Nyílt levél az Osztrák Orvosszövetség elnökéhez

Nyílt levél az Osztrák Orvosszövetség elnökéhez, Mr. ao Univ.-Prof. Dr. Szekeres Tamás

Tisztelt Elnök Úr!
2021. december 2-án kelt 325/2021. számú, nem a nyilvánossághoz címzett, de már nyilvánosan elérhető körlevelével megsértette a bizonyítékokon alapuló orvoslás alapelveit és az orvosi kezelés szabadságát, és lelkiismeretesen dolgozó kollégáit általános fegyelmi büntetéssel fenyegette. . Ön meghatározta, hogy véleménye szerint hogyan kell meghatározni az orvosi hivatásos feladatokat. Ha egy orvosegyesületi elnök így jár el, elveszítjük megbízhatóságunkat és bizalmunkat pácienseinkkel szemben.
Állításának forrás megjelölése nélkül írja: „A jelenlegi világjárvánnyal kapcsolatban egyértelművé tehető, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján tudományos szempontból és az Országos Oltási Bizottság vonatkozó ajánlásaira hivatkozva alapvetően nem ok arra, hogy a COVID-19 elleni védőoltáson átesett betegek ne tanácsosak legyenek.”
Ezt a kijelentést a következőképpen kommentáljuk: Az Ausztriában elérhető COVID-19 oltások hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozó adathelyzet korántsem egységes és egyértelmű, és állandóan változhat. Míg néhány héttel ezelőtt még azt feltételezték, hogy a COVID-19 alapimmunizálás védelmet nyújt a betegség ellen, mára tudományosan bebizonyosodott, hogy ez a védelem elsősorban a súlyos lefolyások esetén releváns, másodsorban pedig hat-hét év után veszít statisztikai szignifikanciából. legkésőbb hónapig (lásd pl. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3949410 ).
Ezenkívül tudományosan bebizonyosodott, hogy a beoltott és nem oltott emberek egyformán továbbadhatják a fertőzést (lásd pl.https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00648-4/fulltext ). Ezért elavult az az érv, hogy a „csorda immunitás” oltással elérhető. Bizonytalan, hogy az emlékeztető oltással további védelmet lehet-e elérni. Az erről a témáról eddig rendelkezésre álló tanulmányok csak néhány hetet vesznek figyelembe, és világossá teszik, hogy az abszolút hatások legfeljebb marginálisak, és minden bizonnyal nem változtatják meg a világjárvány általános lefolyását (lásd például: https://www.nejm.org/doi/ full/10.1056/NEJMoa2114255 ) . Ez különösen abból látszik, hogy nem mutatható ki összefüggés a vakcinázási arány és az incidencia között (lásd például: https://doi.org/10.1007/s10654-021-00808-7 ).
Ezenkívül a SARS-CoV-2 nagyon érzékeny a mutációkra. Az oltások csökkent és gyorsan csökkenő hatása már kimutatható a jelenleg uralkodó delta-változathoz képest (lásd például: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2114228). Nem tudni, hogy van-e védelem a jelenleg bővülő Omikron variáns ellen. A COVID-19 elleni védőoltások védőhatása – ha egyáltalán van – csak olyan személyek esetében releváns, akiknél nagy a kockázata a COVID-19 súlyos lefolyásának. A COVID-19 által súlyosan érintett emberek körülbelül 98%-ának van legalább egy releváns, már meglévő vagy kísérő betegsége. Az érintettek átlagéletkora 80 év felett van. A 65 év alatti, egészséges, kockázati tényezőkkel nem rendelkező embereket általában nem érinti a COVID-19 súlyos lefolyása (kórházi kezeléssel, intenzív kezeléssel vagy halállal). Ezeknél az embereknél az oltással járó kockázatok nagy valószínűséggel meghaladják a lehetséges előnyöket.
A COVID-19 vakcinák jelentett mellékhatásainak száma csak ijesztőnek mondható (lásd például: https://www.adrreports.eu/de/ – 607 283 jelentés csak a Comirnaty esetében, 2021. december 9-én), jóllehet Az ok-okozati összefüggés az egyedi esetre nézve kimutathatatlan marad. Eddig kilenc Rote-Hand levelet küldtek súlyos mellékhatásokra, sőt akár halálra is figyelmeztetve. Az oltásokról az orvosszövetség, a politika és a média által “biztonságosnak” nyilvánított általános nyilatkozat tehát tudománytalan propagandának bizonyul.
Az orvosoknak nemcsak fel kell hívniuk a COVID-19 oltás előnyei és ártalmai közötti egyensúlyhiányra, hanem az orvosi etika alapján és a genfi ​​fogadalomnak megfelelően kötelesek tájékoztatni pácienseiket a számos lehetséges lehetőségről. mellékhatások és tisztázza az oltás kockázatait. Az orvosi szakma és így természetesen az orvosszövetség is elkötelezett a bizonyítékokon alapuló orvoslás mellett. A jelen tanulmányi bizonyítékok pillére mellett a bizonyítékokon alapuló orvoslás magában foglalja az „orvosi, klinikai szakértelem” és „beteg értékek” egyenértékű pilléreit (lásd: https://www.bmj.com/content/312/7023/71). Az „orvosi, klinikai szakértelem” pillére feltétlenül szükséges a bizonyítékokon alapuló orvosi cselekvéshez, mert a vizsgálati bizonyítékokat és irányelveket (a bizonyítékokon alapuló orvoslás első pillére) mindig a betegekre vagy a kísérleti alanyok populációjára, és nem az egyénre irányítják. betegek. Az egyes betegekre való átvihetőség soha nem 100%-os, és tapasztalt orvos alapos értékelését igényli. Emiatt az orvosi iránymutatások jogilag nem kötelezőek az egyén kezelésére. A harmadik pillér, a beteg értékei éppúgy nélkülözhetetlenek, mint az első két pillér, mert mindenkié az utolsó szó, hogy milyen orvosi intézkedéseket kell tenni a testén, lelkét és szellemét kivégzik. Erre a célra van többek között a személyes élő akarat, amely minden tudományon túl mindenek fölé helyezi az egyéni páciens döntéseit.
Felszólítjuk Önt, elnök úr, mint az osztrák orvosi szakma legmagasabb képviselőjét, hogy tartsa tiszteletben a bizonyítékokon alapuló gyógykezelés alapelveit, és védje meg a kezelés egyéni szabadságát, amelyen minden egészségügyi tevékenység alapul. Ez különösen vonatkozik a feltételesen engedélyezett oltóanyagokkal történő oltásra, amelyek hatékonysága és mellékhatásai még nem értékelhetők véglegesen, ellenkező esetben az engedélyt nem csak feltételesen adták volna meg.
Orvosként megdicsértük pácienseinket – legyen szó akár beteg emberekről, akik segítséget kérnek, vagy egészségesek, akik tanácsot kérnek –, hogy legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint átfogó és kiegyensúlyozott tanácsokat adjunk pácienseinknek. Mind a rendelkezésre álló tudományos eredmények, amelyek az orvostudományban soha nem annyira egyértelműek, hogy minden betegre alkalmazhatók legyenek, mind a saját klinikai tapasztalataink, amelyeket tanulmányok és sok éves szakmai tapasztalat, valamint pácienseink kívánságai szereztek. befolyni ebbe a konzultációba, és türelmes. A konzultáció eredménye mindig egyéni, és évezredek óta az orvosi kezelés szabadsága fedezi.
Ezzel szemben az orvosi műhibákat mindig egyedi alapon kell elemezni. Helytelen gyakorlatról van szó, ha orvosi intézkedést hajtanak végre, vagy nem kapnak megfelelő tájékoztatást, és ennek következtében a beteg megsérül. Minden visszaélést minden esetben ellenőrizni és igazolni kell, tekintettel ezekre a kritériumokra. Minden orvosi etikának és a betegközpontú, bizonyítékokon alapuló orvoslás alapelveinek ellentmond, ha a kamarai elnök általános fegyelmi felülvizsgálattal és szankcióval fenyeget az orvosok és betegek közötti konkrét, egyéni konzultációs eredmény miatt.
Elnök úr, 2021. december 2-án kelt levelével maradandó kárt okozott az orvosi szakma hírnevében és önképében. Ezúton kérjük, hogy 2021. december 2-án kelt levelét nyilvánosan vonja vissza, vagy haladéktalanul mondjon le a kamara elnöki tisztségéről.
Azt is közöljük, hogy nem fogunk megfélemlíteni sem Öntől, sem más, hasonló hozzáállású kamarai tisztségviselőtől. A genfi ​​fogadalomra és az orvosi kezelés szabadságára hivatkozva továbbra is legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint kezeljük pácienseinket, és a pszichiátriai ellenjavallatokat figyelembe véve, velük együtt egyénileg döntünk arról, hogy be kell-e oltani őket a COVID-19 vírusok ellen. értelme vagy sem.
Üdvözlettel,
Univ.-Prof. Dr. Andreas Sönnichsen, bel- és általános orvosszakorvos, Bécs, Salzburg
Prof. DDr. Martin Haditsch, higiéniai és mikrobiológiai specialista, Leonding
Univ.-Prof. Dr. Dr. Christian Schubert, neuroimmunológus, Innsbruck
DDr. Wolfgang Klinger, a laboratóriumi orvoslás specialistája, Klagenfurt
Dr. Holzmann-Masin Alexandra háziorvos, Gföhl
Dr. Meixner Alexandra nőgyógyász és szülész szakorvos, St. Martin
Dr. Alexandra Pagitz, általános orvos, Klagenfurt
Dr. Kislich Alina háziorvos, Moosburg
Dr. Alois Klotz, általános orvos, St. Veit im Pongau
Dr. André D. Hanna fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Bécs
Dr. Bittmann Andrea, háziorvos, Lanzenkrichen
Dr. Breuer Andrea háziorvos, Klagenfurt
Dr. Hofbauer Andrea, aneszteziológus szakorvos, általános orvos, Seewalchen
Dr. Horváth-Kienreich Andrea fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos
Dr. Rotheneder Andrea háziorvos, Mondsee
Dr. Andreas Dabsch, háziorvos, Klosterneuburg
Dr. Andreas Faux, háziorvos, Linz
Dr. Andreas Perndanner, pszichiátriai szakorvos, Seiersberg-Pirka
Dr. Angelika Schatzmann háziorvos, Hallein
Dr. Anna Vouk-Zdouc, nőgyógyász szakorvos, Klagenfurt
MR Dr. Anton E. Felleitner, háziorvos, Sigleß
Dr. Armando Farmini, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, Salzburg
Dr. Beata Saria, fizikogyógyászati ​​és rehabilitációs specialista, Bécs
Dr. Beate Fuchsberger, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Salzburg
Dr. Berit Decker, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Anif
Dr. Bernd Servus, a fizikális orvoslás specialistája, Herzogenburg
Dr. Bernhard Schmid, háziorvos, Großglobnitz
Dr. Allgaier-Zalto Bettina nőgyógyász szakorvos, Kuchl
Dr. Bettina Unden, háziorvos, Bécs
Dr. Birgit Jandl háziorvos, Klagenfurt
Dr. Birgit Lindner háziorvos, Krems
Dr. Brigitte Fuchs, általános orvos, Sieghartskirchen
Dr. Carina Schindler, háziorvos, Bécs
Dr. Cathérine Sonderman, gyermek- és serdülőpszichiátriai specialista, Innsbruck
Dr. Christian Fiala nőgyógyász szakorvos, Bécs
Dr. Christian Kellner belgyógyász szakorvos, Bécs
Dr. Christian Obenaus, ortopéd szakorvos, Bécs
Dr. Christian Pröll, háziorvos, Linz
Dr. Christian Zimmermann, szemészeti és optometriai specialista, Baden
Dr. Christine Schiller-Servus, szemészeti szakorvos, Herzogenburg
Dr. Christine Stossier, háziorvos, Maria Rain
Dr. Christine Valentiny, háziorvos, Egg
Dr. Claudia Kelling, általános orvos, Salzburg
Dr. Claudia Ranacher, általános orvos, Graz
Dr. Claudia Riedelberger, háziorvos, Seeham
Dr. Constance Schäfer, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Abfaltersbach
Dr. Cornelia Trink, a pszichiátria és pszichoterápiás orvostudomány specialistája, Villach
Dr. Daniela Grulich, háziorvos, Droß
Dr. David Wüster, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Götzis
Dr. Dietmar Golth belgyógyász szakorvos
Dr. Dietmar Kabelka, háziorvos, Linz
Dr. Dirk Proeckl, neurológiai szakorvos, Wörgl
Dr. Doris Koschier, általános orvos, Klagenfurt
Dr. Dorothea Reingruber, általános orvos, Goldegg
Dr. Dorothea Schläpfer, bőrgyógyász szakorvos, Salzburg
Dr. Edgar Hagenbichler, háziorvos, Bécs
Dr. Edith Wegscheider, rendes
orvos , Graz, Dr. Edmund Blab, háziorvos, Bécs
Dr. Elfriede Bergauer, háziorvos, Mistelbach
Dr. Elisabeth Geiger, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Pens
Dr. med. Elisabeth Grünberger-Waldhart, háziorvos, Brunnenthal
Dr. Emilie Frigowitsch, pszichiátriai és pszichoterápiás orvosszakértő, Bécs,
Dr. Emma Kiendler, általános orvos, Graz
Dr. Erich Fritsch, háziorvos, Pischelsdorf
Dr. Ernst Lehner, általános orvos, Stainz
Dr. Eva Krampf-Farsky, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Maria-Enzersdorf
Dr. Eva-Maria Hobiger, sugárterápiás/sugáronkológiai szakorvos, Bécs,
Dr. Ewa Kral, háziorvos, Bécs
Dr. Fatma Gürel, háziorvos, Salzburg
Dr. Franz Daniel, szemészeti és optometriai specialista, Graz,
Dr. Friedrich Dellmour, háziorvos, Tribuswinkel / Vienna
Dr. Friedrich Vorbeck radiológiai szakorvos, Bécs
Dr. Bachmann Gabriela háziorvos, Bécs
Dr. Gabriele Witzani, háziorvos, Bécs
Dr. Georg Matl, háziorvos, Rottenmann
Dr. Georg Schröfl, háziorvos, Bécs
Dr. Gerhard Kögler háziorvos, Bécs
Dr. Gerhard Schild, általános orvos, Graz
Dr. Gerit Possegger, pszichiátriai és pszichoterápiás specialista, Villach
Dr. Gerlinde M. Akmanlar-Hirscher nőgyógyász szakorvos, Salzburg
Dr. Gitte Nenning, általános orvos, Dornbirn
Dr. Günther Beck, MMA, háziorvos, Aspach
Dr. Günther Lehenauer, sebészeti és vicesebészeti szakorvos, Bad Dürrnberg
Egyetem oktatója, Dr. Hannes Strasser, urológus, Hall in Tirol
Dr. Hans Gumpinger, háziorvos, Ernstbrunn
Dr. Hans-Georg Pöschl belgyógyász szakorvos, Klagenfurt
Dr. Harald Siber belgyógyász szakorvos, Bécs
Dr. Hedwig Nistl, általános orvos, Graz
Dr. Heidi Graber-König, háziorvos, Bregenz
Dr. Heidrun Schicker-Kirsch, háziorvos, Leobersdorf
Dr. Hellvig Spinka, gyermek- és serdülőpszichiátriai szakorvos, Bécs
Dr. Helmut Glück, háziorvos, St. Peter am Hart
Dr. Henning Zehetner-Brauer, a pszichiátria és pszichoterápiás orvostudomány specialistája, Mauer
Dr. Ilse Gabrielli-Stocker, háziorvos, Salzburg
Dr. Ilse Kimpfinger, háziorvos, Bécs
Dr. Ilse Stocker, háziorvos, Salzburg
Dr. Ingo Wachernig, háziorvos, Völkermarkt
Dr. Ingrid Hanna, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Langenzersdorf
Dr. Johannes Donat, háziorvos, Bécs
Dr. Jürgen Hörhan, háziorvos, Sitzenberg-Reidling
Dr. Jutta Engeln, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Innsbruck
Dr. Karin Halbritter, általános orvos, Bad Vöslau
Dr. Karin Rosenberger, aneszteziológiai szakorvos, Hallein
Dr. Karoline Vintler, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Villach
Dr. Katharina Anderhuber, sugárterápiás specialista, Salzburg
Dr. Katharina Lirk, belgyógyász szakorvos, Salzburg
Dr. Katrin Rosenzopf, háziorvos, Bärnbach
Dr. Klaus Zalto nőgyógyász szakorvos, Kuchl
Dr. Laura Anna Ludwig, a Neunkirchen általános- és helysebészeti rezidens orvosa,
Dr. Leo Kronberger, sebészeti specialista, Graz,
Dr. Liana Zimmermann, szemészeti és optometriai szakorvos, Baden
Dr. Varady Linda, a zsigeri sebészet specialistája, Wiener Neustadt
Dr. Ludwig Koch, anesztézia specialista, Salzburg
Dr. Lukas Lenz, általános orvos, Lauterach
Dr. Lukas Trimmel, fizikális orvoslás és rehabilitációs specialista, Bécs
Dr. Manfred Reininger háziorvos, Steegen
Dr. Marco Spicker, háziorvos, üzemorvos, Laakirchen
Dr. Maria Cerveny, sugáronkológiai szakorvos, Bécs
Dr. Maria Hubmer-Mogg, általános orvos, Graz
Dr. Maria Klocker, pszichiátriai és pszichoterápiás orvosszakértő, Lilienfeld
Dr. Marijan Einspiel, általános orvos, Klagenfurt
Dr. Markus Schmid, háziorvos, Lauterach
Dr. Markus Wegscheider, háziorvos, Zell am Ziller
Dr. Marlene Hübl, háziorvos, Kufstein
Dr. Martin Odrei, általános orvos, Klagenfurt
Dr. Martina Höfer-Wegan, háziorvos, Übelbach
Dr. Mathias Krimplstätter, háziorvos, Abtenau
Univ.-Prof. Dr. Maximilian Moser, a fiziológia specialistája, Graz,
Dr. Michael Hopp, anesztézia specialista, Bad Dürrnberg
Dr. Michael Hübl, pszichiátriai specialista, Kufstein
Dr. Michael Janz háziorvos, Kuchl
Dr. Michael Stelzl, száj- és állcsontsebészeti specialista, Linz
Dr. Michaela Wildling, sebész szakorvos, Klosterneuburg
Dr. Mirela Bogdan, háziorvos, Bécs
Dr. Denk Monika háziorvos, Völs
Dr. Monika Spitzwieser, háziorvos, Braunau
Dr. Moritz Hübl, háziorvos, Adnet
Dr. Natascha Miklauc háziorvos, Köflach
Dr. Ngoc Levan, háziorvos, Linz
Dr. Nikolaus Hübl, sebész szakorvos, Feldkirch
Dr. Nikolaus Kiendl, háziorvos, Gmunden
Dr. Notburga Schmid, tüdőgyógyász szakorvos, Bécs
Dr. Oliver Bonifer, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, Lienz
Dr. Paul Christian Friedl, szemészeti és optometriai specialista, Pregarten
Dr. Peter Battré, háziorvos, Salzburg
Dr. Peter Huemer, fogászat, száj- és állcsontgyógyászat specialistája, Wolfurt
Dr. Peter Nentwich, a nukleáris medicina specialistája, Obernberg am Inn
Dr. Baumgartner Petra, sürgősségi orvos, Graz
Dr. Petra Wasenegger, háziorvos, Thalgau
Dr. Presich Pia háziorvos, üzemorvos, Eisenstadt
Dr. Rainer Unterrichter, háziorvos, Linz
Dr. Regina Ehrenberger, pszichiátriai szakorvos, Dornbirn
Dr. Reinhold Böhler, általános orvos, Dornbirn
Dr. Renate Kies, általános orvos, Tulln
Dr. Renate Reininger háziorvos, Bécs
Dr. Renate Schiller, háziorvos, Braunau
Dr. Roberta Winkler, háziorvos, Velden
Dr. Roman Häussler, háziorvos, Lans
Dr. Rosemarie Mayr, a pszichiátria és pszichoterápiás orvostudomány specialistája, Salzburg
Dr. Sabine Janz, pszichiátriai és pszichoterápiás orvosszakértő, Kuchl
Dr. Sabine Wipfinger, gyermekgyógyász szakorvos, Hallein
Dr. Sandra Höss, háziorvos, Mattsee
Dr. Saskia Wolf, fogszabályzó szakorvos, Salzburg
Dr. Sebastian Szlezak, háziorvos, Bécs
Dr. Sharon Tagwerker, gyermekgyógyász szakorvos, Bludenz
Dr. Siegmund Döttelmayer, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Bad Aussee
Dr. Silke Koch, háziorvos, Krems
Dr. Silvia Glück, nőgyógyász szakorvos, Golling
Dr. Silvia Salhofer, pszichiátriai és pszichoterápiás szakember,
Dr. Silvia Zeilinger, háziorvos, Pasching
Dr. Sonja Kapelari, háziorvos, üzemorvos, Wels
Dr. Stefan Lindner radiológiai szakorvos, Krems
Dr. Stefanie Fritsch, háziorvos, Pischelsdorf
Dr. Stefano Longato, MD MME (Bern), igazságügyi orvostani és anatómiai specialista, Kufstein
Dr. Stephan Weber, háziorvos, Villach
Dr. Susanne Diez, háziorvos, Bécs
Dr. Susanne Stöckl-Gibs, háziorvos, Bécs
Dr. Susanne Weninger, fogászat, száj- és állcsontgyógyászati ​​szakorvos, Linz
Dr. Teresa Melody Ebner, pszichiátriai és pszichoterápiás orvosszakértő, Bécs,
Dr. Terezia Novotna, háziorvos, sürgősségi orvos, Wiener Neustadt
Dr. Thomas Schilasky, fogászat, száj- és állcsontgyógyászat szakembere, Brixen im Thale
Dr. Várkonyi Tamás, háziorvos, Walbersdorf
Dr. Tom Vogel, háziorvos, Bécs / Oberwölbing
Dr. Ursula Mayer-Zuchi, háziorvos, Straßwalchen
Dr. Uwe Leidhold, fül-orr-gégészeti specialista, Langenlois
Dr. Himmelbauer Veronika, gyermekgyógyász szakorvos, Klosterneuburg
Dr. Kögler Viktoria, adjunktus, Neunkirchen
Dr. Volker Neubauer, háziorvos, Bécs
Dr. Volkmar Alexander Wirth, háziorvos, Unterwolfsbach
Dr. Walter Czerny, háziorvos, Bécs
Dr. Walter Lintner általános orvos, Bildstein
Dr. Walter Wührer, háziorvos, Salzburg
Dr. Werner Paesold, általános orvos, Klagenfurt
Dr. Werner Pohl belgyógyász szakorvos, Vöcklabruck
Dr. Werner Schwarz, háziorvos, St. Michael im Burgenland
Dr. Wilhelm Reisenzein, általános orvos, Hallein
Dr. Wilhelmine Haas, a fizikális orvoslás és rehabilitáció specialistája, Bécs,
Dr. Wolfgang Grabner, háziorvos, St. Georgen im Attergau
Dr. Wolfgang Scheiber, bőr- és nemi betegségek specialistája, Adnet
Dr. Zofia Grömer, fizikai orvoslás és rehabilitáció specialistája, Linz
Dr. Martina Maringer nőgyógyász