Naumann érsek elutasítja a COVID-19 oltási mandátumot, és támogatja a “prófétai tanúságot” az abortusszal szennyezett oltások ellen.

Joseph Naumann érsek, Kansas City, Kansas

“A katolikusok ragaszkodhatnak és ragaszkodniuk kell lelkiismereti jogaikhoz és vallási szabadságaikhoz, amelyek az Egyház hiteles tanításán alapulnak, amelyet a Katekizmusban, a pápai és ökumenikus zsinati dokumentumokban, a Hittani Kongregációban és más forrásokban találunk” – írta Naumann érsek a múlt héten.

Joseph Naumann Kansas City érseke,

 

Hétfő Aug 30, 2021 (LifeSiteNews) – Joseph Naumann kansasi érsek a múlt héten a COVID-19 vakcinák ellen tiltakozók lelkiismereti jogainak tiszteletben tartására szólított fel, mondván, hogy az emberek “ésszerűen dönthetnek úgy”, hogy elutasítják a kísérleti, abortusszal szennyezett oltásokat, hogy “prófétai tanúságot” tegyenek az abortusz ellen.

Egy csütörtöki press sajtóközleményben az érsek, aki az amerikai püspökök életvédő bizottságának elnöke, kitért a közelmúltbeli oltási kötelezettségekre, amelyek miatt millionsmilliói amerikaiakszembesültek azzal a lehetőséggel, hogy koronavírus elleni vakcinát kell szedniük, vagy elveszítik a munkájukat.

“A természeti törvény mindannyiunktól megköveteli, hogy lelkiismeretünk szerint gondosan megkülönböztessük a jót a rossztól, valamint hogy a közjóra törekedjünk. Az a társadalom, amely nem tartja tiszteletben a lelkiismereti jogokat, nélkülözi a közjó egyik kulcsfontosságú elemét” – írta Naumann érsek.

“A legjótékonyabb és legigazságosabb magatartás az, ha minden ember lelkiismeretéhez igyekszünk alkalmazkodni” – folytatta. “Valóban az orvosi etika egyik alappillére, hogy az orvosi beavatkozásról való döntésnél szabad és tájékozott beleegyezésnek kell lennie, és nem szabad kényszeríteni.”

A kansasi érsek megismételte a Vatikán és az amerikai püspökök vitatott megállapításait, miszerint a meg nem született gyermekek megölésével és begyűjtésével kapcsolatos kapcsolatokkal szennyezett COVID-19 oltásokkal való oltás “megengedhető”. “Azonban az a komor valóság, hogy olyan társadalomban élünk, amely a meg nem született gyermek megölését jogként vallja, és lehetővé teszi az abortált gyermekek sejtjeinek és szerveinek gazdasági haszonszerzés céljából történő begyűjtését, olyan kontextust teremt, amelyben az egyén ésszerűen dönthet úgy, hogy még a közvetett bátorítás vagy támogatás látszatát sem adja a halál kultúrájának” – tette hozzá.

“Az a döntés, hogy ilyen prófétai tanúságot tesz, azt is megköveteli, hogy az egyén óvintézkedéseket tegyen, hogy ne terjessze a vírust, ahogyan azok, akik oltást kapnak, kötelesek a gyógyszergyárak és a kormánytisztviselők mellett kiállni, hogy olyan oltóanyagokat biztosítsanak, amelyek erkölcsileg nem szennyezettek.”

Az amerikai püspöki konferencia életvédő tevékenységekkel foglalkozó bizottságának elnökeként Naumann decemberben azt írta, hogy “kellően súlyos” okok indokolják a rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák használatát, all of amelyekmindegyikét abortált csecsemők testéből származó sejteken tesztelték, vagy azokból állították elő.

Naumann mindazonáltal a múlt héten hangsúlyozta, hogy “a laikus katolikusok ragaszkodhatnak és ragaszkodniuk kell lelkiismereti jogaikhoz és vallásszabadságukhoz az Egyház hiteles tanítása alapján, amelyet a Katekizmusban, a pápai és ökumenikus zsinati dokumentumokban, a Hittani Kongregációban és más forrásokban találunk”.

“A püspököknek, papoknak és az egész egyháznak támogatnia kell a katolikusok jogát és kötelességét, hogy engedelmeskedjenek lelkiismeretüknek” – erősítette meg, bár hozzátette, hogy “a papoknak nem kell kényszerítve érezniük magukat, hogy aláírják a mentességi leveleket”.

 

“Egyetértek Wisconsin, Colorado, Dél-Dakota és sok más egyházmegye püspökeivel, akik arra kérik a munkaadókat, hogy tartsák tiszteletben alkalmazottaik lelkiismeretét, és tegyék meg a szükséges alkalmazkodást, más ésszerű biztonsági intézkedésekkel helyettesítve a kötelező védőoltást.”

Mind a dél-dakotai, mind a coloradóipüspök e hónap elején határozottan támogatta a koronavírus elleni vakcinákkal szembeni lelkiismereti tiltakozást, a coloradói püspökök pedig arra bátorították a lelkészeket, hogy írják alá a plébániák vallási mentességi kérelmeit. Daniel Fernández, a Puerto Ricó-i Arecibo püspöke hasonló utasítást adott ki, asakárcsak Athansius Schneider, a kazahsztáni Asztana püspöke.

A püspökök wisconsiniazt javasolták, hogy a papok ne támogassák a mentességi leveleket, bár felszólították a munkáltatókat, hogy tartsák tiszteletben a lelkiismereti kifogásokat, és ezt az üzenetet több más amerikai püspök, például James Wall, az új-mexikói Gallup püspöke is visszhangozta.

Másprelátusok – sokan közülük disszidensek és nyíltan LMBT-pártiak – aktívan akadályozták a hívek azon próbálkozásait, hogy mentességet kapjanak a vakcinák beadatása alól, míg egyesek odáig mentek, hogy az egyházmegye papjai és alkalmazottai számára kötelezővé tették az oltásokat.

Csütörtöki nyilatkozatában Naumann érsek megjegyezte, hogy az egyház tanítása egyértelműen támogatja a katolikusok jogát és kötelességét, hogy jól kialakított lelkiismeretüket kövessék.

“Az egyház a tekintélyes tanító dokumentumaiban, köztük a Katolikus Egyház Katekizmusában megerősítette, hogy a személyeknek komoly kötelességük, hogy jól formálják lelkiismeretüket, és a jól formált lelkiismeretnek a bűn fájdalma alatt engedelmeskedjenek” – mondta, idézve a katekizmus szakaszait1776-1802.. “Fontos, hogy elgondolkodjunk azon, hogy milyen súlyos jogsértéssel jár, ha valakit arra kényszerítünk, hogy olyasmit tegyen, amit rossznak tart” – figyelmeztetett Naumann.

Hivatkozott a Dignitatis Humanae-re, a II. vatikáni zsinat vallásszabadságról szóló dokumentumára is, amely kimondja, hogy az ember “nem kényszeríthető arra, hogy lelkiismeretével ellentétes módon cselekedjen”, sem a világi, sem a vallási hatóságok által.

“Sokakkal együtt imádkozom a COVID-19 járvány végéért” – írta Naumann. “Azért is imádkozom, hogy a járvány elleni küzdelemben ne hozzunk létre egy újabb áldozatot, a lelkiismereti jogokat.”

Forrás: https://www.lifesitenews.com/news/abp-naumann-rejects-covid-19-vaccine-mandates-backs-prophetic-witness-against-abortion-tainted-jabs/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük