Tanulmány a tünetmentes SARS-CoV-2 hordozók fertőzőképességéről

Absztrakt

Háttér

A 2019-es koronavírus betegség (COVID-19) folyamatos járványa világszerte elterjedt. Vitatható, hogy a tünetmentes COVID-19 vírushordozók fertőzőek-e. Itt számolunk be egy tünetmentes páciens esetéről, és 455 kapcsolat klinikai jellemzőit mutatjuk be, amelynek célja a tünetmentes hordozók fertőzőképességének vizsgálata.

Anyag és módszerek

455 olyan személy, akik tünetmentes COVID-19 vírushordozónak voltak kitéve, kutatásaink tárgyává váltak. Három csoportba sorolták őket: 35 beteg, 196 családtag és 224 kórházi személyzet. Kivontuk epidemiológiai információikat, klinikai nyilvántartásaikat, kiegészítő vizsgálati eredményeiket és terápiás ütemezésüket.

Eredmények

A betegek medián érintkezési ideje négy nap, a családtagoké pedig öt nap volt. A szív- és érrendszeri betegségek 25% -ot tettek ki a betegek eredeti betegségei között. A kórházi személyzeten kívül a betegeket és a családtagokat is orvosilag izolálták. A karantén ideje alatt hét beteg és egy családtag új légzési tüneteket mutatott, ahol a láz volt a leggyakoribb. A vérképek a legtöbb kontaktusban normál tartományon belül voltak. Az összes CT-kép nem mutatta a COVID-19 fertőzés jeleit. Súlyos akut respirációs szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) fertőzést nem sikerült kimutatni 455 érintkezésben nukleinsav-teszttel.

Következtetés

Összefoglalva, mind a 455 kontaktot kizárták a SARS-CoV-2 fertőzésből, és arra a következtetésre jutunk, hogy egyes tünetmentes SARS-CoV-2 hordozók fertőzőképessége gyenge lehet.

Kulcsszavak: SARS-CoV-2, Tünetmentes hordozó, Kapcsolatok, Fertőzőképesség
Rövidítések: COVID-19, koronavírus-betegség, 2019; SARS-CoV-2, súlyos akut légzési szindróma koronavírus 2; CHD, veleszületett szívbetegség; EDOU, sürgősségi osztály megfigyelő egysége; ED, sürgősségi osztály; CT, számítógépes tomográfia; RT-PCR, reverz transzkripció-polimeráz láncreakció; GCDC, Guangzhou Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ; CDC, Kínai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ; IQR, interkvartilis tartományok; Egyéni védőeszközök

1. Bevezetés

A 2019-es koronavírus betegség (COVID-19) 2019 december eleje óta történő megjelenése a közelmúltban számos országban elterjedt, és tömeges gyülekezés révén világjárványt váltott ki [  ,  ,  ]. 2020. március 24-ig 334981 megerősített eset és 14652 haláleset történt világszerte [  ].

Bizonyított, hogy a COVID-19 kórokozója a súlyos akut légzési szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2), amely magas homológiával rendelkezik a SARS-CoV-vel [  ]. A SARS-CoV-hoz hasonlóan az uralkodó SARS-CoV-2 átviteli mód emberről emberre terjed [  ]. Eltérően a reprodukciós számot (R0) (az egyetlen fertőzött személy által fogékony populációban előállított másodlagos esetek várható száma) kettő és három között becsülik, ami magasabb, mint a SARS [  ,  ]. Ezenkívül a SARS átadása a tüneti periódus alatt történik [  ]. A COVID-19 esetében számos tünetmentes fertőzést találtak a megerősített betegek szoros kapcsolatai között, például a „Diamond Princess” -ről szóló jelentés [ ]. A tünetmentes fertőzések epidemiológiai jelentősége azonban mindeddig nem világos. A legfrissebb tanulmányok azt mutatták, hogy a COVID-19 átvitel ezen tünetek nélküli egyéneknél is megtörténhet [  ,  ]. Egyelőre azonban továbbra is ellentmondásos, hogy a tünetmentes SARS-CoV-2 hordozók fertőzőek-e.

Itt egy tünetmentes SARS-CoV-2 hordozó kórházi fertőzéssel kapcsolatos esetéről számolunk be, az alábbiak szerint, és 455 kapcsolat klinikai jellemzőit írjuk le. Célunk a tünetmentes hordozók fertőzőképességének elemzése.

Az A. eset egy 22 éves nőbeteg volt, akinek kórtörténetében veleszületett szívbetegség (CHD) szerepelt, és 2020. január 13-án a Guangdongi Tartományi Népi Kórház (Guangzhou, Guangdong tartomány, Kína) sürgősségi helyiségébe került. Panaszkodott légszomj 16 évig, és a tünetek egy hónapig súlyosbodtak. A kísérő tünet mellkasi szorongás volt, köhögés, köpetképződés és láz nélkül. A CHD-n kívül más betegségei nem voltak, és nem volt dohányzási szokása. Hőmérséklete normális volt, és a laboratóriumi mérések nem mutattak nyilvánvaló rendellenességeket (Asztal 1 ). Az echokardiográfia pitvari septum hibát és súlyos pulmonalis hipertóniát mutatott. A diagnózis veleszületett szívbetegség, pitvari septum defektus és pulmonalis hipertónia volt.

Asztal 1

Az A eset laboratóriumi mérései

Jan, 13 Február 12 Február 19 Február 27 Normál tartomány
Vérkép, × 10⁹ / L
Fehérvérsejtszám 7.70 7.78 7.41 7.92 3.50–9.50
Neutrofilszám 4.97 4.14 4.16 4.44 1.80–6.30
Limfocita szám 2.13 2.91 2.13 2.63 1.10–3.20
Szerológiai változók
C-reaktív fehérje, mg / l 0.6 5.89 NT NT < 5.0
Procalcitonin, ng / ml Normál Normál NT NT < 0,05

NT = nincs tesztelve.

Az A. esetet főként oxigénterápiának, vizelethajtó kezelésnek, valamint pulmonalis hipertónia farmakoterápiájának kapták. Január 16-án, amikor az A eset javult és az életjelek stabilakká váltak, áthelyezték a sürgősségi osztály megfigyelő egységére (EDOU). A Tavaszi Fesztivál és a COVID-19 kitörése miatt testvérével együtt február 11-ig kórházban feküdt. A felvétel előtt a járvány idején komoly vizsgálatokon esett át a kórházban megfogalmazott útmutatás alapján. Mindazonáltal a beteg nasopharyngealis tamponjának eredménye pozitív volt a SARS-CoV-2 szempontjából valós idejű reverz transzkripció-polimeráz láncreakcióval (RT-PCR). Azonnal felvették a fertőző osztály karantén osztályára.

Az A. eset és testvére egyaránt tagadta Wuhan (a járvány Kínában) látogatását és a COVID-19 betegekkel való kapcsolatfelvételt. Állandóan maszkot viseltek, az étkezés és az ivás kivételével. Hogy hogyan fertőződött meg, nem ismert.

Különösen a páciensnek önmagában soha nem volt láza, torokfájása, myalgiája vagy egyéb vírusfertőzéssel járó tünetei [  ]. Úgy gondolták, hogy a légszomjat és a mellkasi szorongást a korábbinál további súlyosbodás nélkül a CHD okozza. A laboratóriumi mérések azt mutatták, hogy a fehérvérsejtek, a limfociták, a C-reaktív fehérje és a prokalcitonin normális tartományban voltak (Asztal 1). Felvételkor a mellkasi számítógépes tomográfia (CT) vizsgálat nem COVID-19 képalkotó funkciót mutatott (1. ábra . a, c). A kórházi kezelés idején a beteg antivirális és interferon terápiát kapott. 11 nappal a kezelés után (február 22.) a mellkas CT-vizsgálata nem mutatott szignifikáns különbséget a korábbiakhoz képest (1. ábra. b, d).

1. ábra

Az A. eset mellkasi CT képei február 11-én készültek, amelyek nem COVID-19 képalkotó funkciót mutattak. Az A eset február 22-én ismét CT-vizsgálaton esett át. A b és d ábrák, az utólagos képek nem mutattak szignifikáns különbségeket, mint korábban.

Időközben ismételt valós idejű RT-PCR vizsgálattal végzett nukleinsav-teszteket. A nukleinsav-tesztek öt egymást követő napon, február 11. és 15. között voltak pozitívak. A 16. karantén napon (február 26.) végzett teszt eredményei negatívvá váltak, majd a 18. és 20. karantén napján, amelyek szintén negatívak voltak. Ezután a 21. napon (2020. március 2-án) kiengedték a karanténból. Csak a laboratóriumban igazolt pozitív eredmények miatt az A esetet tünetmentes hordozóként diagnosztizálták, amelyet a Guangzhou-i Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (GCDC) mutatott ki.

Bővebben: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7219423/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük