„Egészségügyi diktatúra”: A Covid-19 oltást elutasító francia állampolgárokat a „zöld útlevél” terv alapján kitilthatják a tömegközlekedésből

Azokat a francia állampolgárokat, akik elutasítják a koronavírus elleni vakcina beadását, többek között eltiltanák a tömegközlekedéstől  a vitatott „zöld útlevél” terv alapján, amelyet egy törvénytervezet tartalmaz, amelyet hamarosan  parlament elé tárnak.

A hét elején Jean Castex miniszterelnök kabinetjének támogatását elnyerve egy törvényjavaslat  rendelkezne arról, hogy tagadják meg a „közlekedéshez és bizonyos helyekhez ,  bizonyos tevékenységekhez való hozzáférést” azok számára, akik nem tudják bizonyítani, hogy „megelőző kezelésben részesültek” a Covid-19 miatt. , beleértve egy vakcinát, vagy negatív vírusszűrési eredményt.

A törvénytervezetet az ellenzék tagjai keményen elítélték, a jobboldali Nemzeti Rally párt (RN) szóvivője, Sebastien Chenu azzal vádolta a kormányt, hogy „egészségügyi diktatúrát” tervez Az RN vezetője, Marine Le Pen eközben a javasolt intézkedést „lényegében totalitáriusnak” mondta.

“Ez a törvénytervezet  nem arra törekszik, hogy kötelezővé tegye az oltásokat, hanem megakadályozza, hogy bárki, aki nem felel meg ennek, társadalmi életet éljen.”

A jobbközép republikánusok pártja (LR) szintén elítélte a törvényjavaslatot, Guillaume Peltier helyettes vezető szerint „elképzelhetetlen”, hogy a tisztviselők „minden támogatást megkapjanak szabadságaink parlamenti ellenőrzés nélküli felfüggesztéséhez”.

Emmanuel Macron elnök La Republique En Marche pártjának tagja, Amelie de Montchalin válaszul a kritikákra  hangsúlyozta, hogy a gyors törvényjavaslat „egyáltalán nem arra szolgál, hogy kivételes hatalmakat teremtsen a kormány számára”, vagy hogy autoriter „egészségügyi államot hozzon létre 

A törvénytervezet szavazás előtt áll, mivel a kormány arra készül, hogy vasárnap  elindítsa a tömeges oltási törekvését . Míg az Európai Unió a héten jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech által kidolgozott immunizálást, a közvélemény-kutatások szerint a francia állampolgárok továbbra is mélyen szkeptikusak az új oltásokkal szemben. Több friss felmérés azt mutatta, hogy a válaszadók több mint 50 százalékának  nem állt szándékában beadatni az oltást, ami akadályokat jelenthet a kormány azon célkitűzésében, hogy júniusig 15 millió embert oltsanak be.

Az új törvényjavaslatban szereplő intézkedések tükrözik a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi brazil döntését, amely megalapozta az oltást elutasítók hasonló korlátozásait. Hangsúlyozva, hogy alkotmányellenes lenne az állampolgároktól ennek megkövetelése, a bíróság ennek ellenére megállapította, hogy az oltatlanokkal szemben „szankciókat” lehet alkalmazni, ideértve bizonyos nyilvános helyekről való kitiltást is. Jair Bolsonaro brazil elnök, aki hangosan ellenezte a döntést, azt javasolta, hogy a polgárok „házi őrizetbe kerüljenek ”.

Izrael azt is jelezte , hogy bevezeti a „zöld útlevél” rendszert, amelynek értelmében az állampolgárok a végső vakcinadózis utáni kártyát kapnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy „olyan helyekre léphessenek be, amelyek továbbra is  mások számára  korlátozva lesznek”. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük