzott, amely az emberek figyelmét felkeltette.  Az interjúkból megtudhatja, hogy mi mozgatja az embereket a Corona és a kötelező védőoltások témájában.

Jelenleg Ausztriában szinte naponta tartanak gyűléseket és tüntetéseket a kormány Corona-intézkedései ellen. 2021. november 20-án az eddigi legnagyobb tüntetés zajlott Bécsben.  Egy nappal korábban az osztrák kormány 2022 februárjától minden állampolgár számára kötelezővé tette a védőoltást.
A lakosság véleménye a tüntetőkről nagyon eltérő. Ennek az az oka, hogy a mainstream média a különböző gyűlésekről és tüntetésekről mindig szolidaritásellenes, sőt társadalom ellenes emberekkel hozza összefüggésbe. Már a 11.20-i tüntetés előtt egy nappal például a Standardban arról írtak, hogy nácik, tudatlan szájtépők („schwurbler”-ek) és antiszemiták, de jobboldali radikálisok is várhatók ott.
A bécsi tüntetést követő jelentésekben ez a kép ismét megerősödött, amikor tíz letartóztatásra és 400 vádpontra hívták fel a figyelmet, főként azért, mert nem viseltek FFP2 maszkot. Ez azonban teljesen szem elől tévesztette a tüntetésen részt vevő több mint százezer másik ember aggodalmait.
A mainstream média tudósítása annyira torz, hogy a lakosság nagy része azon a véleményen van, hogy a tüntetők jobboldali radikálisok, huligánok, oltásellenes aktivisták vagy más antiszociális és társadalomellenes emberek.
Ezt nagyon finom módon közvetítik az emberek felé. Például amikor az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer a tüntetés értékelésében “radikalizálódásról” beszél. Vagy amikor azt mondja, hogy a “lakosság túlnyomó többsége megdöbbent”, mert betartja az intézkedéseket, míg itt “ezrek masíroznak anélkül, hogy magukra és másokra vigyáznának”. Egy ilyen kijelentés elkerülhetetlenül negatív képet hagy maga után a lakosság fejében azokról az emberekről, akik az utcára vonulnak.
A Kla.TV-nek kiszivárgott egy videó, amely felveti a kérdést, hogy az úgynevezett incidenseket esetleg azért rendezték-e meg, hogy rossz és negatív fényt vessenek a tüntetőkre. Ez érthető lenne annak a szándéknak az összefüggésében, hogy minden tüntetőt becsméreljenek, elítéljenek, sőt a többi ember ellen uszítsanak.

A hatóságok részéről történő rágalmazás egy másik aspektusa a 35-40 ezer fős résztvevői létszámról szóló információ – a szervező 100 ezerről beszél. Nem hivatalos rendőrségi információk szerint azonban még körülbelül 350 ezer ember is részt vett a tüntetésen a teljes bécsi Ringstraße mentén.
A média folyamatosan azt sugallja a lakosságnak, hogy a tüntetők kisebbségben vannak, veszélyesek és készek erőszakot alkalmazni. A kormány és a média folyamatosan próbálja elterelni a figyelmet a lényegi kérdésekről – arról, hogy miért is zajlanak a tüntetések -, és a lakosság egy részét így, a tüntetők ellen uszítja.
Kedves nézők, úgy tűnik, hogy az osztrák kormány – az ország bevett médiájával együtt – immunis minden ellenkező szakértői véleményre a Corona-ügyben. Erről számos adásban beszámoltunk. És bár a témában minden nyílt vitát megtagadnak, ez a diktatórikus Corona-politika nem fog kitartani.
Míg az osztrák médiaházak főszerkesztői és tulajdonosai – az egyre növekvő Corona-tüntetések kezdete óta – egységesen egy előre meghatározott képet közvetítettek, addig az egyes újságírók most először engedtek más képet a tüntetőkről.
Katia Wagner például 2021.11.24-én a krone.at rovatában így számolt be: “Azok, akik a múlt hétvégi tüntetőket a szélhámosok fiókjába tették, túlságosan megkönnyítik a dolgukat. Nem csak ez, hanem a könnyelmű általánosítás is eltávolít minket egymástól. Több differenciálás lenne helyénvaló!.
Ezek nem “tudatlan szájtépők”, hanem olyan emberek, mint te és én… Bizonytalanok, kétségbeesettek, barátok és ismerősök, szomszédok, tanárok, gondozók, alkalmazottak és vállalkozók. Nem baloldaliak, nem jobboldaliak, néhányan talán még apolitikusak is. Olyan emberek, akiket kedvelünk, és olyanok, mint te és én.”
Még a Falter című hetilap főszerkesztőjének is el kellett ismernie, hogy nem csak jobboldali radikálisok voltak a tüntetéseken, és a következőket írta a Twitteren: “A mai végén rengetegen voltak. És ami a legjobban irritál: Rendkívül sok teljes normális ember volt. Fiatal, öreg, bal, jobb, zöld és konzervatív is.”

Mi a végén, a Kla.TV-től szintén ott voltunk a bécsi demonstráción. Most hallgassa meg azoknak az embereknek az indítékait és aggodalmait, akik közül néhányan messziről is eljöttek Bécsbe, hogy részt vegyenek ezen a tüntetésen:

Grazból érkeztél? Miért utaztál Bécsbe?

Mert nekem személy szerint nagyon fontos, hogy kiálljak ezért, hogy kiálljak a gyermekeimért és minden gyermekért itt Ausztriában. Azt akarom, hogy a gyermekek megmeneküljenek az oltástól. Teljesen megengedhetetlen a gyermekek beoltása. A kicsiknél egyáltalán nincsenek súlyos esetek, és szerintem végzetes, ami itt történik.

Szolidaritást vállalunk a kampánytársakkal vagy demonstrálókkal. Mert véleményem szerint ennek már semmi köze a demokráciához, amit az úgynevezett kormány fenntart, szerintem ez nem helyes.

 

Igen, ugyanis nem értünk egyet. Úgy gondolom ugyanis, hogy miért kell bevezetnünk a kötelező védőoltást, inkább az egészségügyi rendszeren kellene változtatnunk.

Ha nem növelik az intenzív ágyakat, ha nem képzik ki a személyzetet – miért kéne most beoltatni magam? Olyan érzés, mintha az autómat a sárba hajtanám, és a hátamon próbálnám kihúzni.

Egy nagyobb csoporttal vagyunk ott, és az egész körülmény teljesen tarthatatlan. És mi voltaképpen a kezdetektől fogva ellenálltunk, és sok olyan dolog, amit el sem tudtunk képzelni, sajnos valóra vált. De egyszerűen nem elfogadható többé, hogy az egészséges embereket leprásnak vagy veszélynek állítsák be.

 Számomra különösen fontos, hogy az utcára vonuljak a szabadságért, és ne menjek bele a társadalom megosztottságába.

Ausztria forrong! És az egyetlen dolog, aminek nincs alternatívája, az az, hogy otthon ülünk, és nézzük, ahogy a gyermekeinket, a gazdaságunkat és az életünket tönkre teszik – ezt mondják itt Tirolban. Az országot néhány őrült – tényleg azt kell mondani – felelőtlen ember lerombolja, ha egyáltalán lehet őket embereknek nevezni.

Ön hogyan éli meg ezt a tüntetést ezen a helyen? Sok a hókuszpókusz, sok a furcsa ember? Vannak tájékozatlan emberek, mint ahogy azt sokszor beállítják?

 

Nagyon érdekes, ahogy a mainstream média folyamatosan azt mondja, hogy mind ostoba szájtépők („Schwurbler”-ek). Láttam egy egész oszlopnyi embert az egészségügyi rendszerből – nővéreket, orvosokat, mindenfélét.

Mindannyian tudatlan szájtépők?

Leérettségiztek, mindent megtettek, hosszú időt töltöttek el az iskolában. Ők nem olyan emberek, akiknek nincs józan eszük. Nem szélhámosok. Ha mindezt elhallgatjuk, az nem normális.

Tavaly év eleje óta, amikor rájöttem, hogy az alapvető jogokat ilyen mértékben korlátozzák, az utcán vagyok, de mindig a jogilag megengedett kereteken belül, és itt csak békés, kedves emberekkel találkoztam, és minden alkalommal azt tapasztaltam, hogy – amikor utánanéztem annak, amit itthon a médiában közöltek róla – nem felelt meg a benyomásaimnak és annak, amit tapasztaltam. Azóta még kritikusabbá váltam, és végképp nem bízom többé a kormányban – nem tudom, milyen Ausztriában, de nálunk Németországban ez a helyzet.

Ön szerint hogyan tudunk kimászni az oltási kötelezettség miatt kialakult helyzetből, amelyről állítólag tegnap döntöttek?

Csak remélni tudom, hogy közeledünk egymáshoz, és humánusan rendezzük ezt a kérdést, és arra a következtetésre jutunk, hogy ez egy nagy hiba, és hogy a politikusok meg fognak hátrálni.

A megoldás – hogy az emberek felállnak és NEM-et mondanak.

Nem, mert ennek a mi szabad döntésünknek kell maradnia, különben nem lesz szabad ország vagy szabad Európa, ha ez mindenhol megtörténik. Ha Ausztria ezt most bevezeti, akkor valószínűleg egyik ország a másik után fogja bevezetni. Számomra ez csak politikai döntés. Számomra ennek már semmi köze az értelemhez.

Most az a fontos, hogy mindenki tartson össze – hogy beoltottak-e vagy sem, annak szabad döntésnek kell maradnia. De mindenkinek egyszerűen el kell fogadnia, hogy mi, akik itt vagyunk, nem akarjuk ezt, és hogy nem mi vagyunk a gonoszok és veszélyesek.

Ha minden osztrák tudatára ébred annak, hogy mi következik, és végre felemeli a fenekét – kimondom egyenesen vagy egyszerűen: ha mindenki egyszerűen feláll, akkor a legfontosabb lépés már megtörtént.

Emberek, álljunk fel! Sokkal többen vagyunk, nem kell hagynunk, hogy néhány száz őrült diktálja, hogyan kell élnünk.

Kedves nézőink, Ausztria számos városában szinte minden nap újabb és újabb tüntetések vannak. Az elv ismétli önmagát: a médiában úgy tűnhet, mintha ezek veszélyes emberek lennének, de ez valójában a nép gyermekes szülők, anyák, aggódó nagyszülők, valamint olyan emberek, akik féltik az egészségüket vagy az egzisztenciájukat.

De nézze meg saját maga! Menjen el egy tüntetésre a környékbeli tüntetésre, vagy jöjjön el a 2021.12.4-i nagy bécsi tüntetésre.

Források:

YouTube-riport: Nácik, szélhámosok és antiszemiták a koronai tüntetéseken https://www.derstandard.at/story/2000131261190/youtube-reportage-nazis-schwurbler-und-antisemiten-auf-corona-demos
400 hirdetés a CoV demón
https://wien.orf.at/stories/3130996/
Tízezrek a bécsi Corona tüntetésen: “A szcéna radikalizálódik”.
https://kurier.at/politik/inland/zehntausende-bei-corona-demo-in-wien-die-bilanz/401813596
40 ezren tüntettek a CoV-intézkedések ellen
https://wien.orf.at/stories/3130896/
Nehammer a bécsi Corona tüntetés után: “Egyértelműen radikalizálódott a hangulat”
https://www.derstandard.at/story/2000131312843/nehammer-nach-corona-demo-in-wien-deutlich-radikalisierte-stimmung
Kronen Zeitung: Zavargások a bécsi Corona tüntetésen https://www.krone.at/2560315
Tiroler Tageszeitung: zavargások és beáramlás a szélsőjobboldali szcénából https://www.tt.com/artikel/30773783/corona-demos-tumulte-und-zulauf-aus-rechtsextremer-szene-in-wien
Kurier: Jobboldali szélsőségesek, huligánok, oltásszkeptikusok
https://kurier.at/chronik/wien/ein-samstag-auf-der-strasse-demos-gegen-impflicht-und-lockdown-in-wien/401812540
Kleine Zeitung: Tízezrek a Corona demókon https://www.kleinezeitung.at/oesterreich/6063758/Gegen-Lockdown-und-Impfpflicht_Zehntausende-bei-CoronaDemos-in-Wien
Katia Wagner: Nem csak a szajhákról van szó
https://www.krone.at/2563538
Több tízezren az utcán a békés MEGA-tüntetésen Bécsben!
https://report24.news/zehntausende-bei-friedlicher-kundgebung-in-wien/
MEGA-Demo: Olyan lenyűgöző, hogy több mint 100 ezren álltak ki a szabadságért!
https://www.wochenblick.at/mega-demo-in-wien-so-eindrucksvoll-standen-ueber-100-000-fuer-die-freiheit-auf/