Ember kísérletek -vakcina gyártás Izrael és a Pfizer együttműködése

Együttműködési megállapodás az izraeli állam és a Pfizer cég között. Az izraeli egészségügyi minisztérium kiadott erről egy információ cserére vonatkozó dokumentumot, melyet 2021. január 6-án írt alá a két fél.

A megállapodás egyik fele az izraeli Egészségügyi minisztérium

Валентина Нелина
Валентина Нелина

A másik fél a Pfizer és a BioNTech, egy cég, amely Németországban került bejegyzésre és együttműködnek oltóanyagfejlesztésben a COVID-19 világjárvány témájában.

Az együttműködés témája a járványügyi adatok analizálása  a vakcina program keretében. Tehát a minisztérium egy külföldi magáncéggel szerződik, hogy vakcinázási program lebonyolításához és ennek keretében információt szolgáltat a külföldi magáncégnek. Ennek keretében már folyik Izraelben a kampány a betegpénztáraknál, a munkahelyeken, a hadseregben, mindenhol az országban. Akár különböző szankciókkal fenyegetik az embereket a szerződés teljesítése érdekében.

A megállapodásban a termék az összes vakcina, amelyet gyártottak, szállítottak a SARS-COV-2 vírus vagy bármely mutációja témájában. A megállapodás nem arról szól, hogy most a Covid-19 betegség miatt működnek együtt, hanem ez bármilyen egyéb betegség vonatkozásában is érvényben marad, amely a vírus mutációval kapcsolatban lehet. Ha a Pfizer ennek alapján egy újabb vakcinát fejleszt ki, akkor máris ki lehet próbálni óriási mennyiségű emberen a megállapodás keretében. Az emberek alatt Izrael állampolgárait kell érteni. A minisztérium gyakorlatilag arra kötelezte el magát, hogy terjeszti a terméket, az oltóanyagot, kísérleteket folytat saját állampolgárain egy külföldi magáncéggel kötött megállapodás keretében.

Mit jelent az a fogalom, hogy embereken végzett kísérlet? A vakcinagyártás 8 részből áll.

Meg kell születnie a gondolatnak, ki kell dolgozni tudósoknak, hogy mit gyártsanak. Utána sejttenyészeteken, majd laboratóriumi állatokon ellenőrzik az anyag létjogosultságát. Először olyan állatokat kell használni, amelyek kicsik, rövid az életciklusuk. Így viszonylag rövid idő alatt felmérhető, hogy milyen hatással lehet az anyag több nemzedék távlatában. Ezzel fel lehet mérni, hogy a szaporodási ciklus bármilyen szinten károsodik-e. Ezt több kisállat nemzedéken keresztül követik. Majd jöhetnek a nagyobb állatok ugyanilyen formában. Ha mindez már befejeződött sikeresen, csak akkor jöhetnek az emberi kísérletek. Ellenőrizni kell a vakcina hatékonyságát és ártalmatlanságát. Mit jelent a hatékonyság? Az oltás eredményeként a szervezetben ellenanyag képződik és marad. Már az 1970-es, 80-as években folytak kísérletek  új fajta mRNS oltóanyagelőállítására. Kiderült, hogy óriási mértékben termel az állatok szervezete az oltóanyag hatására ellenanyagot. De a szervezetbe nem viszik be az oltóanyaggal a patogént,  csak  az információ kerül be arról, hogy hogy készüljön a patogén fehérje. Az információ keretében megmondják a szervezetnek, hogy mit kell csinálnia. Amíg a fehérje keletkezik, addig termelődik az ellenanyag. Így védve van a szervezet a betegségtől.  Ez az elmélet. Azonban probléma merült fel. Az egy dolog, hogy a szervezet termeli az ellenanyagot. De mi van akkor, ha a szervezet találkozik a vadvírussal? Az állatkísérletek azt bizonyították, hogy azon állatok, amelyek rendelkeztek antitestekkel és a vadvírussal találkoztak, megbetegedtek és nagy százalékban elpusztultak. Súlyos betegség jelentkezett. Még a 80-as években félbe is szakadtak ezek a kísérletek. Utána inkább arra szerettek volna választ kapni a kutatók, hogy vadvírus esetén ilyen esetben miért less súlyosabb a betegség.

Nagyon komoly kérdés az, hogy most a XXI. század elején hogyan bukkan fel hirtelen egy ilyen készítmény, amellyel kapcsolatban súlyos problémák merültek fel korábban. Hogyan lehetséges, hogy rögtön tömeggyártás is kezdődik az mRNS technológiával készített vakcinák esetében.

Az izraeli fél és a Pfizer már korábban megállapodtak a vakcina gyártásáról és szállításáról.

Az emberkísérletek 3 szakaszt foglalnak magukban. Az egész folyamat nem lehet kevesebb általában 9 – 10 évnél. Utána kezdődik a tömeggyártás. Hogyan lehetséges, hogy a vírus megjelenése után ilyen rövid idővel már óriási mennyiségben az oltóanyag is rendelkezésre áll? Millió számra? Ha veszélytelen módon akarunk előállítani oltóanyagot, ez lehetetlenség.

Az embereken folytatott kísérletek 3 szakaszból állnak. 1. Szakasz egészséges embereken. 5 éven keresztül figyelik a hatást rajtuk. Hatékony az oltás és veszélytelen? Erre keresik a választ. Ha minden rendben, jöhet a 2. Szakasz. Itt már lehetnek betegek is a kísérletben. 2 éven keresztül figyelik tovább az eseményeket. 3. Szakasz csak ezután jön. Mindenkinek beleegyezését kell adnia a kísérlethez.

Mi történt valójában a jelen esetben? Állatokon semmilyen formában nem volt kísérlet az előírások szerint minimum 2 éven át. Az emberkísérletek 2 hónapon keresztül folytak. Az adagokkal kapcsolatos kérdés megválaszolatlan maradt. Erre a mai napig nincsen pontos válasz.

Visszatérve az izraeli-Pfizer megállapodásra, a gyártási és szállítási információ bizalmas.

A projektnek a célja – járványügyi adatok mérése és analizálása annak érdekében, hogy megállapítható legyen, kialakul-e nyájimmunitás és milyen átoltottság esetében. Az izraeli lakosság a kísérlet résztvevője. A biztonsággal és hatékonysággal kapcsolatban az információ ismeretlen. Ez is a megállapodás tárgya, hogy választ lehessen adni ebben a témában is.

A megállapodás tartalmazza, hogy katasztrófa esetén, mint pl. az oltottak komoly biztonsági veszélye az oltás után, eredményezheti a termék, vakcina, visszahívását és a project idő előtti befejezését. Azonban ez azt jelenti, hogy az oltottnak súlyosan károsodnia kell és el kell érnie, hogy a termék visszavonásra kerüljön bírósági tárgyalás során

Ha ez nem történik meg, akkor folyik tovább a kísérlet, jöhetnek további károsodások. Nagy mennyiségű információra van szükség, látni kell, hogyan reagálnak az emberek.

A video újságcikkeket mutat be áldozatokról, károsodottakról héberül. Vannak halálos áldozatok, vannak károsodottak, anafilaktikus sokktól, bénulástól. Hosszú a lista. Viszont a minisztérium ahelyett, hogy visszaküldeni a vakcinát a gyártónak és azt mondaná, hogy talán először az egereken kísérletezzenek, laboratóriumban folytassák a dolgot, nem. Az embereken folyik tovább a kísérlet. Nem elég az, hogy önkéntes alapon folyjon az oltás. Nem. Az embereket alapjogaiktól is meg akarják fosztani, ha önként nem vesznek részt benne.

A kísérletekkel kapcsolatos adatok a project befejezése után minimum 15 éven át titkosítva lesznek.

Károsodás esetén fizetendő kárpótlás kérdése teljességgel ismeretlen. A károsodottak esélye erre a nullával egyenlő szinte. A felek különböző garanciákat adnak egymásnak. Vagyis a Pfizer és az izraeli minisztérium. Itt a kísérletben résztvevőkről szó sincs. Információkat adnak át egymásnak, erre garanciát vállalnak. Arra sem vállal senki garanciát, hogy ez az információ a lakossághoz, oltottakhoz valaha is eljut. Vitás kérdések esetében egy New Yorkban található bíróság a döntéshozó. Konfliktuskezeléssel kapcsolatban sem ismert az információ. A felek egymás között kötöttek szerződést, senkitől nem függenek. Az ország lakosságának ehhez a megállapodáshoz gyakorlatilag semmi köze. A szerződés értelmében harmadik fél irányában semmilyen formában nem kell a szerződésnek kedvezőnek lenni. Ez azt is jelenti, hogy a kísérletben résztvevőknek nem kell semmilyen formában jobb életminőséget vagy bármi egyebet biztosítani. Ez nem a szerződés célja.

Az aláíró felek közül a Pfizer aláírójának neve titkosítva van a megállapodáson, nem látszik.

Kérdések merülnek fel. Hogyan köthet az Egészségügyi Minisztérium ilyen megállapodást egy magáncéggel? Hogyan bocsáthatja egy magáncég rendelkezésére országa összes állampolgárát?

Egyértelműen pénzről van szó. Az állampolgárok egészségügyi járulékot fizetnek az államnak. Cserébe ezért részt kell venniük egy ilyen kísérletben?

2020 novemberében a Pfizer egy több mint 100 oldalas dokumentumot állított össze arról, hogy az emberi kísérletek hogyan folynak. A hírekben az terjedt el, hogy a most folyó kísérletek az emberkísérletek 3. Fázisát jelentik. DE ebben a 100 oldalas dokumentumban az szerepel, hogy az ELSŐ fázis 24 hónapon át tart! Ennek értelmében most az emberi kísérletek első fázisában vagyunk. Ez folyik éppen! Ezt a készítményt egyáltalán nem ellenőrizték idáig.

Olvashatunk arról, hogy ki nem vehet részt a kísérletekben. Olyan emberek, akiknek komoly allergiás betegsége van, Hepatítis B, C vagy HIV betegek. Tüdőbetegek, cukorbetegek, asztmások, krónikus májbetegek, túlsúlyosok és még sokan mások. Nem vehetnek részt az emberkísérletek első fázisában. Ha beteg emberek elmennek az orvosukhoz érdeklődve, hogy megkaphatják-e az oltást, a válasz természetesen IGEN lesz. Nem látták az orvosok ezt a dokumentumot? Vagy itt inkább már arról van szó, hogy beteg embereken is kísérletezünk, hogy megtudjuk, mi less a hatás.

Nagy valószínűséggel negatívan befolyásolja a termékenységet is a vakcina.

A katonákat komolyan fenyegetik, amennyiben nem vállalják az oltást. Ez nem törvényes út. A hatóságok bejelentették, hogy nem kötelező a vakcina a katonaságnál sem. Ugyanakkor a katonák rémülten telefonálnak, hogy bírósággal fenyegetik őket, ha nem olttatják magukat. Jogi végzettség nélkül is világos, hogy itt valami teljesen elképzelhetetlen dolgok történnek. Az állampolgárok szerződést kötöttek az állammal. Fizetnek adót, nem rabolnak bankot, nem lövöldöznek az utcán. Az állam viszont nyugalmat biztosít a polgárainak. Egészségügyi ellátást, oktatást stb. Az emberek nem kötöttek szerződést arra az állammal, hogy kényszerítsék őket ilyen kísérletekben való részvételre. Az emberi alapjogok teljes megsértése folyik, a betegjogoké stb. Az állam egy magáncéggel kötött szerződést arról, hogy az állampolgárai saját testük felett nem rendelkezhetnek. Alapvető alkotmányos jogok sérülnek.

Egy olyan szerződés, amely aláírása, célja, tartalma törvényellenes vagy a közrendet sérti, érvénytelen. Az emberek nem kötelesek ebben részt venni. Az izraeli törvények szerint minden anyagot méregként kell kezelni, amíg be nem bizonyítják róla az ellenkezőjét. A bizonyításnak folyamata van, engedélyt kell kiállítani, ezt követni kell. Időtartama is van ennek a folyamatnak, amely több hónapot ölel fel.

2020 decemberében a hatóságokat felszólították, hogy állítsák le addig a kísérleteket, amíg a megfelelő engedélyek nincsenek meg. Az igénylőket a hatóság megnyugtatta, hogy minden a legnagyobb rendben van, nyugodjanak meg, minden engedély megvan. A válaszlevélben hivatkozott paragrafusból kiderül, hogy az Egészségügyi Minisztérium saját magának adta meg az engedélyt arra, hogy a szert lehet használni. Erre vészhelyzet esetében lehetőség van. Pl. lehet így megpróbálni segíteni gyógyíthatatlan betegeken. De itt nem erről van szó. Itt a betegségből az emberek nagy része meggyógyul. Igen, nagyon megijesztik az embereket, hogy nem gyógyulnak meg. De ez más kérdés. Az engedélyt a hatóság fertőző betegség gyógyítására adta meg. Nem megelőzésére, gyógyításra! Ez is arról tanúskodik, hogy kísérletezés folyik.

Az izraeli kormány ebben a szerződésben vállalta, hogy állampolgárain kísérletezik, hogy beoltja őket. Ezért nő most egyre inkább a nyomás, hogy az emberek olttassák magukat. Az embereket Izraelben részletes információval kell ellátni egy egészségügyi beavatkozás előtt és ahhoz hozzá is kell járulniuk.  Ha ebbe bárki beleegyezik, kártérítésre joga nincsen. Ha nem olttatsz, munkaadó mondja, hogy elbocsát, katonaság lefokoz. Az egészségügyi törvény alapján információt a betegekről, emberekről nem lehet átadni. Oltással kapcsolatos információt sem. Ha a munkaadó kérdezi a dolgozótól, beoltatja-e magát, a dolgozó nyugodtan mondhatja, hogy nem áll módjában erről információt adni. A munkaadó elbocsátással is fenyegethet. De a bíróságok nem ítélkezhetnek elítélően a munkaadó irányában. Kárpótlásra is jogosult lehet a károsult, ha kár éri oltásmegtagadás miatt. Meg kell érteni, hogy az egészségéért mindenki saját maga felel. Ha valaki be akar oltani, érdeklődni kell az oltóanyag összetételéről, a káros mellékhatásokról és arról, hogy károsodás esetén ki és milyen mértékben kárpótol.

Fordította: Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük