Szerbiában győztek a tüntetők: a kormány visszavonja a kisajátítási törvényt

Múlt hét szombaton több mint 50 utat zárt le több tízezer tüntető Belgrádban egy, a kormány által is támogatott lítiumban és bórban gazdag jadarit-ércbánya megnyitása ellen, amely várhatóan jelentős környezetkárosítással jár majd. A szerb kormány legújabb rendelkezéseivel jelentős ásványkincseket ajánlott fel a kínai Zijin rézbányának, és az ausztrál Rio Tintonak, a lakosság pedig tiltakozik a multik környezetszennyezése ellen.

A Rio Tinto bánya a kormányon levő Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić elnök támogatását élvezi. Az országos méretű felháborodás azért tört ki, mert a szerb parlament elfogadta a helyi népszavazási törvény és a földek kisajátításáról szóló törvényjavaslatait.

A környezetvédők szerint a tervezett 2,4 milliárd dolláros lítiumbánya visszafordíthatatlanul szennyezné az ivóvizet a térségben.
Azonban a tüntetések sikerrel jártak, ugyanis a napokban jelentette be Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke, hogy a parlament visszavonja kisajátítási törvényt, ugyanis a törvény nem volt elég szigorú a szabályozások terén, nem hagyott elég időt az esetleges fellebbezéseknek, és ami talán a legfontosabb, nyilvános vita, a nép megkérdezése nélkül lett létrehozva és elfogadva.

A tüntetéseknek köszönhetően a korábban elfogadott népszavazási törvény is átdolgozásra kerül, mely a jövőben megnehezítette volna a környezetszennyező projektek elleni demonstrációkat, írja a Mašina.

Vučić szerint a tüntetők „minden követelésének eleget tettek”, ezzel a kijelentéssel viszont nem mindegyik, a demonstrációt szervező környezetvédő és civil szervezet ért egyet.
A Kreni-promeni civil szervezet nem szervezne új demonstrációkat, ha a kormány ténylegesen betartja ígéreteit a törvények visszavonásával kapcsolatban. Ezzel szemben az Environmental Uprising környezetvédő szervezet szerint további tüntetésekre és blokádokra lesz szükség, ha azt akarják, hogy december 15-én Loznica önkormányzata megszavazza a jadarit kibányászási projekt leállítását.

A The Don’t let Belgrade D(r)own mozgalom szerint hatalmas civil sikernek számít a törvények visszavonása, azonban a valódi változás és siker az lenne, ha kormányváltásra kerülne sor. Véleményük szerint csakis a jelenlegi hatalom leváltásával lehetne biztosítani azt, hogy a jövőben ne engedélyezhessenek olyan beruházásokat, mint a Rio Tinto, a Ling Long vagy a Čukaru Peki.

Az Open Civic Platform „Action” és az Environmental Uprising szerint ki kéne egészíteniük követeléseik listáját a jadarit kitermelési projekt egyértelmű eltörlésével, míg a Kreni-promeni határozottan ellenzi a listájuk módosítását.

Forrás: