Tudósok a “vakcinák taposómalmára” figyelmeztetnek, mivel az oltóanyaggyártók felkészültek a COVID emlékeztető oltásokra

Tudósok figyelmeztetnek a "vakcina taposómalomra", mivel az oltóanyaggyártók felkészültek a COVID emlékeztető oltásokra

A COVID emlékeztető oltások zene a befektetők fülének, de a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a vírusnak az emlékeztető oltásokkal való kijátszása új, az előzőnél virulensebb és fertőzőbb változatokat hozhat létre.

Megan Redshaw

 

Vaccine makers are telling investors and the media that COVID booster shots are already in the works.

Az oltóanyaggyártók azt állítják a befektetőknek és a médiának, hogy a COVID emlékeztető oltások már készülnek. Egyes esetekben a vállalatok szerint az emlékeztető oltásokra azért lehet szükség, mert a vakcina hatékonysága kifuthat. Más esetekben azt sugallják, hogy az emlékeztető oltásokra az új COVID-változatok elleni küzdelem miatt lesz szükség.

Az éves COVID emlékeztető oltások zene a befektetők fülének. Néhány független tudós azonban arra figyelmeztet, hogy ha a vírust a következő variáns ellen kifejlesztett emlékeztető oltásokkal próbáljuk túljárni az​​ eszén, az visszafelé sülhet el, és új variánsok végtelen hullámát hozhatja létre, amelyek mindegyike virulensebb és fertőzőbb, mint az előző.

A Defender számos közösségi csatornán cenzúrát tapasztal. Maradjon képben a fontos hírekkel, ha feliratkozik a napi top híreinkre. Ez ingyenes.

Az oltóanyaggyártók azt állítják a befektetőknek és a médiának, hogy a COVID emlékeztető oltások már készülnek. Egyes esetekben a vállalatok szerint az emlékeztető oltásokra azért lehet szükség, mert a vakcina hatékonysága kifuthat. Más esetekben azt sugallják, hogy az emlékeztető oltásokra az új COVID-változatok elleni küzdelem miatt lesz szükség.

Az éves COVID emlékeztető oltások zene a befektetők fülének. Néhány független tudós azonban arra figyelmeztet, hogy ha a vírust a következő variáns ellen kifejlesztett emlékeztető oltásokkal próbáljuk túljárni az eszén, az visszafelé sülhet el, és új variánsok végtelen hullámát hozhatja létre, amelyek mindegyike virulensebb és fertőzőbb, mint az előző.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója csütörtökön azt mondta, hogy a vállalat COVID vakcinájának harmadik adagjára "valószínűleg" az első két adag oltást követő egy éven belül lesz szükség - ezt követi az éves oltás.

Bourla szerint "valószínű forgatókönyv", hogy "a harmadik adagot valahol hat és 12 hónap között kell beadni, és onnantól kezdve évente újra kell oltani".

A CVS Health által szervezett beszélgetésen Bourla elmagyarázta, hogy egyes vakcinákat csak egyszer kell beadni, míg másoknál évente kell emlékeztető oltást adni, mint például az influenza elleni oltásoknál.

"Rendkívül fontos, hogy visszaszorítsuk a vírusra fogékony emberek körét" - mondta Bourla a CNBC-nek adott interjúban. Hozzátette, hogy az emlékeztető oltások fontos eszközt jelentenek majd a fertőzőbb változatok elleni küzdelemben.

A Moderna kereskedelmi igazgatója, Corinne M. Le Goff egy múlt heti, befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetés során elmondta, hogy az amerikaiak még ebben az évben megkaphatják a vakcina emlékeztető oltásait a COVID-változatok elleni védelem érdekében.

"Valószínű, hogy azok az országok, amelyek már magas vakcinázási lefedettséget értek el, 2022-ben, sőt, esetleg már az idei év végén készen állnak arra, hogy az emlékeztető oltásokra helyezzék a hangsúlyt" - mondta Le Goff.

A Johnson & Johnson (J&J) azt mondta, hogy az egyszeri oltóanyagát valószínűleg évente kell majd beadni.

Az Egyesült Államok arra is felkészül, hogy a COVID elleni első oltás után kilenc-tizenkét hónappal szükség lesz emlékeztető oltásra - mondta csütörtökön a Fehér Ház egyik tisztviselője.

Bár az oltás utáni immunitás időtartamát tanulmányozzák, szükség lehet az emlékeztető oltásokra - mondta David Kessler, Biden elnök COVID-19 elleni válaszcsapatának tudományos vezetője egy kongresszusi bizottsági ülésen.

Az első adatok szerint a Moderna és a Pfizer vakcinái legalább hat hónapig megőrzik hatékonyságuk nagy részét, bár azt még nem határozták meg, hogy mennyi ideig.

Még ha a védelem hat hónapnál tovább tart is, a szakértők szerint gyorsan terjedő COVID-változatok alakulhatnak ki, ami az éves influenza elleni oltásokhoz hasonló rendszeres emlékeztető oltások szükségességéhez vezethet.

Az emlékeztető oltások új, fertőzőbb változatok megjelenését tennék lehetővé - és a vakcinák soha véget nem érő piacát.

Dr. Rob Verkerk Ph.D., az Alliance for Natural Health International alapítója, tudományos és ügyvezető igazgatója szerint a változatok virulensebbé és fertőzőképesebbé válhatnak, miközben az immunrendszer (vagy a vakcina) menekülési mutációit is magukban foglalhatják, ha tovább folytatjuk a vakcinák taposómalmát - megpróbálunk olyan új vakcinákat kifejleszteni, amelyek túljárnak a vírus eszén.

Verkerk szerint "ha minden tojásunkat" az olyan vakcinák kosarába tesszük, amelyek a vírusnak éppen azt a részét célozzák meg, amely a leginkább ki van téve a mutációnak, akkor olyan szelekciós nyomást gyakorolunk a vírusra, amely kedvez az immunrendszerből menekülő változatok kialakulásának.

Tudósok  a “vakcinák taposómalmára” figyelmeztetnek, mivel az oltóanyaggyártók felkészültek a COVID emlékeztető oltásokra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük