Magyarország első az Európai Unióban

 


Magyarország első az Európai Unióban az oltások és az elhalálozások tekintetében
2021.03.29.
Magyarország az Európai Unión belül lakosságának legnagyobb hányadát oltotta be, mindezek ellenére a világos a legrosszabb számokat mutatja a statisztikája a Covid-19 haláleseteket illetően.
Az Európai Betegségmegelőző Központtól kapott információ szerint a lakosság 21.6 %-a kapta meg a vakcina legalább egy adagját. A 27 tagállam átlagszáma 12.3 %.
Magyarország Kínától és Oroszországtól is beszerzett oltóanyagokat, valamint az EU oltóanyagait is használja. A magas oltottsági szám ellenére nem volt képes az ország lelassítani a járvány terjedését. A Johns Hopkins Egyetem szerint 2 hét vonatkozásában Magyarország a legmagasabb halálozási adatot mutatta / főre vetítve.
Orbán Viktor Magyarország Miniszterelnöke lassúnak találta az EU vakcina elosztását, ezért szakított a hagyományokkal és Keleti országokból szerzett be oltóanyagot. Magyarország volt az első az EU-ban, amely elfogadta a kínai Sinopharm és az orosz Sputnik V vakcináját, amelyekből nagy mennyiségben szerzett be.
Pénteken a Miniszterelnök arról nyilatkozott a rádióban, hogy az ország nagyon jó helyzetben van, vezető pozícióban, az orosz és kínai szállítások is a tervek szerint zajlanak.
A múlt héten Magyarországon két további vakcinát engedélyeztek gyorsított eljárással. A convidecia oltóanyagot a kínai CanSino Biologics cég gyártja és a Covishield oltóanyagot, amely az AstraZeneca megfelelője, csak Indiában gyártják. Így az országban 7 fajta oltóanyagot lehet használni.
A tisztviselők úgy vélik, hogy a járványnak a vakcinák gyors beadásával lehet véget vetni. Orbán pénteken kijelentette, hogy az oltás az elsődleges és egyetlen eszköz a virus elleni védekezésre. Magyarország jó helyzete nem képes enyhíteni egy harmadik hullámot, amely rekordszámú új esetekhez és halálhoz vezetett.
Hétfőig több mint 20000 ember vesztette életét koronavírussal kapcsolatban az országban. Lakosság arányához képest ez a világon a 3. Legrosszabb halálozási statisztika.
Míg a szomszédos országok szigorítanak a rendelkezéseikkel, nagyobb lezárásokat valósítanak meg, Magyarország enyhíteni szándékozik a kimagasló számok ellenére, hogy újraindítsa gazdaságát, amely a múlt évben 5.1 %-os GDP visszaesést mutatott.
Orbán bejelentette, hogy semmi kétsége azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon szabad lesz a nyár. A bejelentés szerint az üzletek nagy részének megengedik a nyitást, az éjszakai kijárási tilalmat, amely november óta van életben 2 órával lerövidítik. Ezen rendelkezések akkor léphetnek életbe, ha 2.5 millió oltást már beadtak egy adagban. Ezt a számot az ország egy héten belül el akarja érni.

Forrás: https://apnews.com/article/pandemics-europe-viktor-orban-coronavirus-pandemic-china-0b4eea6c2757d2d16b8e5782c65ce418

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük