Izrael – A 4. COVID vakcinaadag klinikai vizsgálata elmaradt, miután a döntő testület elhalasztotta a jóváhagyást

A 4. COVID vakcinaadag klinikai vizsgálata elmaradt, miután a döntő testület elhalasztotta a jóváhagyást
A klinikai vizsgálatokat engedélyező helsinki bizottság ismeretlen okból még nem írta alá a 100 önkéntesnek szánt extra emlékeztető oltás tesztelését, miközben az Egészségügyi Minisztérium engedélyezte az oltást az idősek számára.

A healthcare worker prepares a vaccine in Safed, northern Israel, November 29, 2021. (David Cohen/Flash90)

A COVID-19 vakcina negyedik adagjának hatékonyságát vizsgáló tanulmány a jelentések szerint még nem kezdődött el, még akkor sem, ha az egészségügyi minisztérium a veszélyeztetetteknek szánt extra oltás engedélyezésével halad előre.

A Tel-Aviv melletti Sheba Medical Center a tervek szerint ezen a héten kezdte volna meg a 100 önkéntes bevonásával végzett vizsgálatot, miután december elején engedélyt kért az úgynevezett Helsinki Bizottságtól, amely minden izraeli klinikai vizsgálatot jóváhagy.

A testület azonban soha nem engedélyezte a kísérletet – jelentette a héber média. A bizottság a 12. csatornának nyilatkozva elmondta, hogy nem hozhatja nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos belső tanácskozásait.
Kedden azonban az egészségügyi minisztérium szakértői tanácsadó testülete jóváhagyta a negyedik adag kiosztását a 60 év felettieknek és a többi veszélyeztetettnek.

Az osztás vasárnap kezdődött volna, de két nappal később a 13. csatorna arról számolt be, hogy az Egészségügyi Minisztérium visszavonta ezt a döntést az üggyel foglalkozó ülésen, miután áttekintették azokat az előzetes adatokat, amelyek szerint a COVID-19 új Omicron változatában szenvedő emberek 50-70 százalékkal kisebb valószínűséggel szorulnak kórházi kezelésre, mint a Delta törzsben szenvedők.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)