Legalizált emberölés újratöltve

Miután hónapok óta zajlik a tömeges vakcinázás, most a népírtás egy újabb lépcsőfokra lépett.

A halálos tűszúrások megengedettek.

A spanyol parlament március 18-án végleg jóváhagyhatja az eutanáziát legalizáló törvényt. A dél-európai ország így azon kevés nemzetek egyike lesz, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyógyíthatatlan vagy súlyosan sérült betegek véget vethessenek szenvedéseiknek.

Ezzel a lépéssel – Hollandia, Belgium és Luxemburg mellett – Spanyolország lesz a negyedik olyan európai ország, ahol dekriminalizálhatják a segítséggel végrehajtott öngyilkosságot.

Bár Portugália parlamentje januárban elfogadott egy hasonló törvényt, az ország alkotmánybírósága ezen a héten mégis visszautasította azt.

A spanyol jogszabály lehetővé teszi majd azt a fajta eutanáziát, amikor az egészségügyi személyzet vet véget egy ember életének, hogy enyhítse a szenvedését; illetve lehetővé teszi a segített öngyilkosságot is, amikor a beteg maga hajtja végre az eljárást.

Számos más országban engedélyezett a segített öngyilkosság lehetősége, valamint az úgynevezett „passzív eutanázia” is, amely során az életmentő orvosi kezelést nem hajtják végre.

Az eutanázia a nyolcvanas évek közepe óta vált az országban a társadalmi vita egyik fontos témájává. Az elmúlt tíz évben pedig számos olyan nagy horderejű eset történt, amelyekre ez a törvényjavaslat tulajdonképpen választ ad.

A kétezres évek elején Luis Montes aneszteziológust azzal vádolták, hogy egy madridi kórházban 73 gyógyíthatatlan beteg halálát okozta. A bíróság 2007-ben ejtette a vádat.

Nemrégiben Angel Hernandez letartóztatása került fel a címlapokra, a nyugdíjast 2019-ben azért tartóztatták le, mert segített az évtizedekig szklerózis multiplexben szenvedő feleségének véget vetni az életének.

Amúgy ezt magyarul gyilkosságban való bűnsegédletnek hívják. De a szép új igazságos világban ilyen szép nevet kapott: Kegyes halál.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük