Ivermectin meddig kell rá várni?

Csúszik a sokat kritizált, koronavírus elleni szer gyártása Magyarországon

Az eredeti tervekhez képest kis késéssel ugyan, de lassan kézzelfogható közelségbe kerül, hogy hazánkban is megkezdődjön az eredetileg parazitaellenes szerként engedélyezett ivermektin tabletta gyártása. Hónapok óta három hazai kórházban folyik a sokat kritizált hatóanyagot tartalmazó originális Stromectol tablettával folytatott klinikai vizsgálat. A harmadik hullám azonban előre nem látható csúszást eredményezett.
„Spanyolországban vettem a patikában vény nélkül ivermektint, csak úgy, hogy legyen tartalékban, hátha kell valamikor. A patikus szerint minden komolyabb légúti betegség esetén 4 nap alatt helyre rántja az embert. Ezért négy szem van benne. Nagyon csodálkozott, hogy Magyarországon ezt miért nem lehet kapni, éppen a járvány idején, hisz ugyanolyan mindennapi szer, mint például az aszpirin. 2 euró volt az ára” – írta még augusztusban a közösségi médiában egy kint élő magyar.
Az ivermektin egy országot sem hagy hidegen: vagy elkötelezett híve, vagy következetes kritikusa. Egyszóval kettéosztotta a világot. Most pedig úgy tűnik, a kezdeti ellenállás után Magyarországon is elérhetővé válik, bár a tervezetthez képest pár hónap késéssel.
Csehországban már gyártják, 2022-től Magyarországon is elindulhat az ivermektin-tabletta gyártása. Fotó: Facebook

„Az ivermektin hazai kutatását a Debreceni Egyetem égisze alatt folytatjuk, melyet eredeti terveink szerint már ősszel zártunk volna, hogy minél előbb elkezdhessük az ivermektin-alapú Stromectol tabletta generikus változatának a gyártását. Ám a vizsgálatba történő betegek beválasztása és klinikai tesztelése a harmadik hullám elmúlása miatt leállt. A negyedik hullám indulásával azonban ismét mód nyílik arra, hogy néhány hónapon belül befejeződjön a vizsgálat”– tájékoztatta lapunkat dr. Ács Zoltán, a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. társtulajdonosa.
Hogy érhető legyen a hazai ivermektin-helyzet, megpróbáljuk időrendbe tenni a legfontosabb tudnivalókat. Ehhez természetesen fontosak a legfontosabb nemzetközi történések is.

  1. december 7.

Mint ismeretes, az ivermektin parazitaellenes szerként nagy karriert futott be az elmúlt évtizedekben, de amikor egyes országokban elkezdték a koronavírus ellen használni, az egész világot megosztotta alkalmazása. Így 2020. december 7-én az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) arra hívta fel a figyelmet, hogy „az ivermectin jelenleg sem Európában, sem az USA-ban nem rendelkezik a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség kezelésére vonatkozó terápiás javallattal, ezért a jelenlegi ismeretek alapján senkinek nem javasolja az eredeti felhasználástól eltérő alkalmazást.”

  1. január

Európában elsőként Szlovákiában jóváhagyták az ivermektin készítmények alkalmazását a COVID-19 terápiájában.

  1. február

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere Facebook-posztjában arról beszélt, hogy Magyarországon azért mégis csak elindult az ivermektin tartalmú gyógyszerkészítmény vizsgálata, mely a Debreceni Egyetemen, a Korányi Kórházban és a Dél-pesti Centrumkórházban folyik enyhe és középsúlyos betegeken.
A kutatás megkezdéséhez a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. – melynek neve onnan lehet ismerős, hogy a favipiravirt tartalmazó szintén koronavírus elleni gyógyszer gyártására is megkapta az engedélyt -, külső klinikai kutatási szervezettel íratott egy vizsgálati protokollt, mely alapján az OGYÉI engedélyezte a vizsgálat lefolytatását. Ezzel párhuzamosan a cég elkezdte a generikus termék fejlesztését és a regisztrációhoz szükséges dokumentumok összeállítását – derült ki az Index cikkéből. A generikus gyógyszerek egyébként majdnem pontos másolatai az eredetinek. Hatóanyaguk molekulárisan és mennyiségileg is ugyanaz, gyógyszerformájuk is megegyezik, de terápiás hatásuk nem teljesen azonos.

  1. március

Az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) negyedik hírlevelében Dr. Jerzsele Ákos az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, tudományos és kutatási rektorhelyettes azt írta, hogy az ivermektin a SARSCoV2 mellett többek között a HIV-1, a Dengue-láz és a nyugat-nílusi láz vírusa ellen is hatékonynak bizonyult, amit számos publikáció és laboratóriumi eredmény is igazolt, beleértve hazai vizsgálatokat is. 2020-ban 46 klinikai vizsgálat indult világszerte, melyek egy része le is zárult, sokszor előnyt mutatva a kontrollcsoportokkal szemben.
„Jelenleg már 60 klinikai vizsgálat folyik világszerte. Például egy Indiában lezárult vizsgálat során egészségügyi dolgozóknak 0,3 mg/kg per os ivermektint 72 órás időközökkel adva 73 százalékkal csökkent a fertőződés valószínűsége. Ugyanakkor egy szintén indiai vizsgálatban a két egymást követő napon alkalmazott 12 mg ivermektin sem a 6. napi PCR-pozitivitást, sem a klinikai tüneteket nem befolyásolta, viszont a mortalitást szignifikánsan csökkentette. Egy török vizsgálatban jelentősen gyakoribb volt a 10. napi PCR-negativitás az ivermektinnel is kezelt egyéneknél, mint a kontrollcsoportban. De az ivermektinnel kapcsolatban nem áll rendelkezésre a fertőzés helyeire fókuszáló, részletes elemzés, és további vizsgálat, amely közelebbi, pontosabb adatokat szolgáltatna a hatékony dózis és a kezelési protokoll meghatározásához az új típusú koronavírus okozta fertőzések esetén” – írja cikkében a rektorhelyettes.

  1. március 11.

Átadják a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. kibővített pilisborosjenői üzemét a kormány 1,5 milliárd forintos támogatásával, ahol Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondja, az Egészségipari Támogatási Program keretén belül megvalósuló fejlesztés többek között a koronavírus ellen hatékony favipiravir filmtabletta gyártására is szolgál. Akkor még nem tudtuk, hogy ebben az időpontban az ivermektin tabletta fejlesztése is épp indulóban volt már, s ha pont kerül a kutatás végére, elképzelhető, hogy a jövő év elején a MEDITOP megkezdheti a sokat kritizált és világszerte megosztó ivermektint tartalmazó generikus gyógyszer gyártását is Magyarországon.
Annak érdekében, hogy a kifejlesztett generikus készítmény a COVID terápiában is használható legyen, a vizsgálat eredményének értékelése után az OGYÉI mérlegeli az off-label engedély kiadását. Ez azt jelenti, hogy az orvosok felírhatják majd a receptköteles készítményt a vírus elleni védekezésben. Ha a vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az ivermektin tablettát a fertőzés korai szakaszában, enyhébb COVID-panaszok esetén fogja majd ajánlani az orvos. A cél a vírus szaporodásának lassítása, a kórházak terhelésének csökkentése.
Kapcsolódó cikk
Favipiravirt gyártó üzemet adtak át Pilisborosjenőn
Március 8-tól már a patikákban is kapható.

  1. március 12.

Európában másodikként Csehországban engedélyezték az ivermektin használatát.

  1. március 22.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közölte, hogy megvizsgálta az ivermektin COVID-19 betegség megelőzésére és kezelésére történő alkalmazhatóságának legfrissebb eredményeit, és arra a következtetésre jutott, hogy jól megtervezett klinikai vizsgálatok hiányában “a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá az ivermektin COVID-19 elleni terápiába történő bevonását.”

  1. augusztus 30.

New York Times arról számolt be, hogy Dr. Shawn Varney, a Dél -Texas Mérgezőközpont toxikológusa és orvosigazgatója szerint 2019-ben 191 hívás érkezett az ivermektin mellékhatásaival kapcsolatban, az idén már 260 hívást kaptak, ami az év végére eléri a 390-et. Mint mondja, a közelmúltbeli hívások túlnyomó többsége olyan emberektől érkezett, akik állat-egészségügyi terméket vettek be a COVID-19 kezelésére vagy megelőzésére.

  1. szeptember 3.

Az amerikai FDA ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az eddig rendelkezésre álló adatok alapján COVID-19 ellen emberi használatra nem engedélyezték a szert, és kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel, például vérhígítókkal. Sokan túladagolják a szert az állatok számára előírt dózisok alkalmazásával, ami hányingert, hányást, hasmenést, hipotóniát (alacsony vérnyomás), allergiás reakciókat (viszketés és csalánkiütés), szédülést, ataxiát (egyensúlyzavarok), görcsöket, kómát és akár halált is okozhat.

  1. szeptember 20.

„A MEDITOP a kórházi vizsgálatokkal párhuzamosan kifejlesztett egy generikus ivermectin tablettát, melynek bioekvivalencia-vizsgálata jelenleg is folyik. A fejlesztés részleteit tartalmazó komplett dosszié az előre nem látható csúszás miatt várhatóan az év végén állhat össze az engedélyezéshez, mely Európai Uniós, úgynevezett ’generikus termékről’ fog szólni” – tájékoztatta lapunkat az ügyvezető.
A cég az eddigi portfóliója mellett az idén indult favipiravir filmtabletta-termelés és a várható ivermektin tabletta gyártásához évi 1,3 milliárd tabletta kapacitással és az ehhez szükséges munkaerővel is rendelkezik.
„Az Ivermectin tartalmú generikus tabletta várhatóan olcsóbb lesz az EU-ban jelenleg tapasztalható árszínvonaltól, de pontos fogyasztói árat felelősen még nem tudunk mondani” – tette hozzá Dr. Ács Zoltán.
Forrás: