Puerto Ricó-i püspökök COVID vakcinázási státusz szerint különítik el a miséket, a papok számára pedig oltásokat írnak elő.

A Puerto Ricó-i püspökök COVID vakcinázási státusz szerint különítik el a miséket, a papok számára pedig oltásokat írnak elő.

Hat Puerto Ricó-i püspök a héten jelentette be, hogy “az Eucharisztia liturgiájának és más liturgikus ünnepek celebrálásakor helyet tartanak fenn a nem beoltottak számára”.

 

SAN JUAN, Puerto Rico (LifeSiteNews) – Puerto Rico hét katolikus püspöke közül hat bejelentette, hogy egyházmegyéjükben a COVID-19 oltási státusz alapján elkezdik a misék elkülönítését, emellett az alkalmazottak és a papság számára is előírják a vakcinázási kötelezettséget.

 

A Puerto Ricó-i Püspöki Konferencia (CEP) által kedden közzétett dokumentumban a püspökök azt írták, hogy “egyházmegyéinkben és plébániáinkon az Eucharisztia liturgiájának és más liturgikus ünnepeknek a celebrálásához helyet fogunk fenntartani a nem beoltottak számára”.

 

“Javasoljuk, hogy a be nem oltottak – legalábbis egyelőre és a CEP későbbi döntéséig – tartózkodjanak az egyházak egyéb személyes közösségi tevékenységeiben való részvételtől” – tették hozzá. “Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy az úrvacsorát csak kézbe osztják”.

 

Daniel Fernández Torres arecibói püspök, aki a múlt héten egy levelet adott ki, amelyben támogatta a kísérleti, abortusszal szennyezett COVID-19 vakcinákkal szembeni lelkiismereti kifogásokat, feltűnően nem adta nevét a CEP dokumentumához.

 

A COVID-19 megjelenése óta Puerto Ricóban a sziget közel 3,3 millió lakosának kevesebb mint egytized százalékánál regisztráltak halálos kimenetelű megbetegedéseket. Puerto Ricóban a napi koronavírus okozta halálesetek száma az elmúlt hónapban átlagosan egyszámjegyű volt, több napon nulla halálesetet jelentettek.

 

A baloldali Pedro Pierluisi Urrutia kormányzó, a Demokrata Párt tagja által vezetett Puerto Ricó-i kormány ennek ellenére az elmúlt hetekben egy sor radikális közegészségügyi intézkedést vezetett be, beleértve az egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak, tanárok, diákok és a magánszektorban dolgozók tízezreinek oltási kötelezettségét.

 

Puerto Rico püspökei kedden jóváhagyták ezeket a politikákat, és még szigorúbb oltási követelményeket fogalmaztak meg, azzal fenyegetőzve, hogy “minden papnak és diakónusnak, aki részt vesz a liturgiában, szeptember 15-ig be kell oltania magát, vagy legalábbis meg kell kapnia az első adagot”. Azoknak az alkalmazottaknak és önkénteseknek, akik “személyesen végzik feladataikat vagy szolgálataikat”, ugyanezen időpontig szintén “teljes körűen be kell oltatniuk magukat”, különben felmondással kell számolniuk.

 

A püspökök továbbá elutasítottak minden vallási mentességet az oltások alól, azt állítva, hogy “az Egyház erkölcsi tanításában nincs alapja az oltási követelmények elutasításának”.

 

“A papok, diakónusok vagy az egyház lelkipásztori megbízottai nem támogathatják eskü alatt az ilyen mentességeket, mivel az egyház erkölcsi tanításában nincs alapja az oltási követelmények elutasításának” – írták.

 

Egy másik, kedden kiadott dokumentumban a prelátusok megjegyezték, hogy “nem fogadnak el olyan eskü alatt tett nyilatkozatokat, amelyek megerősítik, hogy az egyház tanítása alapján elutasítják az oltást és/vagy hasonló szöveget, mivel ennek az állításnak nincs alapja az egyház erkölcsi tanításában”.

 

Fernández arecibói püspök azonban a múlt héten egy levelében ennek ellenkezőjét jelentette ki, azt írva, hogy “lehetséges, hogy egy hívő katolikusnak lelkiismereti okokból kifogása legyen a Covid-19 vakcina állítólagos kötelező jellegével szemben”. Hozzátette, hogy “legitim, ha egy hívő katolikusnak kétségei vannak egy vakcina biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy amit a gyógyszergyárak vagy a gyógyszerfelügyeleti szervek mondanak, az semmiképpen sem hitbeli dogma”

 

“A személy lelkiismeretének tiszteletben tartása szintén katolikus tanítás” – folytatta az arecibói püspök, idézve a Katolikus Egyház Katekizmusát, amely hangsúlyozza, hogy “az embernek joga van lelkiismeretében és szabadságában cselekedni, hogy személyesen hozzon erkölcsi döntéseket. ‘Nem szabad arra kényszeríteni, hogy lelkiismeretével ellentétesen cselekedjen. Nem szabad őt abban sem megakadályozni, hogy lelkiismerete szerint cselekedjék, különösen vallási kérdésekben.””

 

Az arecibói egyházmegye papjai és diakónusai jogosultak aláírni a plébániák mentességi kérelmeit, mondta Fernández püspök, visszhangozva a dél-dakotai és coloradói püspökök hasonló bejelentéseit ebben a hónapban.

 

A Puerto Ricóban jelenleg használatos összes COVID-19 vakcinát, beleértve a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltásokat, abortált gyermekek szövetéből származó sejtvonalakon tesztelték, vagy azokkal állították elő.

 

“Bármilyen kapcsolat az abortusz folyamatával, még a legtávolabbi és legkevésbé sem egyértelmű, árnyékot vet az Egyház azon kötelességére, hogy rendíthetetlenül tanúságot tegyen arról az igazságról, hogy az abortuszt teljes mértékben el kell utasítani” – figyelmeztetett katolikus prelátusok egy csoportja tavaly egy levélben. “A cél nem szentesíti az eszközt” – mondták, és az abortuszt “az ember által ismert egyik legrosszabb népirtásnak” nevezték.

 

A koronavírus elleni vakcinák súlyos szövődmények és ismeretlen, hosszú távú hatások kockázatát is magukban hordozzák, miközben a legújabb adatok azt mutatják, hogy az oltások egyre kevésbé képesek megakadályozni a haláleseteket és a kórházi kezeléseket a magasan beoltott országokban, miközben a COVID-19 variánsok által okozott áttöréses esetek száma megugrott, amelyek a szakértők szerint az oltás hatására erősödnek.

 

“A SARS-CoV-2 és a COVID-19 megelőzésére vagy mérséklésére irányuló immunválasz kiváltására szolgáló technológiák újszerűsége számos orvosi kérdést megválaszolatlanul hagy” – írta júliusban a Nemzeti Katolikus Bioetikai Központ (NCBC). “Csak az idő és a vírus, valamint a vakcinák előnyeinek és káros hatásainak alapos tanulmányozása fogja megadni azokat a válaszokat, amelyekre sok embernek szüksége van ahhoz, hogy szabad és tájékozott beleegyezését adja”.”

 

Forrás: https://www.lifesitenews.com/news/puerto-rican-bishops-segregate-mass-by-covid-vaccine-status-shots-for-priests/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük