Philadelphia és Seattle érseksége elutasítja a vallási mentességet a COVID-oltás alól

Paul D. Etienne érsek azt állította, hogy “nem a mi dolgunk, hogy személyes lelkiismereti alapon bármilyen mentességet aláírjunk. Ez az egyes személyek és a munkáltatójuk között dől el”.
Paul Etienne seattle-i érsek egy 2020. március 11-i videoüzenetben.
2021. augusztus 24., kedd
(LifeSiteNews) – Miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik az egyénekre a kísérleti COVID-19 oltóanyag beadására, két további amerikai érsek elutasította, hogy vallási mentességet adjon azoknak a plébániáknak, akik le akarnak mondani az abortuszfertőzött oltásokról.
Paul D. Etienne seattle-i érsek és Nelson J. Perez philadelphiai érsek a két legújabb katolikus prelátus, akik aktívan lebeszélik a híveket arról, hogy mentességet kérjenek az etikailag megkérdőjelezhető COVID-19 oltások elfogadása alól, amelyeket jelenleg országszerte bevezetnek.
A washingtoni demokrata Jay Inslee kormányzó augusztus 18-án jelentette be, hogy az állami és a magánszférában dolgozó iskolai alkalmazottaknak október 18-ig mindkét COVID-oltást be kell vetniük, különben elveszítik állásukat. Azt is elrendelte, hogy hétfői hatállyal mind a beoltott, mind a be nem oltott személyeknek maszkot kell viselniük. Az egyetlen elfogadható kivétel az oltási kötelezettség alól, ha a személyzet tagja vallási vagy egészségügyi okokra hivatkozva igazolni tudja, hogy kifogása van.
Etienne ezt a bejelentést követően még aznap kiadott egy saját levelet, amelyben utasította a hatáskörébe tartozó papokat, hogy “ne adjanak ki és ne írjanak alá vallási mentességre hivatkozó dokumentumokat” – számolt be az Északnyugati Katolikus. Sőt, az érsek azt írta, hogy “erősen bátorít mindenkit az oltásra”, követve Ferenc pápa példáját, aki az oltást “a szeretet cselekedetének” minősítette.
Etienne azt állította, hogy “nem a mi dolgunk, hogy személyes lelkiismereti alapon felmentéseket írjunk alá. Ez az egyes személyek és a munkáltatójuk közötti ügy”.
A seattle-i érsek hozzátette, hogy a klerikusok, miközben elutasítják az oltásmentességi kérelmeket, “legyenek gyengédek és pasztorálisak azokkal, akik kérik. Ők a mi testvéreink Krisztusban”. Etienne arra kérte papjait, hogy “[a]z Egyház is hangsúlyozza az oltások önkéntes jellegét”, ahogyan azt a Hittani Kongregáció a COVID-19 oltások elfogadásának feltételeiről szóló bírálatában kifejtette. “Osszátok meg velük a kísérés iránti vágyatokat, és bátorítsátok őket, hogy fontolják meg, milyen más lépéseket tesznek a sebezhetőek védelme és a közjó védelme érdekében” – zárta beszédét.

Ugyanígy Philadelphiában az érsekség közzétett egy levelet a papoknak, amelyben arra utasítja őket, hogy ne írják alá nevüket egy plébánián élő hívő oltásmentességi kérelméhez.
Az érsekség papságért felelős helynöke, Michael F. Hennelly atya azt írta a levélben, amelyet a The Philadelphia Inquirer értesülései szerint megszereztek, hogy “[a]z egyének saját lelkiismereti okokra hivatkozva kérhetnek mentességet az oltás alól”, de “[a]z ilyen esetekben az ilyen kérés támogatásának terhe nem a helyi egyházra hárul …, és mi nem tudjuk támogatni az ilyen alapon benyújtott mentességi kérelmeket”.
Philadelphia és Seattle csatlakozik azon katolikus egyházmegyék sorához, amelyekben az abortusszal fertőzött oltások alóli felmentésekről nem adtak felmentést. Timothy Dolan New York-i bíboros arra utasította papjait, hogy a pápa folyamatos támogatására hivatkozva, miszerint az oltások erkölcsileg megengedettek, utasítsák el a plébániák mentességi leveleinek aláírását.
Dolanhoz csatlakozott Blaise Cupich chicagói bíboros, José Gomez érsek, az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia jelenlegi elnöke és Robert McElroy San Diegó-i püspök, akik mindhárman arra hivatkoztak, hogy a Szentszék jóváhagyását adta az erkölcsileg kétes oltások alkalmazásához.
Egy lépéssel továbbmenve, John Stowe, a Kentucky állambeli Lexington püspöke elrendelte, hogy az egyházmegye nem csak, hogy ne adjon jóváhagyást az oltásmentességi kérelmekre, de szeptember 1-je előtt az egyházmegye minden alkalmazottjának “a COVID-19 elleni védőoltást kell beadatnia, ami az alkalmazás feltétele”.
Augusztus 17-i levelében Stowe ragaszkodott ahhoz, hogy az oltás beadatása “a közegészségügy és a közbiztonság sürgős ügye”, és hozzátette meggyőződését, hogy “a katolikusok számára nincs vallási felmentés az oltás alól, és Ferenc pápa többször is erkölcsi kötelességnek nevezte ezt”.
Stowe azt állította, hogy a közegészségügyi rendszereket túlterheli “egy olyan válság, amelyet elsősorban azok okoznak, akik nem hajlandók megvédeni magukat és másokat az oltás beadatásával”.
“Ez elfogadhatatlan, és az egyházmegyénk most csatlakozik azokhoz a munkáltatókhoz, akik ezt a közjó iránti alapvető elkötelezettséget már követelménnyé tették”.
A kentuckyi prelátus arra is felhasználta az alkalmat, hogy visszahozza “azt a politikát, amely szerint a Katolikus Központban minden dolgozónak maszkot kell viselnie a munkahelyén”.
Eközben Dél-Dakota és Colorado püspökei, valamint egy Puerto Ricó-i püspök mind támogatásukról biztosították azokat, akik úgy döntöttek, hogy ellenzik az abortusszal szennyezett oltást.
Donald E. DeGrood, Sioux Falls dél-dakotai püspöke és Peter M. Muhich, Rapid City püspöke aláírtak egy levelet, amelyben kifejtik, hogy “bizonyos feltételek teljesülése esetén jó lelkiismerettel el lehet fogadni a COVID-19 vakcinákat, de ez nem általános erkölcsi kötelesség. Visszhangoztuk a Vatikánt, amely egy doktrinális jegyzetben kifejtette, hogy “a gyakorlati ész nyilvánvalóvá teszi, hogy az oltás általában nem erkölcsi kötelesség”.
A coloradói püspökök hasonló álláspontot foglaltak el, megjegyezve, hogy “megalapozott meggyőződések” alapozzák meg sok plébánost, akik lemondanak a potenciálisan életveszélyes oltásokról.
“A COVID-19 vakcina esetében meggyőződésünk, hogy a kormány nem kényszeríthet orvosi beavatkozásokat egy egyénre vagy személyek csoportjára” – írták a püspökök. Ez arra késztette őket, hogy megerősítsék, hogy “nincs olyan tekintélyes egyházi tanítás, amely általánosan kötelezné a katolikusokat bármilyen oltóanyag beadására. Egy egyéni katolikus hivatkozhat az egyház tanítására, hogy visszautasítson egy olyan vakcinát, amely abortuszból származó sejtvonalakat használt fel a vakcina előállításának bármely szakaszában”.
A Nemzeti Katolikus Bioetikai Központ (NCBC) szintén a lelkiismereti szabadság mellett foglalt állást, a Központ elnöke, Joseph Meaney kijelentette, hogy “nem helyeseljük a kényszerítő nyomástaktikákat vagy az oltási kötelezettségeket, különösen azokat, amelyek nem rendelkeznek nagyvonalú orvosi, lelkiismereti és vallási kötelezettségekkel”.
Az NCBC egy sablonlevelet készített az oltási kötelezettséget ellenző katolikusok számára, amely egyszerű módot biztosít az egyéneknek arra, hogy elmagyarázzák a munkaadóknak “azt az elvi vallási alapot, amely alapján egy katolikus úgy dönthet, hogy bizonyos oltóanyagokat vissza kell utasítania”.

Forrás:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük