Felhívás munkadóknak!

0

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

Óvja munkavállalói egészségét és jogait! Hozzon​​ ​​ döntést!​​ Járjon el felelősen,​​ hisz jogilag​​ a Ön​​ viseli a​​ felelősséget!

 

1. NINCS MA MAGYARORSZÁGON OLYAN MUNKAKÖR,​​ AHOL​​ HATÓSÁGILAG KÖTELEZŐ LENNE A SARS-CoV-2 ELLENI VÉDŐOLTÁS!

Az egészségügyi törvény teszi lehetővé, hogy az egészségügyért felelős miniszter védőoltásokat tegyen kötelezővé. Jelenleg azonban egyetlen munkakörben sem tették kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nem tart nyilván ilyen munkakört.

 

2. AZ EGÉSZSÉGES MUNKAKÖRNYEZET​​ BIZTOSÍTÁSA​​ NEM​​ INDOKOLJA​​ A MUNKAVÁLLALÓK OLTÁSRA KÉNYSZERÍTÉSÉT!

Jelenleg tisztázatlan, hogy az oltások mennyiben adnak védettséget, illetve a védettség milyen időtartamra szól. Bármilyen egészségügyi védőintézkedés csak részletes kockázatelemzést követően hozható meg. ​​ A munkavállalók és ügyfelek biztonságát elsősorban műszaki megoldásokkal, védőberendezésekkel és egyéni védőfelszereléssel kell​​ biztosítani. ​​​​ Ezek körét a munkavédelmi törvény és egy égészségvédelmi miniszteri rendelet megfelelően tartalmazza.

 

3. A MUNKAVÁLLALÓ NEM UTASÍTHATÓ OLTÁSRA VAGY EGÉSZSÉGÜGYI TESZTELÉSRE SZÓBAN!

A munkavállaló személyiségi jogai csak akkor korlátozhatók, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges – kockázatelemzéssel igazolt, műszaki megoldásokkal, védőberendezéssel, vagy egyéni védőfelszereléssel nem biztosítható - és a cél​​ elérésével arányos. A személyiségi jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról, továbbá szükségességét és arányosságát alátámasztó körülményekről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatni kell.

 

4. A MUNKAVÁLLALÓ MEGTAGADHATJA A MUNKÁLTATÓ OLTÁSRA KÖTELEZŐ UTASÍTÁSÁT!​​ 

Az oltások számos mellékhatással járnak, melyek múló vagy maradandó egészségkárosodások.​​ Számos egészségügyi állapot, allergia, érzékenység esetében az oltás nem alkalmazható biztonsággal. A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

 

5. A MUNKÁLTATÓT UTASÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN TELJES KÁRFELELŐSSÉG TERHELI!

Az oltások​​ esetleges​​ mellékhatásai kihatnak a munkavállaló rövid vagy hosszútávú munkaképességére, súlyos esetben munkaképtelenséget, vagy halált eredményezhetnek.​​ A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a munkaviszonnyal összefüggésben okozott teljes kárát, elmaradt jövedelmét. A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló hozzátartozójának a károkozással összefüggésben felmerült kárát is.

 

6. A MUNKÁLTATÓ NEM GYŰJTHET ADATOT A MUNKAVÁLLALÓK OLTOTTSÁGÁRÓL INDOKOLATLANUL. AZ OLTÁSSAL NEM RENDELKEZŐ MUNKAVÁLLALÓKAT NEM SZANKCIONÁLHATJA, BÉRÜKET​​ NEM​​ CSÖKKENTHETI!

A természetes személyek egyedi azonosítását célzó genetikai és biometrikus adatok, az egészségügyi adatok kezelése tilos.​​ A munkavállalók jogait érintő kockázatok származhatnak a személyes adatok kezeléséből, különösen, ha az adatkezelésből hátrányos megkülönböztetés származik.​​ A munka díjazásával kapcsolatban – ide értendő minden közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatás - az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani.​​ A​​ jogosulatlan adatkezelés miatt​​ a munkavállaló​​ az adatvédelmi hatósághoz, a​​ hátrányos megkülönböztetés miatt munkaügyi bírósághoz fordulhat.​​ 

 

 

A jogaiban sértett, egészségében megkárosított, bérben megkülönböztetett munkavállaló munkaügyi bírósághoz fordulhat!

Felhívás munkadóknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük