DeSantis szerint a lockdown “hatalmas hiba” volt

https://www.theepochtimes.com/mkt_breakingnews/desantis-lockdowns-were-a-huge-mistake_3777926.html

Floridа Gov. Ron DeSantis listens to a report from a member of his administration during a meeting at the governor's office in Tallahassee, Florida, on April 1, 2021. (Screenshot via Epoch Times)

Floridа Gov. Ron DeSantis meghallgatja a kormánya egyik tagjának beszámolóját a kormányzói hivatalban tartott megbeszélésen a floridai Tallahassee-ben, 2021. április 1-jén.. (Screenshot via Epoch Times)​​ 

Republicans​​ 

Exclusive: Florida Gov.​​ DeSantis szerint a​​ lockdown​​ "hatalmas hiba" volt.

By​​ Ivan Pentchoukov​​ and​​ Jan Jekielek

April 16, 2021 Updated: April 16, 2021​​ 

Florida kormányzója, Ron DeSantis tavaly április 1-jén államszerte elrendelte, hogy a CCP (Kínai Kommunista Párt) vírusjárványa miatti globális pánik közepette 30 napra lezárják a napfényes államot. Pontosan​​ egy évvel később az irodájában ülve azt mondta a The Epoch Timesnak, hogy a lockdown "hatalmas​​ hiba" volt, többek között a saját államában is.

"A károkat akartuk enyhíteni. Most, utólag visszatekintve, a 15 nap a terjedés lassítására és a 30 nap - nem működött" - mondta DeSantis. "Nem kellett volna ezt az utat választanunk."

A floridai zárlat elrendelése jóval kevésbé volt szigorú, mint a más államokban hozott, otthon maradásra vonatkozó intézkedések. Az olyan szabadidős tevékenységek, mint a séta, a kerékpározás, a golf és a strandolás mentesültek, míg az alapvető fontosságú üzleteket tágan határozták meg.

"A gazdaságunk tovább működött" - mondta DeSantis. "Sokkal másabb volt, mint amit néhány olyan államban láthattunk, ahol zárlat van."

A kormányzó mindazonáltal most már megbánta, hogy egyáltalán kiadta a rendeletet, és meg van győződve arról, hogy​​ azok az államok, amelyek folytatták a lezárásokat, egy romboló hibát örökítenek meg.

Miután Floridában lejárt az első lezárás 30 napja, DeSantis megkezdte a fokozatos újranyitást. Minden egyes szakaszban heves bírálatokkal szembesült az intézményes média​​ és saját választópolgárai részéről, akik elkötelezettek a lockdown narratívája mellett.

A kormányzó tavaly szeptember 25-én nyitotta meg teljesen Floridát. Amikor a téli hullám részeként az esetek száma emelkedni kezdett, nem vezetett be újból​​ korlátozásokat. A lockdown hívei baljóslatú előrejelzéseket tettek. DeSantis megállta a helyét.

 

Epoch Times Photo

Florida Gov. Ron DeSantis felemeli a hüvelykujját, miközben elhagyja a sajtótájékoztatót, ahol a tengeri hajózási ágazatról beszélt a Miami kikötőben 2021. április 08-án a floridai Miamiban. (Joe Raedle/Getty Images)​​ 

A kormányzó kitartása nem puszta hitbuzgalom volt. Alig két héttel azután, hogy Florida szeptember végén újra teljes egészében megnyitotta kapuit, a Stanford, a Harvard és az Oxford tudósai nyilvánosságra hozták a Great Barrington nyilatkozatot, amely elutasította a zárlatot mint pusztító és hiábavaló enyhítő intézkedést. A nyilatkozat, amelyet azóta 13 985 orvos- és közegészségügyi tudós írt alá, felszólítja a hatósági tisztviselőket, hogy fogadják el a koncentrált védelmi megközelítést - pontosan azt a stratégiát, amelyet DeSantis alkalmazott.

A floridai világjárványra vonatkozó szörnyű előrejelzések ellenére DeSantis beigazolódott. 2021. április 1-jén Florida az összes állam közül a 27. helyen állt a CCP-vírus, közismert nevén a koronavírus okozta egy főre jutó halálesetek számát tekintve.

A rangsor jelentőségét növeli, hogy a Napfényes Állam lakossága a hatodik legidősebb az Egyesült Államokban az átlagéletkor alapján. Kalifornia - az alacsonyabb egy főre jutó halálozási arány miatt gyakran Floridához hasonlított elzárkózó állam - a hatodik legfiatalabb. A CCP-vírus okozta halálozás kockázata az 55 év felettieknél a legmagasabb, országosan a halálesetek 93 százalékát ez a csoport teszi ki.

Míg Florida a CCP-vírus okozta halálesetek számát tekintve vagy jobban, vagy viszonylag ugyanúgy teljesít, mint a szigorúan zárt államok, az állam gazdasága virágzik Kalifornia és New York megbénult gazdaságához képest. Bár kevésbé számszerűsíthető, az öngyilkosságok, a mentális problémák, az elhalasztott orvosi kezelések és az opioidok okozta halálesetek számának növekedése miatt az emberi szenvedés tagadhatatlanul óriási.

"Ez egy hatalmas, hatalmas hiba volt a politika szempontjából" - mondta DeSantis.

"Mindössze annyit kellett tennem, hogy követtem az adatokat, és csak hajlandó voltam a narratíva fogai közé menni, és harcolni a médiával" - tette hozzá. "Amikor az emberek összevertek, azt mondtam, hogy inkább engem verjenek össze, minthogy valaki elveszítse az állását. Inkább verjenek meg, minthogy a gyerekeket kizárják az iskolából. Teljesen hajlandó vagyok elviselni, ha bármi történik, mert helyesen cselekszünk."

'Ne hagyjuk, hogy átgázoljanak rajtunk'

Az Epoch Times egy napot töltött DeSantisszal, aki​​ április 1-jén átszelte az államot, délkeletre utazott a Tallahassee-i államigazgatási székháztól egy titusville-i sajtótájékoztatóra, majd északra, a Jacksonville külvárosában lévő Clay megyei vásárra.

Az élet minden területéről származó floridaiakkal való​​ több tucatnyi találkozás során egy tendencia érvényesült. Az emberek megköszönték DeSantis munkáját és politikáját. Az üzlettulajdonosok dicsérték, hogy nem zárta be őket.

Chris Allen, a Java Jitters tulajdonosa a járvány idején nyitotta meg kávézóját az​​ Orange Park Mallban.

"Nem tudtuk volna ezt megtenni, ha nincs Ron DeSantis" - mondta Allen a The Epoch Timesnak, miután személyesen köszönetet mondott a kormányzónak a Clay megyei vásáron tartott találkozó során.

 

 

Epoch Times Photo

Ron DeSantis kormányzó egyik munkatársa​​ egy "DeSantis 2024, Make America Florida" kalapot tart a Clay megyei vásáron 2021. április 1-jén. A munkatárs elmondta, hogy a kalapot a vásár egyik résztvevője adta át a kormányzónak. (Ivan Pentchoukov/Epoch Times)​​ 

Az interjú idején a floridai munkanélküliségi ráta 4,7 százalék volt, szemben az országos 6,2 százalékkal. Az olyan zárlatos államok, mint New York, New Jersey, Pennsylvania és Kalifornia az ország legmagasabb arányai​​ közé tartoztak - 8,9 százalék, 7,8 százalék, 7,3 százalék, illetve 8,5 százalék.

"Nekem nehezemre esik kifizetni egy étkezést Floridában, csak azért, mert sok ilyen éttermet megmentettem a feledéstől" - mondta DeSantis. Órákkal az állítás után a vásár egyik currys sültkrumpli standja elutasította, hogy a kormányzónak számlát számítson fel.

DeSantis szerint néhányan elérzékenyülnek, amikor találkoznak vele. A Clay megyei vásáron a kormányzóval folytatott interakciók közül több is hasonlított erre a leírásra. Egy láthatóan meghatódott idős veterán felszólította a kormányzót, hogy "ne hagyja, hogy átgázoljanak rajtunk".

"Ha nem álltunk volna ki, ezeknek az embereknek talán nem lett volna munkájuk, a vállalkozások tönkrementek volna, a gyerekek nem járnának iskolába, mindezek a dolgok megtörténtek volna" - mondta DeSantis. "Ez tényleg, tényleg nagyon személyes módon érinti az embereket. És nem hiszem, hogy a COVID előtt bármi, amit a politikában láttam, ilyen szinten képes lenne erre. És nagyon sajnálatos, hogy voltak olyan kormányzók, akiknek hatalmuk volt, [akik] az ellenkezőjét tették. Ennek tényleg nem a kormányzótól kellene függenie."

Az állam újranyitása nem volt olyan egyszerű, mint a saját otthonmaradási intézkedéseinek feloldása. Amikor DeSantis tavaly szeptember végén kiadta a végleges újranyitási rendeletet, aláírt egy kísérő rendeletet, amely megtiltotta a floridai helyi önkormányzatoknak, hogy korlátozzák az embereket a munkavállalásban vagy a vállalkozás működtetésében. A rendeletnek messzemenő következményei voltak az egész államban, különösen a sűrűn lakott, liberális beállítottságú településeken, ahol a helyi hatóságok saját szigorú intézkedéseiket vezették be.

DeSantis eleinte a helyi szabályozásokkal kapcsolatban elnéző magatartást tanúsított, mivel úgy gondolta, hogy a választók végül a helyi hatóságokat fogják felelősségre vonni. Végül nyilvánvalóvá vált, hogy egyes helyeken továbbra is zárva maradnak a helyiségek, annak ellenére, hogy az adatok azt mutatják, hogy ez nem lenne pozitív hatással a vírus terjedésére.

"Nem akarták kinyitni ezt a dolgot, hacsak én nem feszegetem" - mondta DeSantis.

"Megvoltak az adatok. Beszéltünk az ország legjobb tudósaival" - mondta DeSantis, utalva Martin Kulldorffra a Harvardról, Jayanta Bhattacharyára a Stanfordról és Sunetra Guptára Oxfordból. "Minden floridai állampolgárnak joga van a munkához. Minden vállalkozásnak joga van a működéshez".

Azokon a területeken, amelyeknek emiatt újra kellett nyitniuk, a gazdaságok most fellendülőben vannak, új szállodák és éttermek nyílnak, mondta DeSantis.

DeSantis a Harvardon szerzett jogi diplomát, és az alkotmány értelmezésekor a textualizmus híve. Úgy véli, hogy az, hogy a helyi hatóságoknak megtiltotta, hogy korlátozásokat vezessenek be az emberekkel és a vállalkozásokkal szemben, pontosan az ő hatáskörébe tartozott.

"Nem lehet 67 különböző minimálbér, vagy 67 különböző szabályozás a szállodákra. Egy állam gazdasága vagyunk, és szükségünk van bizonyos szabályokra" - mondta DeSantis.

 

 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)Epoch Times Photo

Gov. Ron​​ DeSantis beszédet mond egy sajtótájékoztatón Titusville, Florida, április 1, 2021. (Screenshot keresztül Epoch Times)​​ 

Soha nem fogják beismerni, hogy tévedtek.

Tallahassee-i irodájában az íróasztal mögött állva DeSantis egy mappát lapozgatott a dicséretekkel, amelyeket az ország és a világ minden tájáról kapott. A viszonylag kis helyiség falain Abraham Lincoln, az alkotmány és a Bill of Rights portréja, valamint az egyenruha lógott, amelyet a kormányzó a Yale baseballcsapatának kapitányaként viselt.

Amikor megkérdezték, miért éppen Lincolnra esett a választása, DeSantis azt mondta, hogy az elnök a legjobb példa egy olyan vezetőre, akinek válság idején nehéz döntéseket kellett hoznia. Arra a kérdésre, hogy egyes vezetők ma miért folytatják a zárlatokat még akkor is, amikor rengeteg bizonyíték van arra, hogy azok hatástalanok, a kormányzó úgy vélte, hogy az érintettek túlságosan elkötelezték magukat a narratíva mellett, és lehetetlenné tették az irányváltást.

"Van egy olyan helyzet, amikor ha ezen a területen dolgozol, a világjárvány, az olyasvalami, amire felkészülsz és készen állsz. És ezek közül az emberek közül sokan elszúrták" - mondta.

"Amikor a kényszerhelyzet elérkezett, olyan politikákat támogattak, amelyek nem a vírus ellen hatottak, hanem nagyon-nagyon romboló hatásúak voltak. Sajnos soha nem fogják beismerni, hogy tévedtek valamiben".

A kormányzó szerint nem csak a választott vezetők a​​ hibásak. A média és a nagy technológiai cégek nagy szerepet játszottak a vírussal kapcsolatos félelmek fenntartásában, miközben szelektíven cenzúrázták a vírusvédelmi vita egyik oldalát. DeSantis szerint a média és a technológiai óriások jól jártak a lezárással, mivel az emberek otthon maradtak és fogyasztották a termékeiket.

"Az egész csak arra szolgált, hogy a lehető legtöbb kattintást generálják. És így mindig azt próbálták megtenni, ami a legnagyobb félelmet keltette" - mondta DeSantis.

Két héttel az interjú után egy, a Project Veritas által rögzített titkos videófelvételen a CNN egyik technikai igazgatója arról beszélt, hogy a csatorna a világjárványról szóló tudósításoknak köszönhetően milyen lendületet kapott.

"Ez a félelem. A félelem hajtja a​​ számokat" - mondta Charlie Chester, a CNN műszaki igazgatója. "A félelem az a dolog, ami miatt a műsorra kapcsolnak."

A félelemkeltés bevált, mondta DeSantis, rámutatva a CDC statisztikáira, amelyek szerint 2020 júniusában 10 amerikai felnőttből 4 elhalasztotta​​ vagy elkerülte a sürgős vagy rutinszerű orvosi kezelést. Az ügynökség jelentése szerint ez a minta hozzájárulhatott az ebben az időszakban jelentett többlethalálozáshoz, ami a kezeletlenül maradt, megelőzhető betegségek és sérülések miatt következett​​ be.

A sürgősségi osztályok orvosai arról számoltak be, hogy kevesebb ember érkezett szívvel kapcsolatos mellkasi fájdalmakkal, míg többen érkeztek késői stádiumú vakbélgyulladással, amit általában sokkal korábban észrevesznek. A világjárvány a rákszűrések​​ és -felismerések számának erőteljes csökkenéséhez is vezetett.

 

"Ha az emberek túlságosan félnek elmenni a sürgősségi osztályra, amikor szó szerint szívrohamot kapnak, az nem a semmitől függetlenül történt" - mondta DeSantis. "A vállalati média is szerepet játszott ebben, mivel valósággal őrjöngésbe kergette az embereket."

A kormányzó szerint nem a nyereségvágy volt az egyetlen tényező, amely a média ferde tudósításait befolyásolhatta. A járvány egy választási évben érte az Egyesült Államokat, ami lehetőséget adott arra, hogy Donald Trump elnököt hibáztassák.

"Úgy tekintettek rá, mint egy lehetőségre, hogy kárt okozzanak Trumpnak. Nyilvánvalóan mindennél jobban gyűlölték Trumpot" - mondta DeSantis.

Epoch Times PhotoFlorida Gov.​​ Ron DeSantis a floridai Tallahassee-ben 2021.​​ április 1-jén. (Screenshot keresztül Epoch Times)​​ 

Cenzorok Tanácsa"

Az április 1-jei interjúban DeSantis bírálta a nagy techcégeket, amiért cenzúrázzák a zárlatok kritikusait. Alig egy héttel az interjú után a kormányzó maga is a cenzúra áldozatává vált. A YouTube figyelmeztetés nélkül törölte a DeSantis és a Harvard, Oxford és Stanford neves tudósai közötti kerekasztal-beszélgetés videóit, akik úgy értékelték, hogy a zárlatok hatástalanok.

Az Amerikai Gazdaságkutató Intézet (AIER) jelezte elsőként a videó eltűnését. Az eredeti klip most már egy másik platformon található, és a teljes átirattal együtt az AIER weboldalán jelenik meg.

"A Google és a YouTube a világjárvány során nem az igazság és a tudományos kutatás letéteményesei voltak, hanem​​ ehelyett egy narratíva végrehajtói, egy nagy technológiai cenzori tanács az uralkodó elit​​ szolgálatában" - mondta DeSantis a YouTube cenzúrájára reagálva egy április 12-i videokonferencián, amelyen a betiltott videó három tudósa vett részt.

"Amikor​​ levették a videót... valójában azt folytatták, amit az elmúlt évben tettek: elfojtják a vitát, rövidre zárják a tudományos kutatást, gondoskodnak arról, hogy a narratívát ne kérdőjelezzék meg. És azt hiszem, már láthattuk, hogy ennek katasztrofális következményei vannak a társadalmunkra nézve."

A videó eltávolítása arra utal, hogy a Big Tech továbbra is gyakorolni kívánja azt a félelmetes hatalmat, amelyet az előző kormányzat utolsó napjaiban Trump ellen irányított. A Twitter és a Facebook kitiltotta az elnököt, elvágva a közvetlen kommunikációs vonalat a főparancsnok és amerikaiak tízmilliói között.

DeSantis úgy véli, hogy a monopóliumok mostani hatalma sokkal kiterjedtebb, mint aminek az Egyesült Államok a századfordulón tanúja volt.

"Amit a nagy technológiai cégekkel és a cenzúrával láttunk, az nagyobb hatalmat gyakorolnak, mint amekkorát a 20. század eleji monopóliumok valaha is gyakorolhattak" - mondta a kormányzó. "Az a fajta hatalom, amelyet most gyakorolnak, bizonyos tekintetben még mélyebb, mint az a​​ fajta hatalom, amelyet a kormányok jellemzően gyakorolnak."

Nincs vége a láthatáron

DeSantis úgy véli, hogy a lezárt államok talán soha nem nyílnak meg újra teljesen, mert az ottani vezetők olyan sokat fektettek a narratívába, miközben a választók félelmet keltettek.

Miközben a korlátozások országszerte enyhülnek, a USA Today által vezetett nyomkövető szerint csak hat állam, köztük Florida nyitotta meg újra teljesen a kapuit. Nyolc államban soha nem adtak ki tartózkodási tilalmat.

"Azt hiszem, ha a cél az,​​ hogy ne legyenek esetek, akkor lehet, hogy soha nem lesz vége, mert soha nem lesz nulla COVID" - mondta DeSantis, hozzátéve, hogy pragmatikusabb cél lenne a légúti vírusjárványra utaló kórházi ellátási arányra törekedni.

"De nem tudom, hogy hajlandóak-e elfogadni ezt a valóságot. Szerintem arra fognak törekedni, hogy egyáltalán ne legyenek megbetegedések, ami alapvetően azt jelentené, hogy soha nem lesz teljes vége ezeknek a politikáknak, ami ijesztő."

 

Ez a cikk az első olyan sorozat, amely Ron DeSantis kormányfővel és kabinetjének magas rangú tagjaival 2021 áprilisának elején készített interjúkon alapul.

Follow Ivan on Twitter:​​ @ivanpentchoukov

Follow Ivan on Parler:​​ @IvanPentchoukov

Follow Jan on Twitter:​​ @JanJekielek

 

DeSantis szerint a lockdown “hatalmas hiba” volt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük