Svédország, Dánia a Moderna COVID oltóanyagát felfüggeszti  a fiatal korcsoportok esetében

Svédország, Dánia a Moderna COVID oltóanyagát felfüggeszti  a fiatal korcsoportok esetében szívizomgyulladásról szóló jelentésekre hivatkozva

Svédország szünetelteti a Moderna COVID vakcinájának alkalmazását a 30 év alattiak esetében, míg Dánia közölte, hogy leállítja a Moderna vakcina alkalmazását a 18 év alattiak esetében.

Sweden, Denmark Pause Moderna’s COVID Vaccine for Younger Age Groups Citing Reports of Myocarditis

Svédország és Dánia szünetelteti a Moderna COVID vakcina alkalmazását a fiatalabb korosztályok esetében.
A The Defender számos közösségi csatornán cenzúrát tapasztal. Maradjon képben a fontos hírekkel, ha feliratkozik a napi top híreinkre. Ez ingyenes.

Svédország és Dánia szerdán közölte, hogy szünetelteti a Moderna COVID vakcina alkalmazását a fiatalabb korosztályok számára, miután jelentések érkeztek lehetséges ritka mellékhatásokról, köztük szívizomgyulladásról.

A svéd egészségügyi hivatal közölte, hogy szünetelteti a vakcinát az 1991-ben és később születettek esetében, mivel az adatok arra utalnak, hogy a beoltott fiatalok és fiatal felnőttek körében megnőtt a szívizom- és szívburokgyulladás előfordulása – jelentette a Reuters.

“Az összefüggés különösen egyértelmű a Moderna “Spikevax” nevű vakcinájával kapcsolatban, különösen a második adag után” – áll az egészségügyi ügynökség közleményében.

Az egészségügyi ügynökség közölte, hogy mostantól a Pfizer/BioNTech Comirnaty vakcináját ajánlja helyette. Az 1991-ben vagy később született emberek, akik megkapták az első Moderna adagot – körülbelül 81 000 ember – nem kapnak második Moderna oltást.

A hét elején a svéd egészségügyi hivatal azt mondta, hogy a 12-15 évesek csak a Pfizer COVID vakcináját kapják meg.

Dánia közölte, hogy bár a 12-17 évesek esetében már a Pfizer/BioNTech oltóanyagát használja fő lehetőségként, úgy döntött, hogy “elővigyázatosságból” szünetelteti a Moderna vakcinát a 18 év alattiak esetében.

“Az előzetes adatok szerint … felmerült a gyanú, hogy a Moderna oltás esetén megnövekedett a szívgyulladás kockázata” – áll a dán egészségügyi hatóság közleményében.

A hivatal egy még nem publikált skandináv tanulmány adataira hivatkozott, amelyeket az adatok véglegesítése után további értékelés céljából elküldenek az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) – tette hozzá a hivatal.

Norvégia, amely már ajánlja a Comirnaty vakcinát kiskorúaknak, megismételte szerdán, hogy ritka mellékhatások előfordulhatnak, különösen fiúknál és fiatal férfiaknál, és főként a második adag beadása után.

Az EMA májusban hagyta jóvá a Comirnaty használatát, míg a Spikevaxot júliusban engedélyezték 12 év feletti gyermekeknél – jelentette a U.S. News.

A szívizomgyulladás a szívizom gyulladása, amely szívritmuszavarhoz és halálhoz vezethet. A National Organization for Rare Disorders szerint a myocarditis lehet fertőzések következménye, de “gyakrabban a myocarditis a szervezetnek a kezdeti szívkárosodásra adott immunreakciójának eredménye”.

A szívburokgyulladás a szívet körülvevő szövetek gyulladása, amely éles mellkasi fájdalmat és egyéb tüneteket okozhat.

A Vaccine Adverse Event Reporting System szerint a COVID vakcinákat követően 6561 myocarditis és pericarditis esetet jelentettek, amelyek közül 5874 esetet a Pfizer, 1515 esetet a Moderna és 161 esetet a Johnson & Johnson COVID vakcinájának tulajdonítottak 2020. december 14. és 2021. szeptember 24. között.

A 12-17 évesek körében 617 szívizom- és szívburokgyulladásról érkezett jelentés, 603 esetet a Pfizer oltóanyagának tulajdonítva.

A VAERS az amerikai kormány által működtetett rendszer az oltóanyagokkal kapcsolatos nemkívánatos események bejelentésére, de a rendszerbe küldött jelentések egy része az Egyesült Államokon kívülről érkezik.

Június 25-én az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a Pfizer és a Moderna COVID vakcinákról szóló beteg- és szolgáltatói adatlapokat figyelmeztetéssel egészítette ki, amely a szívizom- és szívburokgyulladás fokozott kockázatára utal – különösen a második adagot követően és a tüneteknek az oltást követő néhány napon belüli jelentkezése esetén.

Az FDA frissítése egy június 23-i ülést követett, amelyen áttekintették az információkat és megvitatták az immunizációs gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottság – a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) keretében működő bizottság, amely tanácsot és iránymutatást ad a védőoltásokkal megelőzhető betegségek hatékony ellenőrzésére vonatkozóan.

Az ülésen a bizottság elismerte a 16 és 24 év közötti korosztályban előforduló 1200 szívgyulladásos esetet, és azt mondta, hogy az mRNS COVID vakcinákat figyelmeztető nyilatkozattal kell ellátni.

Az egészségügyi tisztviselők szerint a COVID vakcina előnyei még mindig meghaladják a kockázatokat. A június 23-i ülésen az orvosok és más nyilvános hozzászólók azonban azzal vádolták a CDC-t, hogy eltúlozza a COVID fiatalokat érintő kockázatát, és minimalizálja a vakcinák kockázatát.

Az FDA májusban engedélyezte a Pfizer COVID vakcinájának sürgősségi felhasználását a 12-15 éves korosztályban, és augusztus 23-án jóváhagyta a Pfizer Comirnaty vakcinájának biológiai engedély iránti kérelmét – a Pfizer/BioNTech vakcinája így továbbra is sürgősségi felhasználási engedély alatt áll.

forrás:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük