Svájci jogászok nyilatkozata: A 2G bizonyítvány követelménye alkotmányellenes

A jogászok szerint az alapjogok ilyen jellegű csorbításának alkotmányos követelményei nem teljesülnek. Az elrendelt 2G-kötelezettség jogalapja nem megfelelő, az intézkedés önmagában pedig a kórházi helyzetre tekintettel egyszerűen indokolatlan: előrejelzési horror forgatókönyvek nem fordultak elő; Ráadásul a svájci ágyak számának folyamatos csökkentése ellentmond a példátlan járványügyi fenyegetés képének. Valójában nincs komoly közvetlen veszély a közegészségügyre.

A be nem oltottak kizárása sem nem helyénvaló, sem nem szükséges, ezért egyszerűen aránytalan. Az ügyvédek a veszélyeztetett csoportok célzott védelmét szorgalmazzák, ami enyhébb intézkedésekkel is elérhető lenne. Az ember arra a következtetésre jut:

Úgy tűnik, hogy az egész Szövetségi Tanács egyetlen célja az, hogy a svájci lakosság „vonakodó” beoltatlan részét, egyre totalitáriusabb kényszerekkel rákényszerítse az oltásra.

A nyilatkozatot már 200 ügyvéd írta alá


____
Tisztelt Nemzeti Tanács elnöke
Tisztelt Államtanács elnöke

Az igazolási kötelezettség ismételt kiterjesztése és szigorítása a polgárok alapvető jogainak súlyos és tartós megsértését jelenti. A Szövetségi Tanács 2021. december 17-i határozatai szerint a köz- (társadalmi, kulturális, gazdasági stb.) és a magánélet nagy részéből mostantól még azok az egészséges emberek is ki lesznek zárva, akik a BÁPH szerint “negatívnak” bizonyították Covid-státuszukat. Ez azt jelenti, hogy Svájcban minden oltatlan embert, aki nem elég “szerencsés” ahhoz, hogy gyógyultnak tekintsék, példátlan módon diszkriminálnak.

Az ilyen egyedülállóan súlyos beavatkozások miatt oly sok ember életében a
szövetségi alkotmány 36. cikkében foglalt követelmények (és különösen a jogilag releváns tények bizonyítása) több mint 20 hónap elteltével (Covid-válság) és a tisztánlátás nem hagyhat kívánnivalót maga után: A halálozási és kórházi kezelési adatoknak hosszabb időn keresztül példátlan szinteket kellene elérniük ahhoz, hogy a lakosság jelentős része számára az alapvető jogok ilyen egyedülálló korlátozását indokolják.

Jelen esetben azonban egyetlen feltétel sem teljesült egy ilyen merev és rendkívül diszkriminatív rendszer bevezetéséhez, amely a Svájcban élő mintegy kétmillió emberrel szemben hátrányos megkülönböztetést jelent:
CÍMZETTEK
A Nemzeti Tanács elnöke
Az Államok Tanácsának elnöke
Bundeshaus
3003 Bern
Svájc, 2021. december 24.
2 | 11
Nincs jelentős tényleges veszély a közegészségügyre
1 A Szövetségi Tanács által hozott intézkedéseket közérdeknek kell indokolnia (BV 36. cikk (2) bekezdés).
A Szövetségi Tanács deklarált célja a Covid-tanúsítvány meghosszabbításával a legújabb “Omikron-változat” tekintetében -a korházak “magas esetszámok” “Túlzsúfoltság” megelőzése vagy csökkentése.

1.1 Nincs többlethalandóság
Először is meg kell jegyezni, hogy a 2021-re vonatkozó halálozási adatok nem adnak okot szélsőséges beavatkozási intézkedésekre.
Svájcban a 2021-es év demográfiailag kiigazított halálozási adatok jóval az előző 10 év átlaga alatt vannak. Ez még a 70 év felettiek korcsoportjára is vonatkozik.
Egy közegészséget fenyegető súlyos közvetlen veszély másképp néz ki.
1.2 A kórházak túlterheltségének elkerülése
Szintén a kórházak kihasználtságára tekintettel az olyan drasztikus intézkedések, mint a 2G szabály semmiképpen sem igazolható: 2021. december 15-től a svájci kórházakban a kórházi ágyak kihasználtsága 83%-os volt, a “COVID betegek” aránya pedig csak  hivatalosan  7,2% volt.

Az intenzív osztályok 80,4%-ban voltak megtelve, a “COVID betegek” aránya hivatalosan 34,5% volt.
Meg kell jegyezni, hogy a kb. 20%-os szabad kvóta a tényleges normál működést jelzi.
2015-ben még azt kritizálták, hogy a “csak” 80%-os kihasználtság a probléma: a kórházak “túl nagyok” és ezért veszteségesek. “túl nagyok” és ezért veszteséges.
Meglepő, hogy nem csak jelenleg, de még a 2020 novemberi csúcson sem kell triázst végezni – az akkorra már előre jelzett horror-forgatókönyvek ellenére sem.

A teljes szöveg gépi fordítással: 2021-12-24_Deklaration-2G-DE (2) HU

Eredeti német: 2021-12-24_Deklaration-2G-DE (1)