Jogerősen pert vesztett Kásler minisztériuma: Ki kell adniuk a kórház kiürítések adatait

Nem fogadta el a Fővárosi Ítélőtáblajogerős döntése az Emmi fellebbezését, így ki kell adnia a 2020. áprilisi kórházkiürítést elrendelő dokumentumot a Magyar Helsinki Bizottságnak (MHB)– áll az MHB  honlapján

Az adatokat a minisztérium eddig azért nem adta ki, mert szerintük az akadályozta volna a járvány elleni védekezést.

A koronavírus-járvány tavaszi első hulláma alatt Kásler Miklós minisztériuma arra adott utasítást, hogy a kórházaknak kórházi ágyat, azaz

a teljes kapacitás 60 százalékát kell felszabadítaniuk.

Ezt a döntést a nyilvánosan és háttérben megszólaló szakemberek is élesen bírálták, mondván ilyen sok kórházi ágyra még a járvány által erősen sújtott és nagyobb népességszámmal rendelkező Olaszországban sem volt szükség.

A gyakorlatban ezt azt jelentette, hogy sok beteget egyik napról a másikra tettek ki a kórházból, a Helsinki Bizottság szerint pedig ezzel ezreknek korlátozták az élethez, emberi méltósághoz, illetve az egészségügyi ellátáshoz való alapjogát.

Az MHB felhívja a figyelmet arra, hogy a kormány kommunikációja is ellentmondásos volt a kórházkiürítéssel kapcsolatban:

“miközben az Emmi elismerte a nyilvánvalót, hogy volt ilyen utasítás, addig Kásler miniszter egy interjúban még azt is tagadta, hogy ő írta elő a betegágyak felszabadítását, és

a tragikus következmények felelősségét igyekezett a szakmai kollégiumokra hárítani”

— írják a közleményben. Ehhez képest az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórházfőigazgatóját is azért mentette fel a miniszter, mert nem teljesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központ– az operatív törzs által jóváhagyott – kiürítési utasításait, azaz a betegek tömeges hazaküldését — világítanak rá.

A Helsinki Bizottság adatkérését tavaly májusban tagadta meg az Emmi, ezt azonban a szervezet nem fogadta el, bírósághoz fordultak.

A Fővárosi Ítélőtábla már elsőfokon is a civil egyesületnek adott igazat a minisztériummal szemben, az Emmi azonban a bírósági utasítás ellenére sem adta ki a dokumentumokat.

Ehelyett megfellebbezték a döntést, ezt bukták el most, az Ítélőtábla pedig

kötelezte a minisztériumot a dokumentumok kiadására.

“A miniszter tavalyi nagy jelentőségű döntése emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatta, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelentett betegnek és családjának egyaránt. Felfoghatatlan, miért tett meg mindent a minisztérium azért, hogy a nagyközönség minél később ismerhesse meg annak tartalmát”

— összegez az MHB.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük