Természetes immunitás és Covid-19

Mielőtt a cikk fordítására térnék elöljáróban idézném, a hazai tömegmédia egyik legújabb hazugságát, miszerint a természetes immunitás gyenge és rövid életű lenne.

Három hónap vagy ennél is rövidebb idő elteltével újra megfertőződhet a koronavírussal az, aki csak természetes védelmet szerzett, ezért a kutatók szerint azoknak is fel kell venniük a védőoltást, akik átestek a fertőzésen. “A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben” – szögezte le Jeffrey Townsend, a Yale professzora, a tanulmány vezető szerzője. A The Lancet Microbe című folyóiratban közzétett tanulmány az első, amely meghatározza az újrafertőződés valószínűségét a természetes fertőzést követően olyanok esetében, akik nem kaptak védőoltást – írta a kutatást ismertető medicalxpress.com portál.

Townsend kollégáival elemezte a SARS-CoV-2 közeli vírusrokonainak, az egyszerű megfázást okozó vírusoknak az ismert újrafertőzési és immunológiai adatait, valamint a SARS-CoV-1 és a közel-keleti légúti szindróma (MERS) immunológiai adatait. A kutatók az evolúciós elvek alapján modellezték a koronavírussal való újra fertőződés kockázatát az idő múlásával. A tanulmány szerint az újra fertőződések már röviddel a gyógyulás után is előfordulhatnak, és elő is fordultak. Az újrafertőződés az immunitás csökkenésével és a SARS-CoV-2-változatok megjelenésével egyre gyakoribbá válik.” Forrás: 

Ehhez kapcsolódik az idei influenza oltások hazugsága, amelyről azt állítják, azért fontos, mert egy évig kimaradt az influenza az emberek életéből, s emiatt most fokozott veszély van.

“Az idézet:  – Idén a szokásosnál is nagyobb a tétje az influenza-elleni oltások beadásának – mondta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főorvosa, aki szerint most azért kell jobban félni az influenzától, mert a szervezet természetes ráfertőződéséből egy év kimaradt.  Ezért kevésbé védett az emberi szervezet az influenza-vírusok mutációival szemben, mint a megelőző években, így a kórokozó jóval nagyobb járványt tud okozni.” Forrás:

Ezek a fenti mondatok mind egyértelmű hazugságok és csodálom, hogy ilyenkor nem rohan a hatóság és az ügyészség ezt a rémhírkeltőt letartóztatni. Csodálatos! Az látni kell, hogy tavaly április óta az influenza fertőzés számolása nagyából az egész globalista uralom alatt álló világban megszűnt. A másik amit már kutatók bizonyítottak, hogy a PCR teszt nem megbízható és többek között, covid pozitivitást mutathat influenza fertőzés esetén is. De a legelső kérdés ami joggal felmerülhet mindenkiben,: Ha a vakcinák hatékonyabbak, miért van szükség máris 3. ismétlésre?

A Pfizer leleplezett kutatója által közölt tények padig csak hab a tortán:

 

Lássuk a valódi adatokat Brownstone Institute által összegyűjtött bizonyítékok alapján

Természetes immunitás és Covid-19: Huszonkilenc tudományos tanulmány, amelyet meg kell osztani a munkáltatókkal, egészségügyi tisztviselőkkel és politikusokkal.
BY BROWNSTONE INSTITUTE OKTÓBER 10, 2021 Forrás: 

A SARS-CoV-2 vírusra vonatkozó 2020. márciusi zárlatok kezdetétől fogva elhanyagolták a természetes immunitás (más néven a fertőzés utáni immunitás) témáját. Amint a védőoltás széles körben elérhetővé vált, ami kezdetben szinte csenddel kezdődött, az a téma szinte teljes elsötétülésébe fordult.

Még most is hiányzik a nyílt vita, feltehetően az általános oltás és az oltás kötelező dokumentálása érdekében, ami a közéletben való részvétel, sőt a munkaerőpiacon való részvétel feltétele. A tudomány mégis létezik. Számos tanulmány létezik. Szerzőik megérdemlik az elismerést, az elismerést és azt, hogy hallassák hangjukat.

Ezek a tanulmányok azt bizonyítják, amit már eddig is tudtunk és tudunk: a SARS-típusú vírussal szembeni természetes immunitás erős, tartós és széles körben hatékony még mutációk esetén is, általában jobban, mint a vakcinák. Valójában a 20. századi tudomány egyik fő hozzájárulása az volt, hogy kibővítette és tovább magyarázta ezt az ókor óta ismert elvet. Ezt feltehetően minden szakértő már jóval a jelenlegi viták előtt is tudta. Az ellenkezőjét színlelni próbáló törekvés a legmagasabb rendű tudományos botrány, különösen azért, mert a téma folyamatos elhanyagolása emberek milliárdjainak jogait és szabadságát érinti.

Azok az emberek, akik elkapták a vírust és felépültek, elismerést érdemelnek. Ami azt illeti, azok az emberek, akik inkább a vírusnak való kitettség kockázatát választják annak érdekében, hogy erős immunitást szerezzenek, megérdemlik a választás szabadságát. Annak a felismerésnek, hogy a természetes immunitás – amely jelenleg az USA lakosságának talán felét és világszerte milliárdokat érint – hatékonyan védelmet nyújt, drámai hatással kellene lennie a vakcinák kötelezővé tételére.

Azoknak az egyéneknek, akiknek a megélhetését és szabadságjogait elértéktelenítik és eltörlik, hozzáférést kell kapniuk a tudományos irodalomhoz, ami ezt a vírust illeti. Küldjenek egy linket erre az oldalra messzire és széles körben. A tudósok nem hallgattak, csak nem kapták meg a megérdemelt nyilvános figyelmet. E lista elkészítését Paul Elias Alexander által biztosított linkek és a Rational Ground saját, a természetes immunitásról szóló puskapéldánya segítette, amely a témával kapcsolatos népszerű cikkek linkjeit is tartalmazza.

1. COVID-19 felépült betegek egy éven át fenntartott celluláris és humorális immunitásáról, Jie Zhang, Hao Lin, Beiwei Ye, Min Zhao, Jianbo Zhan, et al. Clinical Infectious Diseases, 2021. október 5.. “A SARS-CoV-2-specifikus IgG antitestek, valamint a NAb is fennmaradhat a COVID-19-rekonvaleszcenciák több mint 95%-ánál a betegség kezdetét követő 6 hónap és 12 hónap között. A COVID-19 lábadozók legalább 19/71 (26%) (ELISA és MCLIA kettős pozitív) esetében kimutatható volt a SARS-CoV-2 elleni keringő IgM antitest a betegség kezdetét követő 12 m-ben. Figyelemre méltó, hogy a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtválaszt (a SARS-CoV-2 S1, S2, M és N fehérje legalább egyik antigénjére) mutató lábadozók aránya 71/76 (93%) és 67/73 (92%) volt 6, illetve 12 hónap múlva. Továbbá mind az antitest-, mind a T-sejt-memória szintje a lábadozóknál pozitívan összefüggött a betegségük súlyosságával.”

2. A SARS-CoV-2 természetes immunitás és a vakcinával kiváltott immunitás összehasonlítása: reinfekciók versus áttörő fertőzések, írta: Sivan Gazit, Roei Shlezinger, Galit Perez, Roni Lotan, Asaf Peretz, Amir Ben-Tov, Dani Cohen, Khitam Muhsen, Gabriel Chodick, Tal Patalon. MedRxiv, 2021. augusztus 25. “Elemzésünk azt mutatja, hogy a SARS-CoV-2-naiv vakcinázottaknál 13,06-szorosára nőtt a Delta-változattal való áttöréses fertőzés kockázata a korábban fertőzöttekhez képest, ha az első esemény (fertőzés vagy oltás) 2021 januárjában és februárjában történt. A megnövekedett kockázat tünetmentes megbetegedés esetén is jelentős volt….. Ez az elemzés azt mutatta, hogy a természetes immunitás hosszabb ideig tartó és erősebb védelmet nyújt a SARS-CoV-2 Delta-változata okozta fertőzés, tüneti megbetegedés és kórházi kezelés ellen, mint a BNT162b2 két dózisú vakcinával kiváltott immunitás.”.

3. Shedding of Infectious SARS-CoV-2 Despite Vaccination, Kasen K. Riemersma, Brittany E. Grogan, Amanda Kita-Yarbro, Gunnar E. Jeppson, David H. O’Connor, Thomas C. Friedrich, Katarina M. Grande, MedRxiv, August 24, 2021. “A SARS-CoV-2 Delta variáns magas vírusterhelést okozhat, nagymértékben átvihető, és olyan mutációkat tartalmaz, amelyek részleges immunmenekülést biztosítanak. A járványkitörésekkel kapcsolatos vizsgálatok arra utalnak, hogy a beoltott személyek is terjeszthetik a Deltát. Összehasonlítottuk a Wisconsinban 2021. június 29. és július 31. között gyűjtött 699 tamponminta RT-PCR-ciklusküszöb (Ct) adatait, amelyeket egyetlen szerződéses laboratórium minőségi vizsgálattal vizsgált. A minták 36 megye lakosaitól származnak, többségük Wisconsin déli és délkeleti részén, és az esetek 81%-a nem állt kapcsolatban járványkitöréssel. Ez idő alatt a Delta-változatok becsült prevalenciája Wisconsinban 69%-ról 95% fölé emelkedett. Az oltási státuszt önbevallás és az állami oltási nyilvántartások alapján határozták meg.”

 

 1. A COVID-19 vakcinázás szükségessége korábban fertőzött egyéneknél, Nabin K. Shrestha, Patrick C. Burke, Amy S. Nowacki, Paul Terpeluk, Steven M. Gordon, MedRxiv, 2021. június 5,. “A SARS-CoV-2 fertőzésen átesett egyének valószínűleg nem profitálnak a COVID-19 vakcinázásból, és a vakcinák biztonságosan előnyben részesíthetők azok számára, akik korábban nem voltak fertőzöttek”.
 2. A BNT162b2 mRNS-vakcinát vagy SARS-CoV-2 fertőzést követő antitest-titer csökkenés nagyszabású vizsgálata, Ariel Israel, Yotam Shenhar, Ilan Green, Eugene Merzon, Avivit Golan-Cohen, Alejandro A Schäffer, Eytan Ruppin, Shlomo Vinker, Eli Magen. MedRxiv, 2021. augusztus 22. “Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a Pfizer-BioNTech mRNS-vakcinában részesült egyéneknél az ellenanyagszintek kinetikája eltér a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegekétől: a kezdeti szintek magasabbak, de az első csoportban sokkal gyorsabb exponenciális csökkenés tapasztalható.”
 3. Discrete Immune Response Signature to SARS-CoV-2 mRNS Vaccination Versus Infection, Ellie Ivanova, Joseph Devlin, et al. Cell, May 2021. “Bár mind a fertőzés, mind a vakcinázás robusztus veleszületett és adaptív immunválaszt indukált, elemzésünk jelentős minőségi különbségeket tárt fel a kétféle immunológiai kihívás között. A COVID-19-es betegeknél az immunválaszokat erősen fokozott interferonválasz jellemezte, amely a vakcinát kapóknál nagyrészt hiányzott.”
 4. SARS-CoV-2 fertőzés hosszú életű csontvelői plazmasejteket indukál emberben, Jackson S. Turner, Wooseob Kim, Elizaveta Kalaidina, Charles W. Goss, Adriana M. Rauseo, Aaron J. Schmitz, Lena Hansen, Alem Haile, Michael K. Klebert, Iskra Pusic, Jane A. O’Halloran, Rachel M. Presti, Ali H. Ali H. Ellebedy. Nature, 2021. május 24. “Ez a tanulmány azt kívánta meghatározni, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés indukál-e antigénspecifikus, hosszú életű BMPC-ket emberekben. SARS-CoV-2 S-specifikus BMPC-ket mutattunk ki 19 lábadozó személyből 15 csontvelőaspirátumában, míg a 11 kontroll résztvevő közül egyikben sem….. Összességében eredményeink összhangban vannak azzal, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés kanonikus T-sejt-függő B-sejtválaszt vált ki, amelyben az extrafollikuláris plazmablasztok korai átmeneti kitörése szérumantitestek hullámát generálja, amely viszonylag gyorsan csökken. Ezt követi a szérumantitestek stabilabban fenntartott szintje, amelyet a hosszú életű BMPC-k támogatnak.”
 5. Longitudinális elemzés tartós és széles körű immunmemóriát mutat SARS-CoV-2 fertőzés után, tartós antitestválaszokkal és memória B- és T-sejtekkel, Kristen W. Cohen, Susanne L. Linderman, Zoe Moodie, Julie Czartoski, Lilin Lai, Grace Mantus, Carson Norwood, Lindsay E. Nyhoff, Venkata Viswanadh Edara, et al. MedRxiv, 2021. április 27. “A COVID-19 világjárvány megszüntetéséhez hosszú életű immunitás szükséges a SARS-CoV-2 ellen. 254 COVID-19 beteget vizsgáltunk longitudinálisan a korai fertőzéstől kezdve és azt követően nyolc hónapon át, és túlnyomórészt széles alapú immunmemória-választ találtunk. A SARS-CoV-2 tüskékhez kötődő és semlegesítő antitestek kétfázisú bomlást mutattak >200 napos felezési idővel, ami hosszabb élettartamú plazmasejtek keletkezésére utal. Emellett tartós IgG+ memória B-sejtes válasz is kialakult, ami jó előjel a vírus újbóli expozícióját követő gyors antitestválaszra.”
 6. A súlyos akut légúti szindróma koronavírus-2 fertőzés előfordulása korábban fertőzött vagy oltott munkavállalók körében, N Kojima, A Roshani, M Brobeck, A Baca, JD Klausner. MedRxiv, 2021. július 8. “A korábbi SARS-CoV-2 fertőzés és a SARS-CoV-2 elleni védőoltás összefüggött a SARS-CoV-2 fertőzés vagy újrafertőződés csökkent kockázatával egy rutinszerűen szűrt munkaerő körében. Nem volt különbség a fertőzés előfordulása között a beoltott és a korábban fertőzött egyének között. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy eredményeink összhangban vannak-e az új SARS-CoV-2 variánsok megjelenésével.”
 7. A T- és B-sejtek repertoárjának egysejtes profilozása SARS-CoV-2 mRNS-vakcinát követően, Suhas Sureshchandra, Sloan A. Lewis, Brianna Doratt, Allen Jankeel, Izabela Ibraim, Ilhem Messaoudi. BioRxiv, 2021. július 15. “Érdekes módon minden oltottnál megfigyelhető volt a klonálisan bővült CD8 T-sejtek, ahogyan azt természetes fertőzést követően is megfigyelték. A TCR-génhasználat azonban változó volt, ami a repertoárok és az MHC-polimorfizmus sokféleségét tükrözi az emberi populációban. A természetes fertőzés indukálta nagyobb CD8 T-sejtklónok expanziója különálló klasztereket foglalt el, valószínűleg a vírus által bemutatott vírusepitópok szélesebb körének felismerése miatt, amelyet az mRNS-vakcinában nem lehetett látni. Tanulmányunk rávilágít egy összehangolt adaptív immunválaszra, ahol a korai CD4 T-sejtes válaszok elősegítik a B-sejtes válasz kialakulását és az effektor CD8 T-sejtek jelentős terjeszkedését, amelyek együttesen képesek hozzájárulni a későbbi visszahívási válaszokhoz.”.
 8. Az mRNS-vakcina által indukált T-sejtek azonos módon reagálnak a SARS-CoV-2 aggályos variánsaira, de a hosszú élettartam és a homing tulajdonságok tekintetében különböznek a korábbi fertőzési státusztól függően, Jason Neidleman, Xiaoyu Luo, Matthew McGregor, Guorui Xie, Victoria Murray, Warner C. Greene, Sulggi A. Lee, Nadia R. Roan. BioRxiv, 2021. július 29. “A fertőzés-naiv egyéneknél a második dózis növelte a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek mennyiségét és megváltoztatta fenotípusos tulajdonságait, míg a lábadozóknál a második dózis egyiket sem változtatta meg. A lábadozó vakcinázottakból származó tüskespecifikus T-sejtek feltűnően különböztek a fertőzés-naiv vakcinázottakétól, fenotípusos jellemzőik kiváló hosszú távú perzisztenciára és a légutakba, köztük az orrgaratba való hazatérés képességére utalnak. Ezek az eredmények megerősítik, hogy a vakcina által kiváltott T-sejtek robusztusan reagálnak az újonnan megjelenő vírusvariánsokra, megerősítik, hogy a lábadozóknak nincs szükségük második vakcinaadagolásra, és azt sugallják, hogy a vakcinázott lábadozóknak tartósabb orrgarat-homing SARS-CoV-2-specifikus T-sejtjeik lehetnek, mint a fertőzés-naiv társaiknak.”.
 9. A SARS-CoV-2-vel szembeni immunológiai memóriát a fertőzés után akár 8 hónappal is értékelték, Jennifer M. Dan, Jose Mateus, Yu Kato, Kathryn M. Hastie, et al., Science, 2021. január 6. “A SARS-CoV-2-vel szembeni immunmemória megértése kritikus fontosságú a diagnosztika és a vakcinák javítása, valamint a COVID-19 világjárvány valószínű jövőbeli lefolyásának felmérése szempontjából. A SARS-CoV-2-vel szembeni keringő immunmemória több kompartmentjét elemeztük 188 COVID-19-es eset 254 mintájában, köztük 43 mintát ≥ 6 hónappal a fertőzés után. A Spike fehérjével szembeni IgG viszonylag stabil volt 6+ hónap alatt. A Spike-specifikus memória B-sejtek 6 hónapos korban nagyobb mennyiségben fordultak elő, mint a tünetek megjelenését követő 1 hónapban. A SARS-CoV-2-specifikus CD4+ T-sejtek és CD8+ T-sejtek 3-5 hónapos felezési idővel csökkentek. A SARS-CoV-2-re vonatkozó antitest, memória B-sejt, CD4+ T-sejt és CD8+ T-sejt memória integrált módon történő vizsgálatával megfigyeltük, hogy a SARS-CoV-2 immunmemória minden egyes összetevője eltérő kinetikát mutat.”.
 10. A neutralizáló antitestek perzisztenciája egy évvel a SARS-CoV-2 fertőzés után, Anu Haveri, Nina Ekström, Anna Solastie, Camilla Virta, Pamela Österlund, Elina Isosaari, Hanna Nohynek, Arto A. Palmu, Merit Melin. MedRxiv, 2021. július 16. “A vad típusú SARS-CoV-2 fertőzést követő szérumantitestek perzisztenciáját vizsgáltuk hat és tizenkét hónappal a diagnózis után 367 személynél, akiknek 13%-a súlyos, kórházi kezelést igénylő betegségben szenvedett. Meghatároztuk a SARS-CoV-2 spike (S-IgG) és nukleoprotein IgG koncentrációkat, valamint a neutralizáló antitestekkel (NAb) rendelkező alanyok arányát”.
 11. A SARS-CoV-2 újrafertőződés kockázatának számszerűsítése az idő múlásával, Eamon O Murchu, Paula Byrne, Paul G. Carty, et al. Rev Med Virol. 2021. “Az újrafertőződés ritka esemény volt (abszolút arány 0%-1,1%), és egyetlen tanulmány sem számolt be az újrafertőződés kockázatának idővel történő növekedéséről. Csak egy tanulmány becsülte meg az újrafertőződés populációs szintű kockázatát a betegek egy részhalmazában végzett teljes genomszekvenálás alapján; a becsült kockázat alacsony volt (0,1% [95% CI: 0,08-0,11%]), és nem volt bizonyíték az immunitás csökkenésére akár 7 hónappal az elsődleges fertőzést követően. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a természetes úton szerzett SARS-CoV-2 immunitás nem csökken a fertőzést követő legalább 10 hónapig. Ugyanakkor e vizsgálatok alkalmazhatósága az új változatokra vagy a vakcinával kiváltott immunitásra továbbra is bizonytalan.”
 12. A SARS-CoV-2 antitest-pozitivitás legalább hét hónapig 95%-os hatékonysággal véd az újrafertőződés ellen, Laith J. Abu-Raddad, Hiam Chemaitelly, Peter Coyle, Joel A. Malek. The Lancet, 2021. július 27. “Az újrafertőződés ritka a katari fiatal és nemzetközi lakosság körében. Úgy tűnik, hogy a természetes fertőzés erős védelmet vált ki az újrafertőződéssel szemben, ~95%-os hatékonysággal legalább hét hónapig.”
 13. A COVID-19 elleni természetes immunitás jelentősen csökkenti az újrafertőződés kockázatát: a szerológiai felmérésben résztvevők egy kohorszának eredményei, szerzők: Bijaya Kumar Mishra, Debdutta Bhattacharya, Jaya Singh Kshatri, Sanghamitra Pati. MedRxiv, 2021. július 19. “Ezek az eredmények megerősítik azt az erős plauzibilitást, hogy a természetes fertőzést követő ellenanyag-fejlődés nemcsak a vírus újrafertőződésével szemben véd nagymértékben, hanem a súlyos COVID-19-betegség progressziója ellen is védelmet nyújt.”
 14. A korábbi SARS-CoV-2 fertőzéssel szembeni védelem hasonló a BNT162b2 vakcinával szembeni védelemhez: Yair Goldberg, Micha Mandel, Yonatan Woodbridge, Ronen Fluss, Ilya Novikov, Rami Yaari, Arnona Ziv, Laurence Freedman, Amit Huppert, et al… MedRxiv, 2021. április 24. “Hasonlóképpen, a korábbi SARS-CoV-2 fertőzéssel szembeni védelem általános becsült szintje a dokumentált fertőzés esetében 94-8% (CI:[94-4, 95-1]); kórházi kezelés 94-1% (CI:[91-9, 95-7]); és súlyos betegség 96-4% (CI:[92-5, 98-3]). Eredményeink megkérdőjelezik a korábban fertőzött egyének vakcinázásának szükségességét.”
 15. Immune Memory in Mild COVID-19 Patients and Unexposed Donors Reveals Persistent T Cell Responses After SARS-CoV-2 Infection, by Asgar Ansari, Rakesh Arya, Shilpa Sachan, Someshwar Nath Jha, Anurag Kalia, Anupam Lall, Alessandro Sette, et al. Front Immunol. Március 11, 2021. “A HLA II. osztályú prediktált peptid megapoolok segítségével SARS-CoV-2 keresztreaktív CD4+ T-sejteket azonosítottunk a nem exponált egyének mintegy 66%-ában. Továbbá, az enyhe COVID-19-es betegeknél több hónappal a gyógyulás után kimutatható immunmemóriát találtunk a védekező adaptív immunitás döntő ágaiban; a CD4+ T-sejtekben és a B-sejtekben, a CD8+ T-sejtek minimális hozzájárulása mellett. Érdekes módon a COVID-19 betegek tartós immunmemóriája túlnyomórészt a SARS-CoV-2 Spike glikoproteinje ellen irányul. Ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat mind a nagymértékű, már meglévő, mind a perzisztens immunmemóriára az indiai populációban.”
 16. Élő vírus semlegesítési tesztek a SARS-CoV-2 19A, 20B, 20I/501Y.V1 és 20H/501Y.V2 izolátumai ellen vakcinázott lábadozó betegeken és alanyokon, Claudia Gonzalez, Carla Saade, Antonin Bal, Martine Valette, et al, MedRxiv, May 11, 2021. ” Az enyhe COVID-19-ben szenvedő HCW-k és a kritikus állapotú betegek esetében nem volt szignifikáns különbség a 20B és a 19A izolátumok között. A 20I/501Y.V1 esetében azonban a 19A izolátummal összehasonlítva szignifikáns csökkenést találtak a semlegesítő képességben a kritikus betegek és a HCW-k esetében 6 hónappal a fertőzést követően. A 20H/501Y.V2 esetében a 19A izolátumhoz képest minden populációban szignifikánsan csökkent a neutralizáló antitesttiter. Érdekes módon a vakcinázott HCW-k esetében szignifikáns különbség volt megfigyelhető a neutralizációs képességben a két változat között, míg a lábadozó csoportok esetében ez nem volt szignifikáns.”
 17. Highly functional virus-specific cellular immune response in asymptomatic SARS-CoV-2 infection, by Nina Le Bert, Hannah E. Clapham, Anthony T. Tan, Wan Ni Chia, et al, Journal of Experimental Medicine, March 1, 2021. március 1. “Így a tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött egyénekre nem jellemző a gyenge vírusellenes immunitás, éppen ellenkezőleg, magasan funkcionális vírusspecifikus sejtes immunválaszt fejlesztenek ki.”
 18. A SARS-CoV-2-specifikus T-sejtmemória 10 hónapig fenntartható COVID-19-rekonvaleszcens betegekben, az őssejt-szerű memória T-sejtek sikeres fejlődésével, Jae Hyung Jung, Min-Seok Rha, Moa Sa, Hee Kyoung Choi, Ji Hoon Jeon, et al, Nature Communications, June 30, 2021. június 30. “Különösen a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek tartós polifunkcionalitását és proliferációs képességét figyeltük meg. A SARS-CoV-2-specifikus CD4+ és CD8+ T-sejtek között, amelyeket aktiváció-indukált markerek alapján detektáltunk, az őssejt-szerű memória T-sejtek (TSCM) aránya megnövekedett, és körülbelül 120 DPSO-nál tetőzik. A TSCM sejtek kialakulását SARS-CoV-2-specifikus MHC-I multimer festés igazolja. Figyelembe véve a TSCM sejtek önmegújító képességét és multipotenciáját, adataink arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek a COVID-19-ből való felépülést követően hosszú ideig fennmaradnak, így támogatják a hatékony vakcinázási programok megvalósíthatóságát a COVID-19 elleni védekezés egyik eszközeként.””
 19. Antibody Evolution after SARS-CoV-2 mRNS Vaccination, Alice Cho, Frauke Muecksch, Dennis Schaefer-Babajew, Zijun Wang, et al, BioRxiv, et al, BioRxiv, július 29, 2021. “Arra a következtetésre jutottunk, hogy a természetes fertőzés által idővel kiválasztott memóriaantitestek nagyobb hatékonysággal és szélesebb spektrummal rendelkeznek, mint a vakcinációval kiváltott antitestek. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a vakcinázott egyének jelenleg rendelkezésre álló mRNS-vakcinákkal történő felturbózása a plazma semlegesítő aktivitásának mennyiségi növekedését eredményezné, de nem azt a minőségi előnyt a változatokkal szemben, amelyet a lábadozó egyének vakcinázásával érünk el.”. Az újabb változat így szól: “Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a vakcinázott egyének jelenleg rendelkezésre álló mRNS-vakcinákkal történő felturbózása növeli a plazma semlegesítő aktivitását, de nem biztos, hogy a lábadozó egyének vakcinázásával kapott ellenanyagokkal egyenértékű szélességű antitesteket hoz létre.”.
 20. A második SARS-CoV-2 mRNS-vakcina dózisának differenciális hatása a T-sejt immunitásra naiv és COVID-19-regenerált egyénekben, Carmen Camara, Daniel Lozano-Ojalvo, Eduardo Lopez-Granados. Et al., BioRxiv, 2021. március 27. “Míg a BNT162b2 vakcinával végzett kétadagos immunizálási séma 95%-os hatékonyságot biztosít naiv egyéneknél, a második vakcinaadag hatása a természetes SARS-CoV-2 fertőzésből korábban felépült egyéneknél megkérdőjeleződött. Itt jellemeztük a SARS-CoV-2 tüske-specifikus humorális és celluláris immunitást naiv és korábban fertőzött egyénekben a teljes BNT162b2 vakcinázás során. Eredményeink azt mutatják, hogy a második dózis növeli mind a humorális, mind a celluláris immunitást naiv egyénekben. Ezzel szemben a második BNT162b2 vakcinaadag a COVID-19-ből felépült egyéneknél a celluláris immunitás csökkenését eredményezi, ami arra utal, hogy a jelenlegi standard vakcinázási séma szerinti második dózis nem feltétlenül szükséges a korábban SARS-CoV-2 vírussal fertőzött egyéneknél.”.
 21. COVID-19 természetes immunitás: Tudományos összefoglaló. Egészségügyi Világszervezet. May 10, 2021. “A rendelkezésre álló tudományos adatok arra utalnak, hogy a legtöbb embernél az immunválasz a fertőzést követően legalább 6-8 hónapig robusztus és az újrafertőződéssel szemben védő hatású marad (a leghosszabb tudományos bizonyítékokkal alátámasztott követés jelenleg körülbelül 8 hónap). Egyes SARS-CoV-2 vírusváltozatok, amelyeknek a tüskefehérjében kulcsfontosságú változások vannak, kevésbé érzékenyek a vérben lévő antitestek általi semlegesítésre. Míg a semlegesítő antitestek elsősorban a spike-fehérjét célozzák, a természetes fertőzés által kiváltott sejtes immunitás más vírusfehérjéket is célba vesz, amelyek általában konzerváltabbak a változatok között, mint a spike-fehérje.”
 22. SARS-CoV-2 újrafertőződési kockázat Ausztriában, írta Stefan Pilz, Ali Chakeri, John Pa Ioannidis, et al. Eur J Clin Invest. April 2021. “Az első hullám 14 840 COVID-19 túlélőjénél (0,27%) 40 feltételezett újrafertőzést regisztráltunk, a fennmaradó általános populáció 8 885 640 egyénénél (2,85%) pedig 253 581 fertőzést, ami 0,09 (0,07-0,13) esélyhányadosnak (95%-os konfidenciaintervallum) felel meg. Ausztriában viszonylag alacsony SARS-CoV-2 újrafertőződési arányt figyeltünk meg. A SARS-CoV-2 elleni védelem a természetes fertőzést követően összehasonlítható a vakcinák hatékonyságára vonatkozó legmagasabb rendelkezésre álló becslésekkel. További jól megtervezett kutatásokra van sürgősen szükség ebben a kérdésben a közegészségügyi intézkedésekre és a vakcinázási stratégiákra vonatkozó, bizonyítékokon alapuló döntések javítása érdekében.”
 23. Anti-spike antitest válasz természetes SARS-CoV-2 fertőzésre az általános populációban, Jia Wei, Philippa C. Matthews, Nicole Stoesser, et al, MedRxiv, 2021. július 5. “Becsléseink szerint az újrafertőződéssel szembeni védelemmel összefüggő antitestszintek valószínűleg átlagosan 1,5-2 évig tartanak, a súlyos fertőzéssel szembeni védelemmel összefüggő szintek pedig több évig vannak jelen. Ezek a becslések tájékoztathatnak a védőoltás emlékeztető stratégiák tervezéséről.”
 24. SARS-CoV-2 fertőzési arány az antitest-pozitív és az antitest-negatív egészségügyi dolgozók között Angliában: egy nagy, multicentrikus, prospektív kohorszvizsgálat (SIREN), Victoria Jane Hall, FFPH, Sarah Foulkes, MSc, Andre Charlett, PhD, Ana Atti, MSc, et al. The Lancet, április 29, 2021. április 29. “A korábbi SARS-CoV-2 fertőzés 84%-kal alacsonyabb fertőzési kockázattal járt együtt, a medián védőhatás 7 hónappal az elsődleges fertőzést követően volt megfigyelhető. Ez az időtartam a minimálisan valószínűsíthető hatás, mivel a szerokonverziókat nem vették figyelembe. Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy a korábbi SARS-CoV-2 fertőzés a legtöbb egyénnél hatékony immunitást indukál a jövőbeli fertőzésekkel szemben.”
 25. SARS-CoV-2 Natural Antibody Response Persists for at Least 12 Months in a Nationwide Study From the Faroe Islands, Maria Skaalum Petersen, Cecilie Bo Hansen, Marnar Fríheim Kristiansen, et al, Open Forum Infectious Diseases, Volume 8, Issue 8, August 2021. “Bár az antitestek védő szerepe jelenleg nem ismert, eredményeink azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 antitestek a tünetek megjelenése után legalább 12 hónappal, de talán még tovább is fennmaradtak, ami azt jelzi, hogy a COVID-19-konvaleszcens egyének védettek lehetnek az újrafertőződéssel szemben. Eredményeink a SARS-CoV-2 antitest-immunitást mutatják országos kohorszokban, olyan környezetben, ahol kevés a fel nem fedezett eset, és úgy véljük, hogy eredményeink hozzájárulnak a természetes immunitás és a SARS-CoV-2 vakcinaimmunválasz várható tartósságának megértéséhez. Ezenkívül segíthetnek a közegészségügyi politikában és a vakcinák beadásának folyamatban lévő stratégiáiban.
 26. A védőoltás és a korábbi fertőzés összefüggései a SARS-CoV-2 pozitív PCR-teszt eredményeivel a Katarba érkező légiutasok körében, Roberto Bertollini, MD, MPH1; Hiam Chemaitelly, MSc2; Hadi M. Yassine. JAMA Research Letter, 2021. június 9. “A 9180 olyan személy közül, akiknek nem volt nyilvántartott védőoltása, de a PCR-vizsgálatot megelőzően legalább 90 nappal korábbi fertőzésről volt feljegyzés (3. csoport), 7694-et lehetett összevetni olyan személyekkel, akiknek nem volt nyilvántartott védőoltása vagy korábbi fertőzése (2. csoport), akik között a PCR-pozitivitás 1,01% (95% CI, 0,80%-1,26%), illetve 3,81% (95% CI, 3,39%-4,26%) volt. A PCR-pozitivitás relatív kockázata 0,22 (95% CI, 0,17-0,28) volt a beoltott egyéneknél és 0,26 (95% CI, 0,21-0,34) a korábbi fertőzéssel rendelkező egyéneknél, összehasonlítva a beoltás vagy korábbi fertőzés nyilvántartása nélküli egyénekkel”.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük