GBP-510 – 3. fázisba lépett a ultrapotenciális, nanorészecskés COVID-19 vakcina előállítása

Az év elején márt beszámoltunk az un. wave-2 típusú vakcinákkal kapcsolatos Dél-korea és a CEPI között létrejött szerződésről, amelyről a cepi 2020 decemberében értesülhettünk.

A vakcinajelölt egy rekombináns fehérje vakcina, amely egy új, kétkomponensű, önszerveződő nanorészecskén alapul, amelyet a Washingtoni Egyetem Protein Tervezési Intézetében (IPD) fejlesztettek ki.

A vakcina két komponensből, A és B komponensből áll. Az A komponens egy rekombináns fehérje, amely a SARS-CoV-2 Spike fehérje egy részéből áll, amely receptorkötő doménként (RBD) ismert. Az RBD a Spike azon része, amely lehetővé teszi a vírus számára, hogy kötődjön az emberi sejtekhez, és megfertőzze azokat.

Az A komponens fehérjéi ezután a B komponens, egy „centrális mag” nanorészecske felületéhez kapcsolódnak. E két komponens kombinációja az RBD antigén optimális expozícióját eredményezi, amelyet aztán az immunrendszer felismer.

2021, november 5.-én hivatalosan is bejelentették az 1. és 2. fázisu kísérletek sikeres lezárását. Az SK Bioscence vezető kutatója szerint biztonságos és immunválaszt váltott ki. 96,6% hatékonyságról számoltak be, bár nem tudom mi ellen. A 3. fázisu kiterjesztett kísérleteket, európai, dél-kelet ázsiai, vietnámi  és a 14 dél-koreai intézményekben szeretnék megcsinálni, nagyjából 4000 kísérleti alany bevonásával.

Ezt követően, pedig vészhelyzeti felhasználásra fogják felterjeszteni a fent felsorolt régiókban. India ezt megellőlegezve, máris több 10 millió adagot lekötött, az új csodaszerből.

Itt már láthatjuk, hogy a Melinda Gates fundation (első számú befektetők) nem igazán szeretné, ha idő előtt vége lenne a járványnak.

Ha holnap vége lenne a vészhelyzeti cirkusznak, nekik ez maga lenne a katasztrófa.

.

Az Univ. of Wash. gyökerekkel rendelkező ultrapotenciális, nanorészecskés COVID-19 vakcina 173 millió dollárt kap humán vizsgálatokra.
/LISA STIFFLER  2021. május 24-én /

 

Az újonnan kifejlesztett COVID-19 vakcinajelöltben használt spike fehérjéket tartalmazó nanorészecske képe. (Ian Haydon / UW Medicine Institute for Protein Design)

Az úgynevezett ultrapotens, második generációs COVID-19 vakcinajelöltet tesztelő projekt 173,4 millió dollárig terjedő támogatást kap a 3. fázisú klinikai vizsgálatok elvégzésére. A vakcinát a UW Medicine Institute for Protein Design és a dél-koreai székhelyű SK bioscience együttműködésében fejlesztették ki.

A GPB510 nevű vakcina a Washingtoni Egyetem intézetében létrehozott nanorészecske-technológiát alkalmazza. A vakcina olyan nanorészecske-állványzatot használ, amelyet a vírus tüskefehérje egy kulcsfontosságú régiójának 60 másolatával láttak el. A kialakítás a koronavírus alakját utánozza. A Cell és a Nature vezető tudományos folyóiratokban közzétett preklinikai kutatások szerint a vakcina erős és tartós immunválaszt váltott ki.

A kutatók olyan vakcina kifejlesztésén dolgoztak, amely alacsony dózisban is biztonságos és hatékony, könnyen előállítható és stabil, nem igényel szuperalacsony hőmérsékleten való tárolást.

A kutatást Neil King, az UW docense vezette Seattle-ben, aki nemrégiben döntős volt a 2021-es GeekWire Awards “Az év innovációja” címért folyó versenyben.

A multinacionális klinikai vizsgálatokat az SK bioscience végzi. A most bejelentett finanszírozás a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, vagyis a CEPI (Koalíció a járványügyi felkészültségi innovációkért) nevű szervezetből származik. A pénz segít a klinikai vizsgálatok finanszírozásában, valamint az SK bioscience oltóanyag-gyártásának növelésében, amelynek célja, hogy évente több százmillió adagot állítson elő. A pénzeszközök az új, aggodalomra okot adó koronavírusváltozatok kutatását is támogatják.

Az SK bioscience korábban támogatást kapott a Bill & Melinda Gates Alapítványtól és a CEPI-től, amely a világjárványok elleni küzdelemhez szükséges vakcinák fejlesztését támogató globális partnerség. A CEPI az Egészségügyi Világszervezettel és a Gavi, az oltóanyag-szövetséggel együtt társvezetője a COVAX-nak, amely nemzetközi erőfeszítés a COVID vakcinák méltányos elosztásán dolgozik világszerte. Ha a GPB510 átmegy az ellenőrzésen, a COVAX rendelkezésére bocsátják terjesztésre.

A biokémikus King társalapítója és elnöke az UW-spinout Icosavax tudományos tanácsadó testületének. A seattle-i startup több betegség elleni vakcinán dolgozik a King által feltalált nanorészecske-technológiával. Az Icosavax egy hasonló COVID vakcinát fejleszt, mondta King e-mailben, és támogatást kapott a Gates Alapítványtól és az Open Philanthropy Projecttől.

A GPB510 kifejlesztésének további vezető kutatói Alexandra Walls, Brooke Fiala és David Veesler UW-kutatók, valamint számos munkatársuk.

A szerkesztő megjegyzése: Ezt a cikket frissítettük, hogy tartalmazza az Icosavax COVID vakcinával kapcsolatos munkájáról szóló információkat, valamint a COVAX három társvezetőjének megemlítését.

A CEPI tudósai a következő öt évben 800000 koronavírus mintát terveznek begyűjteni élő állatokból. A 125 millió dolláros projekt célja, hogy (Emerging Patogen) feltérképezzék az álatokban milyen koronavírus mutációk keletkezhetnek a következő években. (Melinda Gates Fundations támogatásával véletlenül)