Több halálesetet jelentettek a J&J, AstraZeneca vakcinák után

A sokat idézett szöveg:

“A vakcina előnyei meghaladják a kockázatokat.”  (megj.: Ezt meséld el a halottaknak és a hozzátartozóiknak.)

 

Több halálesetet jelentettek a J&J, AstraZeneca vakcinák után, valamint a kutatók az AstraZenecát a fiatal felnőttek agyvérzéséhez kötik.

Az AstraZeneca és a Johnson & Johnson COVID oltóanyagai a héten ismét vizsgálat alá kerültek, mivel Belgiumban, Kanadában és Görögországban újabb – nagyrészt vérrögképződési rendellenességek miatt bekövetkezett – halálesetekről érkeztek jelentések, és egy új jelentés az AstraZeneca oltóanyagát fiatal felnőtteknél bekövetkezett agyvérzéssel hozta összefüggésbe.

Az AstraZeneca és a J&J COVID vakcinái a héten ismét vizsgálat alá kerültek.
A The Defender számos közösségi csatornán cenzúrát tapasztal. Maradjon képben a fontos hírekkel, ha feliratkozik a napi top híreinkre. Ez ingyenes.

Az AstraZeneca és a Johnson & Johnson (J&J) COVID oltóanyagai a héten ismét vizsgálat alá kerültek, mivel Belgiumban, Kanadában és Görögországban újabb – nagyrészt vérrögképződési rendellenességek miatt bekövetkezett – halálesetekről érkeztek jelentések.

A vakcinagyártók gondjait tetézi egy új londoni kutatói jelentés, amely szerint az AstraZeneca vakcinát – amelyet a brit Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztettek ki – kapó fiatal felnőtteknél először fordult elő agyvérzés.

Belgium felfüggeszti a J&J vakcina használatát

Belgium szerdán közölte, hogy felfüggeszti a J&J vakcinával történő oltásokat 41 év alattiak számára, miután egy nő vérrögök miatt meghalt, miután megkapta az oltást. Ez a második alkalom, hogy Belgium szünetelteti az egyszeri oltást.

“A tárcaközi konferencia úgy döntött, hogy az EMA részletesebb előny-kockázat elemzésének elkészültéig a Janssen vakcinát átmenetileg 41 éves kortól adják be a lakosságnak” – áll a belga szövetségi egészségügyi miniszter és hét regionális kollégája által kiadott közleményben.

A 40 év alatti nő május 21-én halt meg, miután súlyos trombózissal és vérlemezkehiánnyal került kórházba – jelentette a Reuters.

A kormány sürgős tanácsot kért az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságától, az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), mielőtt fontolóra venné a felfüggesztés feloldását.

Az EMA közölte, hogy a belga és a szlovén gyógyszerhatósággal együtt vizsgálja a belga nő halálát, valamint más vérrögökről szóló jelentéseket, és felkérte a J&J-t, hogy végezzen el egy sor további vizsgálatot, hogy segítsen felmérni az injekció és a ritka vérrögök közötti lehetséges kapcsolatot.

A J&J április 20-án közölte, hogy folytatja a COVID vakcina uniós bevezetését, amelyet a vállalat Janssen leányvállalata forgalmaz – figyelmeztetéssel a címkén -, miután több ország, köztük Belgium először szüneteltette a vakcinát a véralvadási rendellenességekkel való lehetséges kapcsolatával kapcsolatos aggodalmak miatt.

Az EMA megerősítette a “lehetséges kapcsolatot”, de arra a következtetésre jutott, hogy a vakcina előnyei meghaladják a kockázatokat. A gyógyszerfelügyeleti hatóság biztonsági bizottsága (PRAC) szerint a termék címkéjén figyelmeztetést kell feltüntetni, de a vérrögképződéssel kapcsolatos rendellenességeket a vakcina “nagyon ritka” mellékhatásaként kell feltüntetni.

Április 23-án a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) megszavazta, hogy a J&J vakcina használatát korlátozás nélkül folytassák, miután a vakcinát szüneteltették a ritka vérrögökről szóló jelentések kivizsgálása miatt. A CDC tanácsadó testületének ajánlása szerint a vérrögök és a J&J COVID vakcina közötti kapcsolat “valószínűsíthető”, de arra a következtetésre jutott, hogy a vakcina előnyei meghaladják a kockázatokat, és az FDA sürgősségi felhasználási engedélye alapján az Egyesült Államokban a 18 éves és idősebb személyek számára javasolta a vakcina használatát.

A J&J szerint nem állapítottak meg egyértelmű okozati összefüggést a vakcina és a vérrögök között.

A CHD felszólítja az FDA-t, hogy vonja ki a COVID vakcinákat a forgalomból – Hozzászólás benyújtása
Kutatók agyvérzést azonosítottak fiatal felnőtteknél az AstraZeneca oltás után

A Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry című szakfolyóiratban online közzétett levélben először írták le részletesen az AstraZeneca oltóanyagával összefüggésbe hozható, nagy erek elzáródásával járó, fiatal felnőtteknél előforduló stroke első eseteit.

A három eset, amelyek közül az egyik halálos kimenetelű volt, két 30-as vagy 40-es éveikben járó nőnél és egy férfinál fordult elő, akiknél az AstraZeneca vakcinával összefüggésbe hozható reakció, a vakcina által kiváltott immuntrombotikus trombocitopénia (VITT) jellemzői jelentkeztek.

“Ezek az első részletes jelentések az AstraZeneca COVID vakcina után feltételezhetően VITT által okozott artériás stroke-ról, bár a VITT-adatokban már korábban is említésre került a stroke” – mondta a vezető szerző, Dr. David Werring, a University College London Queen Square Institute of Neurology Stroke Research Centre klinikai neurológus professzora a Medscape Medical Newsnak.

“A VITT gyakrabban CVST (cerebralis vénás sinus trombózis) néven jelent meg, ami vénás trombózis okozta stroke; ezek az esetek azt mutatják, hogy artériás trombózis okozta stroke-ot is okozhat” – magyarázta Werring.

Werring megjegyezte, hogy a jelentések nem tesznek hozzá semmit a vakcina általános kockázatának/előnyének megítéléséhez, mivel csak három esetet írnak le. “Bár a VITT nagyon súlyos, a vakcina előnyei még mindig meghaladják a kockázatokat” – mondta.

Az első esetben, egy 35 éves nőnél az oltást követően hat napig időszakos fejfájás jelentkezett a jobb oldalon és a szeme körül. Öt nappal később álmossággal és gyengeséggel ébredt a bal arcán, karján és lábán.

A képalkotó vizsgálat kimutatta, hogy a nőnek elzáródott a jobb középső agyi artériája, agyi infarktussal és vérrögökkel a jobb kapuvénában. A koponyában lévő nyomás csökkentése érdekében agyműtéten, plazmaeltávolításon és -cserén, valamint véralvadásgátlóval és fondaparinuxszal történő kezelésen esett át, de agytörzshalált szenvedett, és később meghalt.

A második eset, egy 37 éves nő, 12 nappal az AstraZeneca-oltás után fejfájással, zavartsággal, bal karjának gyengeségével és bal oldali látásvesztéssel jelentkezett 12 nappal az AstraZeneca-oltás után. A képalkotó vizsgálatok mindkét nyaki verőér elzáródását, valamint vérrögöket mutattak ki a tüdőben és az agyban. A kezelés hatására klinikai állapota javult.

A harmadik eset egy 43 éves férfinál fordult elő, aki 21 nappal az oltás után beszédproblémákkal jelentkezett. A képalkotó vizsgálat vérrögöt mutatott ki a bal középső agyi artériában. A férfit kezelték, és az állapota továbbra is stabil.

A kutatók szerint az AstraZeneca oltóanyagának beadását követően iszkémiás stroke-ot kapó fiatal betegeket sürgősen ki kell vizsgálni a VITT szempontjából.

Ontario-i férfi “ritka, de valós” vérrögben halt meg az AstraZeneca első adagja után

Egy negyvenes éveiben járó ontariói férfi meghalt, miután megkapta az AstraZeneca vakcina első adagját – erősítették meg kedden a közegészségügyi tisztviselők.

Dr. Barbara Yaffe, Ontario helyettes egészségügyi főorvosa elmondta, hogy a haláleset kivizsgálása folyamatban van, de a férfi VITT-ben szenvedett.

“Bár a vizsgálat folyamatban van, és a halál végleges okát hivatalosan még nem állapították meg, megerősítést nyert, hogy az illetőnek halála idején VITT-je volt” – mondta Yaffe kedden. “A vakcinával kapcsolatos kockázatok [ritkák], de valósak”.

Dr. David Williams főorvos május 11-től korlátozta az AstraZeneca oltásokat azok számára, akik még nem kapták meg az első adagot, a vártnál magasabb vérrögképződési arány miatt.

Görögországban négy vérrögösödési esetet vizsgálnak az AstraZeneca-oltás után

Α 63 éves görögországi nő az AstraZeneca oltást követően vérrögökben halt meg. Az eset egyike volt annak a négynek, amelyet az Országos Gyógyszerügyi Szervezet (EOF) vizsgál az AstraZeneca vakcina és a ritka vérrögök közötti lehetséges összefüggés miatt – írja a Greek City Times.

Szintén Görögországban egy 44 éves nő súlyos állapotban van, miután VITT-et tapasztalt. Az ő esete volt a második eset, amelyet az EOF az oltóanyaggal kapcsolatban talált – írja a Greek Reporter.

A harmadik vérrögképződési eset egy 35 éves krétai férfit érintett, aki két vérrögöt szenvedett, miután megkapta az AstraZeneca vakcináját. A férfi kórházba került, miután néhány nappal az oltás beadását követően vérrög keletkezett a lábában. A kórházi kezelés alatt egy második vérrög keletkezett az agyában.

Amint arról a The Defender április 7-én beszámolt, az európai szabályozó hatóságok közölték, hogy megerősítették az AstraZeneca COVID vakcinája és a “nagyon ritka” vérrögök közötti “lehetséges kapcsolatot”, de arra a következtetésre jutottak, hogy a vakcina előnyei még mindig meghaladják a kockázatokat.

Az EMA nem javasolta a vakcina használatának kor, nem vagy más kockázati tényező alapján történő korlátozását, de az ügynökség biztonsági bizottsága által kiadott közlemény szerint az oltást követő vérrögképződés eseteit “fel kell sorolni” a lehetséges mellékhatások közé.

Az AstraZeneca vakcinája még nem engedélyezett az Egyesült Államokban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük