Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcina használatát Szlovéniában

Zágráb, november 30. (Reuters) – Szlovénia kedden közölte, hogy valószínűleg betiltja a Johnson & Johnson (JNJ.N) Janssen COVID-19 oltóanyagát, kivéve, ha az emberek kérik, miután megállapította, hogy egy fiatal nő halála összefüggésbe hozható az oltással.

Szlovénia ideiglenesen felfüggesztette a Janssen vakcinát, amely egyike a több általuk használt vakcinának, miután egy neurológus szerint a nő halálát követően vérrögök és agyvérzés alakult ki nála.

“A haláleset kivizsgálására létrehozott bizottság egyhangúlag arra a következtetésre jutott, hogy a tragikus kimenetel a vakcinával függött össze” – idézte Zoran Simonovic bizottsági tagot kedden az STA országos hírügynökség.

Simonovic szerint a nőnél trombózis alakult ki, miután megkapta az oltóanyagot.

“Nincs nagyobb prioritás, mint az általunk szolgált emberek biztonsága és jóléte, és gondosan megvizsgáljuk a gyógyszereinket vagy vakcináinkat kapó személyeknél bekövetkezett nemkívánatos eseményekről szóló jelentéseket” – közölte a Johnson & Johnson a Reuters megkeresésére adott válaszában.

“A COVID-19 vakcinánkat kapó egyénről szóló minden jelentést és a jelentés értékelését megosztjuk az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal és más megfelelő egészségügyi hatóságokkal” – tették hozzá.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter újságíróknak elmondta, hogy javasolni fogja az oltóanyag betiltását. Poklukar megerősítette, hogy a jövőben csak „kifejezett kérésre” adják be az oltóanyagot.

 

Forrás:

Szlovéniában mindeközben lassul a járvány terjedése, keddre virradólag 2482 megbetegedést és 16 covid-halálesetet regisztráltak a kétmilliós országban. A teljes lakosság átoltottsága jelenleg 55% közelében van.