Szívizomgyulladás az oltás után; kell-e aggódnunk?

Szívizomgyulladás az oltás után; kell-e aggódnunk?

  1. január 12.|COVID-19

Maryanne Demasi, PhD

Izrael volt a kanári a szénbányában, az első ország, amely jelezte a myocarditis (szívizomgyulladás) esetek aggasztó növekedését.

A korai adatok szerint a fiatalabb férfiak (16-19 évesek) körében gyakrabban fordult elő szívizomgyulladás, különösen a második adag után, 6600-ból 1 esetben.

Az amerikai CDC megpróbálta eloltani a lángokat. Monitoring rendszere szerint a vakcinázást követő szívizomgyulladásos esetek aránya nem tért el a várt kiindulási arányoktól.

A következő hónapban a CDC közzétette saját adatait – a 40 év alatti férfiaknál a szívizomgyulladás 31 000-ből 1 esetben fordult elő az mRNS-vakcina két adagja után.

A probléma nem akart megszűnni. 2021 júliusára az EU elvégezte saját vizsgálatát, és arra a következtetésre jutott, hogy “lehetséges kapcsolat áll fenn a szívgyulladás és az mRNS-vakcinák között”.

Ezután az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Európa valamennyi jelentős gyógyszerfelügyeleti hatósága figyelmeztetést tett az mRNS-vakcinákra a 30 év alatti férfiak szívizomgyulladásának kockázatáról.

A közvélemény félelmének eloszlatására a hatóságok megnyugtatták a polgárokat, hogy az esetek enyhék, hihetetlenül ritkák, és kezelés nélkül megoldódnak. Ezért a fiatalok beoltásának előnyei meghaladták a kockázatokat.

A tanulmányok beérkeznek

2021 szeptemberére Høeg és munkatársai egy nyomtatás előtti tanulmánya ismét megkongatta a vészharangot.

A szerzők részletesebb vizsgálatot végeztek az amerikai Vakcina Mellékhatások Jelentési Rendszerében (VAERS), és érzékenyebb elemzést végeztek, mint a CDC.

A szívizomgyulladás előfordulása a fiatal férfiaknál 1:10 600-ból (16-17 évesek) és 1:6 200-ból (12-15 évesek) volt, és többségük, 86%-uk valamilyen kórházi ellátást igényelt.

A szkeptikusok a közösségi médiához fordultak, hogy lejárassák a tanulmányt és támadják a vezető szerzőt, azt állítva, hogy a számokat “óriási mértékben túlbecsülték”.

De aztán az FDA kiadott egy jelentést, amely talán megalázta a kritikusokat.

A jelentés tartalmazta a Pfizer saját adatait, amelyek szerint a szívizomgyulladás aránya magasabb, mint a CDC által korábban közöltek, 15000-ből 1 (16-17 éves férfiaknál).

Úgy tűnt, hogy a Moderna több esethez kapcsolódik, mint a Pfizer.

Ezért Svédország, Norvégia és Finnország óvatosságból szakított európai társaikkal, és felfüggesztette a Moderna vakcina használatát minden 30 év alatti személy esetében.

Franciaország és Németország hamarosan követte.*

A hatóságok továbbra is a tömeges oltást szorgalmazták, mondván, hogy a fiataloknál nagyobb valószínűséggel alakul ki szívizomgyulladás, ha elkapják a COVID-19-et – egy rosszul validált, “becsléseket” használó kiadványra hivatkozva.

A tanulmányok folyamatosan érkeztek.

Az egyiket Hongkongból, amely kimutatta, hogy a 12-17 éves férfiaknál a Pfizer két adagja után a szívizomgyulladás előfordulása 1:2700-ból volt, és egy másikat Oxfordi kutatók készítettek, amely heves vitát váltott ki a tudósok között.

Ez volt az első olyan tanulmány, amely határozottan megkérdőjelezte azt a főáramú narratívát, miszerint a COVID-19 után a 40 év alatti fiatal férfiaknál gyakrabban fordul elő szívizomgyulladás, mint a védőoltás után (grafikon).

Ez igaz volt a 2. és 3. Pfizer-, valamint az 1. és 2. Moderna-oltást követően is, de a hatás az idősebb korcsoportokban megfordult.

Végezetül, a Kaiser Permanente egy nyomtatás előtti tanulmánya szintén magas myopericarditis arányt talált két adag mRNS-vakcina után; 1800-ból 1 a 18-24 éves férfiaknál és 1 a 2600-ból 1 a 12-17 éves férfiaknál.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy “a myopericarditis valódi előfordulása jelentősen magasabb, mint az amerikai tanácsadó bizottságoknak bejelentett előfordulási gyakoriság”.

Az oltás utáni szívizomgyulladás “enyhe”?

Dr. Peter McCullough texasi kardiológus, belgyógyász, epidemiológus és a Reviews in Cardiovascular Medicine című folyóirat társszerkesztője.

Dr. Peter McCullough, kardiológus

A világjárvány során Dr. McCullough mind a vírusfertőzés, mind a COVID-19 vakcina után kialakuló sérülések szív- és érrendszeri szövődményeit kezelte.

Elutasítja azt az elképzelést, hogy az oltás utáni szívizomgyulladás legtöbb esete jelentéktelen vagy “enyhe”.

“Hirtelen mellkasi fájdalom, emelkedett troponinszint [a szívizom károsodását jelzi], EKG-változások, és körülbelül háromnegyedüknél echokardiográfiás vagy MRI-vizsgálat bizonyítja a szív károsodását” – mondta.

Dr. McCullough ágy melletti tapasztalatait alátámasztja a Circulation című szaklapban közzétett, 21 év alattiak oltás utáni szívizomgyulladásának gyanúját vizsgáló nagy esetsorozat.

A szív MRI-felvételek 77%-uknál mutattak ki eltéréseket, és közülük 99%-uknál késői gadolínium-erősödést (ami fibrózist vagy hegszövetet jelez), 72%-uknál pedig szívizomödémát (a szívizom duzzanatát).

Túl korai lenne megmondani, hogy milyen hosszú távú hatásai lesznek azoknak, akiknél az oltás után szívizomgyulladás alakul ki, de egy 2019-es, a Circulation című szaklapban közzétett tanulmány szerint a szívizomgyulladásos esetek 13%-a szívműködési zavarokkal végződik.

Dr. McCullough szerint ez csak a jéghegy csúcsa lehet.

“Úgy gondolom, hogy nagy számban fordul elő szubklinikai myocarditis. Talán ennek egyik megnyilvánulása, hogy egyre több sportolót látunk, főleg a 18-24 éves korosztályban [akiknek kötelező a vakcinát bevenni], akik a futballpályán összeesnek” – mondja Dr. McCullough.

“Az egyik dolog, amit a kezelés során meg kell tenniük, az az, hogy abszolút tartózkodjanak minden fizikai aktivitástól, mert az extrém testmozgás, amíg a szív gyulladt, hirtelen szívhalált vált ki.”

A közösségi médiafelületeket elárasztották a pályán összeeső focistákról készült videómontázsok, de a szkeptikusok tagadták, hogy bármi kapcsolat lenne az oltóanyagokkal, mondván, hogy a hirtelen szívhalál mindig is probléma volt a sportban, és hogy a megnövekedett események “véletlenek”.

Nemrégiben az új-zélandi egészségügyi hatóságok közölték, hogy egy 26 éves férfi a Pfizer vakcinával összefüggésbe hozható szívizomgyulladásban halt meg.

A gyermekkori szívizomgyulladás háttérráta?

A szívizomgyulladás általában nagyon ritka a gyermekpopulációban (évente 4 per millió), de a CDC VAERS-hez bejelentett oltás utáni esetek megugrása (n=23 317 eset 2021. december 31-én) aggasztó Dr. McCullough számára.

“Ha a háttérráta 4 per millió évente, akkor most a vakcina által kiváltott szívizomgyulladás aránya 200-400 per millió évente [1 az 5000-2500-ból]” – mondja Dr. McCullough.

“És ne felejtsd el, hogy ez nem felturbózott gyerekek. Ha egyszer elkezdenek szaporodni, a számok elérhetik az évi 600-800 milliót [1 az 1600-ból 1250-ből]” – teszi hozzá.

A szívizomgyulladás gyakoribb a fiatal férfiaknál, valószínűleg az androgének (hormonok, például a tesztoszteron) miatt.

Brazil kutatók azt állították, hogy a COVID-19 betegek antiandrogén terápiával történő kezelése után kedvező eredményeket értek el, de további kutatásokra van szükség.

Ez azt is megmagyarázhatja, hogy egyes adatok szerint miért van az, hogy a pubertáskor előtti 5-11 éveseket kevésbé érinti a myocarditis, mint a 12 évesnél idősebbeket.

Mi a biológiai mechanizmus?

A vakcina által kiváltott szívizomgyulladás mechanizmusa nem ismert véglegesen, de valószínűleg a vakcinában lévő, az mRNS-t hordozó lipid nanorészecskékkel függ össze.

A vakcinát úgy tervezték, hogy intramuszkulárisan (deltoid) adják be, és helyi immunreakciót vált ki. A hatósági adatokban szereplő helyettesítő vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a lipid nanorészecskék az injekció beadásának helyén túl a májban, a mellékvesékben, a lépben és a petefészkekben is lerakódhatnak a szövetekben.

“A lipid nanorészecskék eloszlanak az egész szervezetben, és néhányat óhatatlanul felvesz a szív. A lipid nanorészecskéket tartalmazó sejtek mozaikja elkezdheti termelni a spike fehérjét, amely gyulladást szít ezekben a szövetekben” – magyarázza Dr. McCullough.

“Most már azt is tudjuk, hogy a spike fehérje az injekció beadása után még körülbelül két hétig kering a véráramban, és egyeseknél akár egy hónappal az injekció beadása után is keringhet és mérhető. Ez a szabadon keringő spike protein a szívben is lerakódhat”.

Avolio és munkatársai tanulmánya kimutatta, hogy a spike fehérje képes molekuláris és funkcionális változásokat okozni az emberi érrendszeri pericitákban, amelyek a szívizomsejteket körülvevő kapillárisok körüli támasztósejtek.

A megállapítások értelmezése

Több dolgot is figyelembe kell venni, amikor a gyermekek és fiatal felnőttek COVID-19 elleni oltása mellett dönt.

  1. Sok fiatal (az Egyesült Államokban a gyermekek 40%-a) már ki volt téve a COVID-19 vírusnak, és ezért nemrégiben még immunis volt.
  2. A COVID-19 túlélési aránya gyermekek és serdülők esetében a Stanford professzor John Ioannidis tanulmánya szerint >99,99%, ezért a halálozás kockázata alacsony.
  3. A társbetegségek nélküli fiatalok kórházi kezelésének kockázata szintén alacsony, pl. a sydneyi deltajárvány csúcspontján a fertőzött gyermekek (<16 évesek) többsége tünetmentes vagy enyhe betegségben szenvedett, a kórházi kezelés ritkán fordult elő, és több gyermek került kórházba szociális, mint orvosi okokból.
  4. Most, hogy az omikron felbukkant, és enyhébb betegségként jelentkezik (30-50%-kal kisebb a kórházi kezelés kockázata, mint a delta esetében), a jelenlegi stabil vakcinák lényegesen kevésbé hatékonyak az új variáns ellen, nem akadályozzák meg a fertőzést, és nem akadályozzák meg az átvitelt sem.
  5. Most, hogy az USA azt ajánlotta, hogy 12 éves kor felett mindenki kapjon emlékeztető oltást, mekkora lesz a kockázatnövekedés, amely minden egyes mRNS-injekcióval jár? Az Európai Unió szabályozó hatósága most arra figyelmeztetett, hogy a gyakori COVID-19 emlékeztető oltások károsan befolyásolhatják az immunrendszert.

A bizonyítékokat összegezve egyes szakértők most azt javasolják, hogy az mRNS-vakcina előnyei fiatal felnőttek esetében, akiknek a kockázata már eleve alacsony, nem ellensúlyozzák a káros hatásokat.

Mások a gyermekek COVID-19 elleni oltásának árnyaltabb megközelítését szorgalmazták, a két adag oltás egymástól való távolabbra helyezésétől kezdve a két adag oltás egymástól való távolabbra helyezéséig, vagy csak egy adag oltás ajánlását, illetve csak a COVID-19 szövődményeinek magas kockázata által érintett gyermekek oltását.

Sajnos a bizonytalanság és a hiteles forrásokból származó átláthatóság hiánya valószínűleg generációkon keresztül rontotta a közvélemény rutinszerű oltásokba vetett bizalmát.

 *Ezekben az országokban még mindig a  Pfizer-t használják. A Moderna magasabb myocarditis arányt mutathat, mivel a Pfizerhez (30 µg) képest magasabb az mRNS koncentrációja (100 µg).

 

Ha szeretné támogatni a kutatásaimat, kérjük, fontolja meg, hogy rendszeres hozzászólóvá válik itt.

Köszönöm.

Ossza meg ezt a posztot:

Forrás:

Myocarditis post-vaccination; should we be concerned?
If you think what you’re looking for should be here, please contact the site owner.